Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πορταριά Χαλκιδικής»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
| πρώην όνομα = Πόρτες, Πορτάρα, Σπάρτωλος
}}
 
 
Η '''Πορταριά''' είναι μεγάλος πεδινός οικισμός και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Νέας Προποντίδας του νομού Χαλκιδικής. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι στο αγροτικό δυναμικό του Δήμου.Με βάση την απογραφή πληθυσμού του [[2001]] έχει 1.405 κατοίκους, παρ'όλα αυτά με μια υποθετική εκτίμηση, πλέον αριθμεί περίπου 2.000 κατοίκους. Στον οικισμό λειτουργεί Δημοτικό σχολείο , που ονομάζεται Δημοτικό σχολείο Πορταριάς, καθώς και σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες το οποίο ονομάζεται Ειδικό Σχολείο Μουδανιών. Από αθλητική άποψη ενεργή στην Α΄ ερασιτεχνική κατηγορία είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της Πορταριάς, "ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ", στο τοπικό πρωτάθλήμα της [[ΕΠΣ Χαλκιδικής]]. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της [[βερικοκιά|βερικοκιάς]]. Ονομαστά είναι τα υπερπρώιμα βερίκοκα Πορταριάς, τα οποία εξάγονται και στο εξωτερικό.Επίσης σε μεγάλη κλίμακα γίνεται και καλλιέργεια ελιάς,κυρίως της πράσινης βρώσιμης ελιάς με την ονομασία "Χαλκιδικής" ή "Αγγουράκι"
 
== Πολιτισμός ==
Πολιτιστικά δραστηριοποιείται ο ομώνυμος πολιτιστικός σύλλογος. Το χωριό πανηγυρίζει στις [[15 Αυγούστου]], οπότε εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ομώνυμος ιερός ναός <ref>[http://www.halkidikinews.gr/content/view/390/26/ Τα Νέα της Χαλκιδικής], ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, 14/08/2007 </ref>φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας, η οποία χρονολογείται από το [[1840]].Η εικόνα περιφέρεται σε λιτανεία, γύρω από το χωριό στις [[14 Αυγούστου]]. Προστάτης του χωριού είναι ο [[Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης]],του οποίου εκκλησία με έτος ανέγερσης το 1860, βρίσκεται στην είσοδο του χωριού σε ένα πευκόφυτο αλσύλιο και προς τιμήν του οποίου τελούνται κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου οι αθλητικές εκδηλώσεις "Αγιοθανάσια", στις οποίες μετέχουν αθλητές και αθλήτριες από όλη τη Χαλκιδική.
Το χωριό οικοδομήθηκε στην περιοχή όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Σπάρτωλος. Η ονομασία του χωριού οφείλεται πιθανότατα στη μεγάλη πόρτα που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του χωριού, εξ ου και η αρχική ονομασία ''Πορτάρα'', σύμφωνα με αναφορά του Γάλλου Προξένου στη [[Θεσσαλονίκη]], Εμμανουέλ Κουζερί. Ο οικισμός κατοικοικούνταν αδιάκοπα σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ενώ διοικητικά υπαγόταν στο ναχιγιέ της Καλαμαριάς<ref>http://doumbia-istoria.blogspot.com/2010/12/18.html</ref>. . Κατά την [[Ελληνική Επανάσταση του 1821|επανάσταση του 1821]] οι κάτοικοι της Προταριάς προσέφεραν στον αγώνα. Ο [[Παναγιώτης Παύλου]] ήταν ο κυριότερος αγωνιστής από το χωριό<ref>Γενικά Αρχεία του Κράτους, Φάκελοι Αγωνιστών του 1821</ref> <ref name="Σημείωση1" group="Σημ.">Από το ιστολόγιο του αρχαιολόγου Νικόλαου Παπαοικονόμου: doumbia-istoria.blogspot.com</ref> <ref>Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αριστεία Αγωνιστών του 1821</ref> <ref name="Σημείωση1" group="Σημ.">Από το ιστολόγιο του αρχαιολόγου Νικόλαου Παπαοικονόμου: doumbia-istoria.blogspot.com</ref>. Την περίοδο της εγκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή και ως το [[1925]] αποτέλεσε διοικητικό κέντρο όπου υπάγονταν οι νέοι οικισμοί. {{πηγή}}
 
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικές συνδέσεις ==
*[http://www.nea-propontida.gr/ Η Πορταριά] στην ιστοσελίδα του Δήμου Νέας Προποντίδας
*[http://www.moudania.gr/greek/portaria.php Η Πορταριά] στην ιστοσελίδα του (Πρώην) Δήμου Μουδανιών
 
== Παραπομπές ==
{{παραπομπές}}
{{Reflist}}
 
== Σημειώσεις ==
{{σημειώσεις|group="Σημ."}}

Μενού πλοήγησης