Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Διονύσης Παγουλάτος»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Επιμέλεια)
μ
{{μορφοποίηση}}
{{πηγές|4|11|2011}}
ΕλληναςΟ '''Διονύσης Παγουλάτος''' είναι Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς το 1923. Αποφοίτησε από την σχολή του "Εθνικού Θεάτρου" το 1948.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ.
==Καριέρα==
Ελληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς το 1923. Αποφοίτησε από την σχολή του "Εθνικού Θεάτρου" το 1948.
Πρώτη εμφάνιση του στο θέατρο το 1948 στην αίθουσα του "ΠειραικούΠειραϊκού Συνδέσμου" με το "Νέο Θέατρο" στο έργο του Δημήτρη Κουνελάκη "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας".
*1948-1949 στο Εθνικό θέατρο στον "Κουρέα της Σεβίλλης" του Μπωμαρσαί.
*Από το 1949 και για τρία χρόνια υπηρετεί την Στρατιωτική του θητεία.
*Από το 1951 έως το 1955 ανήκει στο θίασο Ελλης Λαμπέτη- Γιώργου Παππά- Δημήτρη Χόρν. Στο θίασο αυτό έπαιξε στο θέατρο "Κυβέλης" στα έργα "Ξενοδοχείο η Ευτυχία" του Σωβαζόν και "Μιά γυναίκα χωρίς σημασία" του Οσκαρ Ουάϊλντ που ανέβηκε με την συνεργασία της κας Κυβέλης.
Συμμετέχει σε παραστάσεις του ίδιου θιάσου στην Κύπρο, Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτο με τα έργα: Σαίξπηρ "Αμλετ", Νικοντέμι "Το κουρέλι", Ντοστογιέφσκυ "Εγκλημα και τιμωρία", Χιού Χέρμπερτ "Γαλάζιο Φεγγάρι", Τζών Πάτρικ "Ανυπόμονη καρδιά", Ωστιν Στρόνγκ "Ο Εβδομος ουρανός" κά.
Το 1955-1956 ιδρύει την "Νέα Ελευθέρα Σκηνή" και παρουσιάζει στο θέατρο "Διονύσια" της Καλλιθέας τα έργα: Γρηγόριου Ξενόπουλου "Το φιόρο του Λεβάντε", Ωστινγκ Στρόνγκ "Εβδομος ουρανός", Ντ.Υσσώ- Γκάου "Βαθειές είναι οι ρίζες", Μιχάλη Κουνελάκη "Η απαγωγή της Σμαράγδως", Φράνκ Στέητον "Το ατμόπλοιο Τζόαν Ντάνβερς" κά.
Καλοκαίρι 1956, θέατρο "Εθνικού Κήπου" με τον θίασο Νίκου Χατζίσκου στα έργα "Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι" του Σαίξπηρ και "Ο Μιμίκος και η Μαίρη" του Δημήτρη Γιανουκάκη.
*1956-1957 σε περιοδεία με τον θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη με την Αννα Κυριακού στα έργα "Πίκ-νικ" του Ουίλλιαμς Ινγκ, "Κληρονομιά με φούντες" του Κώστα Αναγνωσταρά, "Το Κουρέλι" του Ντάριο Νικοντέμι.
Το Καλοκαίρι του 1957 φτιάχνει θίασο μαζί με την Ελεάνα Απέργη και παρουσιάζουν στο θέατρο "Ραντάρ" σε επανάληψη τα έργα "Βαθιές είναι οι ρίζες", "Η απαγωγή της Σμαράγδως", "Το ατμόπλοιο Τζόαν Ντάνβερς" κά.
*Το 1957 ο Διονύσης Παγουλάτος παντρεύεται την ηθοποιό Ελεάνα Απέργη. Μαζί θα ζήσουν 48 χρόνια και θα αποκτήσουν δύο κόρες την Μαρία και την Ολυμπία. Μαζί θα βρεθούν και στην σκηνή τα περισσότερα χρόνια.
*1957-1958 Περιοδεία με τον θίασο Νίκου Χατζίσκου με τα έργα "Ερωτόκριτος" του Βιτζέντζου Κορνάρου, "Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι" του Σαίξπηρ και "Ο Μιμίκος και η Μαίρη" του Δημήτρη Γιανουκάκη.
Καλοκαίρι 1958 στο θέατρο "Εθνικού κήπου" με την "Νέα σκηνή" του Κωστή Λειβαδέα στην "Ανθισμένη μυγδαλιά" του Δημήτρη Γιανουκάκη.
*1958-1959 στο θέατρο "Μαρίκας Κοτοπούλη" στο θίασο Μαίρης Αρώνη με τον Ντίνο Ηλιόπουλο στα έργα "Φωνάζει ο κλέφτης" του Δημήτρη Ψαθά και "Η χρυσή αράχνη" του Στέφανου Φωτιάδη.
*1959-1960 στο θέατρο "Μαρίκας Κοτοπούλη" στο θίασο Ντίνου Ηλιόπουλου- Τζένης Καρέζη- Διονύση Παπαγιανόπουλου στο έργο "Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος" των Νίκου Τσιφόρου- Πολύβιου Βασιλειάδη.
Το καλοκαίρι του 1960 περιοδεία [θίασος Ελεάνας Απέργη- Διονύση Παγουλάτου] με το έργο του Ξενόπουλου "Το φιόρο του Λεβάντε".
*1960-1961 Περιοδεία με τον θίασο της Τζένης Καρέζη με τα έργα: "Ηταν ένα κουτό κορίτσι" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, "Η κυρία του κυρίου" των Τσιφόρου- Βασιλειάδη, "Αγάπη μου Νεγρίτσα" του Φρανσουά Καμπώ, "Ματωμένος γάμος" του Λόρκα, "Το κουρέλι" του Νικοντέμι, "Το Ζαμπελάκι" του Διονύσιου Ρώμα.
*1961-1962" Κυκλικό θέατρο" του Λεωνίδα Τριβιζά. Ούγκο Μπέττι "Μια όμορφη Κυριακή του Σεπτέμβρη".
 
Το 1962 ο Διονύσης Παγουλάτος μαζί με την Ελεάνα Απέργη φτιάχνουν ένα νέο θέατρο στην Αθήνα,στην οδό Σίνα και του δίνουν το όνομα του πρωταγωνιστή του Ελληνικού θεάτρου της περιόδου 1930-1950 "Γιώργου Παππά".
Καλοκαίρι 1962 Θίασος Απέργη- Παγουλάτου "Οι τρείς άγγελοι" του Αλμπέρ Υσσόν στο θέατρο "Γιώργου Παππά".
82.154

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης