Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μονή Γοργολαΐνη Ηρακλείου»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
 
Τεράστιες βελανιδιές που καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα του περιβόλου (δύο από τα δέντρα αυτά, ο πλάτανος και το κυπαρίσσι, έχουν κριθεί «διατηρητέα μνημεία της φύσης»). Το [[2001]] απεγράφη στη Μονή 1 άτομο.
Το μοναστήρι έχει ανακαινησθεί το 1950.
 
==Ιστορικά στοιχεία==
Το Γοργολαίνι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην τόνωση του θρησκευτικού και εθνικού συναισθήματος των Ασιτιανών και όχι μόνο κατα την περίοδο της Τουρκοκρατίας.Είναι ένα ένα σημαντικό μοναστήρι που υπάρχει τουλάχιστον από τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Η αρχαιότερη μνεία της ανάγεται τον 13ο αιώνα. Ιδρυτής του φέρεται ο αρχιερέας Σίλβεστρος. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στον [[Άγιος Γεώργιος|άγιο Γεώργιο]] ο [[ναός]] του οποίου αποπερατώθηκε το [[1627]].
 
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρξε κέντρο επαναστατικών κινημάτων λόγω της θέσης της και πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Τον Αύγουστο του [[1822]] στη μονή έγινε μάχη ανάμεσα σε 5.000 επαναστάτες και 22.000 Τούρκους. Το [[1830]] ανοικοδομήθηκε από τον ηγούμενο Μεθόδιο και το μοναχό Νεόφυτο. Το [[1866]] συγκλήθηκε εκεί συνέλευση των επαναστατών από το [[Μιχαήλ Κόρακας|Μιχαήλ Κόρακα]]. Οι Τούρκοι πληροφορήθηκαν το γεγονός και εξαπέλυσαν επίθεση, αποκρούστηκαν όμως από τους επαναστάτες και τράπηκαν σε φυγή. Το [[1867]], έπειτα από αιματηρή μάχη, οι αγωνιστές ηττήθηκαν και ο Κόρακας έφυγε αναγκαστικά από το μοναστήρι. Την περίοδο εκείνη σκοτώθηκε και ο οπλαρχηγός Μαστραχάς.
 
Το μοναστήρι έχει ανακαινησθεί το 1950.
==Βιβλιογραφία==
*''Το Ηράκλειον και ο νομός του'', εκδ. Νομ. Ηρακλείου.
4

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης