Πυραμίδιο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
[[Image:Pyramidion of the Pyramid of Amenemhet III at Dahshur.jpg|thumb|180px|Πυραμίδιο της [[Πυραμίδα του Αμενεμχέτ Γ' (Νταχσούρ)|πυραμίδας]] του [[Αμενεμχέτ Γ']]]]
[[Image:Pyramidion of the Pyramid of Amenemhet III at Dahshur.jpg|thumb|180px|Πυραμίδιο της [[Πυραμίδα του Αμενεμχέτ Γ' (Νταχσούρ)|πυραμίδας]] του [[Αμενεμχέτ Γ']]]]


Το '''πυραμίδιο''' (πληθυντικός '''πυραμίδια''') στην ορολογία της αρχαιολογίας είναι το τελευταίο κομμάτι, ή ο κορυφαίος λίθος Αιγυπτιακής πυραμίδας<ref name="Wilkinson">Toby Wilkinson, The Thames and Hudson Dictionary of Ancient Egypt, Thames & Hudson, 2005. p.197</ref>. Στα [[Αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα|αρχαία αιγυπτιακά]] ονομαζόταν ''benbenet''<ref>Ermann, Grapow, ''Wörterbuch der &auml;gyptischen Sprache'' 1, 459.13-14</ref>, το οποίο συνέδεε την πυραμίδα ως σύνολο με την ιερή πέτρα beneben<ref name="Wilkinson"/>. Κατά την περίοδο του [[Παλαιό βασίλειο (αρχαία Αίγυπτος)|Παλαιού βασιλείου]], τα πυριμίδια ήταν κατά κανόνα φτιαγμένα από διορίτη, [[Γρανίτης|γρανίτη]] ή πολύ καλής ποιότητας [[Ασβεστόλιθος|ασβεστόλιθο]], και κατόπιν καλυπτόταν με χρυσό ή ήλεκτρο, ενώ κατά την περίοδο του Μεσαίου βασιλείου, και μέχρι το τελος της εποχής των Πυραμίδων, ήταν από γρανίτη<ref>[http://www.touregypt.net/featurestories/pyramidions.htm Pyramidions] by Alan Winston</ref>. Το πυραμίδιο "ήταν καλυμμένο με φύλλα χρυσού για να αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου". Κατά την περίοδο του Μεσαίου βασιλείου, συχνά "είχαν επιγραφές βασιλικών τίτλων και θρησκευτικών συμβόλων"<ref name="Wilkinson"/>.
Το '''πυραμίδιο''' (πληθυντικός '''πυραμίδια''') στην ορολογία της αρχαιολογίας είναι το τελευταίο κομμάτι, ή ο κορυφαίος λίθος Αιγυπτιακής πυραμίδας<ref name="Wilkinson">Toby Wilkinson, The Thames and Hudson Dictionary of Ancient Egypt, Thames & Hudson, 2005. p.197</ref>. Στα [[Αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα|αρχαία αιγυπτιακά]] ονομαζόταν ''benbenet''<ref>Ermann, Grapow, ''Wörterbuch der &auml;gyptischen Sprache'' 1, 459.13-14</ref>, το οποίο συνέδεε την πυραμίδα ως σύνολο με την ιερή πέτρα beneben<ref name="Wilkinson"/>. Κατά την περίοδο του [[Παλαιό βασίλειο (αρχαία Αίγυπτος)|Παλαιού βασιλείου]], τα πυριμίδια ήταν κατά κανόνα φτιαγμένα από διορίτη, [[Γρανίτης|γρανίτη]] ή πολύ καλής ποιότητας [[Ασβεστόλιθος|ασβεστόλιθο]], και κατόπιν καλυπτόταν με χρυσό ή ήλεκτρο, ενώ κατά την περίοδο του [[Μέσο βασίλειο (αρχαία Αίγυπτος)|Μέσου βασιλείου]], και μέχρι το τελος της εποχής των Πυραμίδων, ήταν από γρανίτη<ref>[http://www.touregypt.net/featurestories/pyramidions.htm Pyramidions] by Alan Winston</ref>. Το πυραμίδιο "ήταν καλυμμένο με φύλλα χρυσού για να αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου". Κατά την περίοδο του Μέσου βασιλείου, συχνά "είχαν επιγραφές βασιλικών τίτλων και θρησκευτικών συμβόλων"<ref name="Wilkinson"/>.


Έχουν διασωθεί πολύ λίγα πυραμίδια. Από αυτά, τα περισσότερα είναι από γυαλισμένο μαύρο γρανίτη, με επιγραφή του ιδιοκτήτη της πυραμίδας. Τέσσερα πυραμίδα -που αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο- εκτίθενται στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου του Καΐρου. Μεταξύ τους είναι και το πυραμίδιο από την πυραμίδα του [[Αμενεμχέτ Γ']] στο Νταχσούρ, η λεγόμενη και [[Πυραμίδα του Αμενεμχέτ Γ' (Νταχσούρ)|Μαύρη Πυραμίδα]]<ref name="Schulz">editors Regine Schulz and Matthias Seidel (w/34 contributing Authors), ''Egypt, The World of the Pharaohs,'' Konemann, Germany: 1998. ''[[ Αμενεμχέτ Γ']],'' 1842-1797 BC</ref>{{rp|115}}.
Έχουν διασωθεί πολύ λίγα πυραμίδια. Από αυτά, τα περισσότερα είναι από γυαλισμένο μαύρο γρανίτη, με επιγραφή του ιδιοκτήτη της πυραμίδας. Τέσσερα πυραμίδα -που αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο- εκτίθενται στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου του Καΐρου. Μεταξύ τους είναι και το πυραμίδιο από την πυραμίδα του [[Αμενεμχέτ Γ']] στο Νταχσούρ, η λεγόμενη και [[Πυραμίδα του Αμενεμχέτ Γ' (Νταχσούρ)|Μαύρη Πυραμίδα]]<ref name="Schulz">editors Regine Schulz and Matthias Seidel (w/34 contributing Authors), ''Egypt, The World of the Pharaohs,'' Konemann, Germany: 1998. ''[[ Αμενεμχέτ Γ']],'' 1842-1797 BC</ref>{{rp|115}}.

Έκδοση από την 19:26, 15 Οκτωβρίου 2012

Κεντρική αίθουσα του Μουσείου του Καΐρου, με τέσσερα πυραμίδια από μαύρο γρανίτη.
Το αποκατεστημένο πυραμίδιο της Κόκκινης Πυραμίδας στο Νταχσούρ, δίπλα στην Πυραμίδα.
Πυραμίδιο της πυραμίδας του Αμενεμχέτ Γ'

Το πυραμίδιο (πληθυντικός πυραμίδια) στην ορολογία της αρχαιολογίας είναι το τελευταίο κομμάτι, ή ο κορυφαίος λίθος Αιγυπτιακής πυραμίδας[1]. Στα αρχαία αιγυπτιακά ονομαζόταν benbenet[2], το οποίο συνέδεε την πυραμίδα ως σύνολο με την ιερή πέτρα beneben[1]. Κατά την περίοδο του Παλαιού βασιλείου, τα πυριμίδια ήταν κατά κανόνα φτιαγμένα από διορίτη, γρανίτη ή πολύ καλής ποιότητας ασβεστόλιθο, και κατόπιν καλυπτόταν με χρυσό ή ήλεκτρο, ενώ κατά την περίοδο του Μέσου βασιλείου, και μέχρι το τελος της εποχής των Πυραμίδων, ήταν από γρανίτη[3]. Το πυραμίδιο "ήταν καλυμμένο με φύλλα χρυσού για να αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου". Κατά την περίοδο του Μέσου βασιλείου, συχνά "είχαν επιγραφές βασιλικών τίτλων και θρησκευτικών συμβόλων"[1].

Έχουν διασωθεί πολύ λίγα πυραμίδια. Από αυτά, τα περισσότερα είναι από γυαλισμένο μαύρο γρανίτη, με επιγραφή του ιδιοκτήτη της πυραμίδας. Τέσσερα πυραμίδα -που αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο- εκτίθενται στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου του Καΐρου. Μεταξύ τους είναι και το πυραμίδιο από την πυραμίδα του Αμενεμχέτ Γ' στο Νταχσούρ, η λεγόμενη και Μαύρη Πυραμίδα[4]:115.

Ένα πυραμίδιο από άσπρο ασβεστόλιθο της Τούρα σε καλή κατάσταση, το οποίο πιστεύεται ότι είχε φτιαχτεί για την Κόκκινη Πυραμίδα του Σνεφρού στο Νταχσούρ, έχει αποκατασταθεί και εκτίθεται σήμερα σε ανοιχτό χώρο δίπλα σε αυτήν την πυραμίδα. Υπάρχει όμως ένα μικρό "μυστήριο", καθώς η γωνία κλίσης του είναι μικρότερη από του οικοδομήματος για το οποίο υποτίθεται ότι κατασκευάστηκε.

Ιδιωτικές πυραμίδες από τούβλο με πυραμίδια

Πυραμίδιο από τάφο ιδιώτη από ασβεστόλιθο, Αιγυπτιακό Μουσείο Rosicrucian.
Y4F31S29
Γραφέας Moses (Mes,S) σε ιερογλυφικά

Κατά την περίοδο του Νέου βασιλείου, κάποιοι τάφοι που ανήκαν σε ιδιώτες, είχαν στην επιφάνεια μικρές πυραμίδες από τούβλο, οι οποίες κατέληγαν σε πυραμίδια. Οι τέσσερεις πλευρές των τελευταίων περιείχαν κείμενα και σκηνές σχετικές με λατρεία του Θεού Ήλιου (ενσάρκωση του οποίου ήταν ο Φαραώ).

Οι σκηνές συνήθως απεικονίζουν την πορεία του ήλιου, που ανατέλλει στην μία πλευρά, να δύει στην αντίθετη, και να ταξιδεύει στον κάτω κόσμο που κυβερνάει ο Όσιρις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πυραμίδιο του γραφέα Moses

Το πυραμίδιο του γραφέα Moses (mes,s), (Νέο βασίλειο, 19η Δυναστεία, περ. 1250 π.Χ., ασβεστόλιθος, ύψος 53 εκατοστά) τον αναπαριστά να αφιερώνει προσφορά, με το όνομά του σε δύο απέναντι πλευρές. Στις άλλες δύο, αναπαριστάται ένας μπαμπουίνος, "που στριγκλίζει προς το μέρος του ήλιου και της μέρας που ανατέλλει". (Ο μπαμπουίνος επίσης είναι η αναπαράσταση του γραφέα, και επίσης του θεού-γραφέα Θωθ)[5].

Πυραμίο του Ptahemwia

Το πυραμίδιο του Ptahemwia, (19η Δυναστεία, περίοδος του Ραμσή, περ. 1200 π.Χ., ασβεστόλιθος, 28 εκατοστά πλάτος 42 ύψος), ομοίως απεικονίζει σκηνές με τον ήλιο[4]:252. Ο θεός Ήλιος Ρα (Re-Horakhti), και ο Θεός του κάτω κόσμου Όσιρις απεικονίζονται στις δύο πλευρές.

Στις άλλες δύο πλευρές είναι ο Ptahemwia, σε στάση προσφοράς, απέναντι από τρεις στήλες ιερογλυφικών[4]:252.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 1,2 Toby Wilkinson, The Thames and Hudson Dictionary of Ancient Egypt, Thames & Hudson, 2005. p.197
  2. Ermann, Grapow, Wörterbuch der ägyptischen Sprache 1, 459.13-14
  3. Pyramidions by Alan Winston
  4. 4,0 4,1 4,2 editors Regine Schulz and Matthias Seidel (w/34 contributing Authors), Egypt, The World of the Pharaohs, Konemann, Germany: 1998. Αμενεμχέτ Γ', 1842-1797 BC
  5. Peck, William. Splendors of Ancient Egypt, William H. Peck, The Detroit Institute of Arts, (University Lithoprinters Inc., Ann Arbor, Mich.), c 1997, (p. 67). (Moses Pyramidion from "Roemer and Pelizaeus Museum, Hildesheim, Germany".)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pyramidion της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).