Θρασύβουλος Πετιμεζάς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Θρασύβουλος Πετιμεζάς''' ([[1874]] - [[1939]]) ήταν πολιτικός και καθηγητής<ref name="gnosinet"/> Εμπορικού Δικαίου στη [[Νομική Σχολή Αθηνών]].
{{πηγές|13|05|2010}}

Ο '''Θρασύβουλος Πετιμεζάς''' ([[1874]] - [[1939]]) ήταν καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και πολιτικός.
== Βιογραφικά στοιχεία ==
== Βιογραφικά στοιχεία ==
Γεννήθηκε στο [[Ναύπλιο]] και ήταν γιος του [[Γεώργιος Αν. Πετιμεζάς|Αναγνώστη Πετιμεζά]], γόνου της αρχοντικής οικογένειας των [[Πετμεζάδες|Πετιμεζάδων]]. Σπούδασε νομικά και το [[1912]] έγινε τακτικός καθηγητής του εμπορικού δικαίου στη νομική σχολή Αθηνών, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον θάνατο του. Σύντομα εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μορφές μεταξύ των νομικών της εποχής ενώ διατέλεσε βουλευτής, της Α΄ και Β΄ Αναθεωρητικής Βουλής (1910 και 1911) και νομικός σύμβουλος της προσωρινής κυβέρνησης της [[Θεσσαλονίκη|Θεσσαλονίκης]] και μέλος της επιτροπής αναθεώρησης του εμπορικού και ναυτικού δικαίου. Το [[1926]] διετέλεσε Υπουργός των Εσωτερικών. Εξέδωσε τα έργα ''Ναυτικόν Δίκαιον'' ([[1929]]), ''Εμπορικόν Δίκαιον'' κ.α. ενώ αρθρογραφούσε και σε νομικά περιοδικά της εποχής.


Γεννήθηκε στο [[Ναύπλιο]]<ref name="gnosinet"/> και ήταν γιος του [[Γεώργιος Αν. Πετιμεζάς|Γεωργίου Πετιμεζά]], πολιτικού, δικαστή και γόνου της αρχοντικής οικογένειας των [[Πετμεζάδες|Πετιμεζάδων]]. Σπούδασε νομικά και το [[1912]] εξελέγη τακτικός καθηγητής<ref name="gnosinet">[http://www.gnosinet.gr/ez/ShowCategory.asp?CatID=21&Skip=940 Βιογραφικό Πετιμεζά], από την ιστοσελίδα gnosinet</ref> του εμπορικού δικαίου στη νομική σχολή Αθηνών, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον θάνατο του. Σύντομα εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μορφές μεταξύ των νομικών της εποχής.
Πέθανε στην [[Αθήνα]] το 1939.


Το [[1907]] ίδρυσε μαζί με τον [[Αλεξάνδρος Παπαναστασίου|Αλέξανδρο Παπαναστασίου]] και τον [[Αλέξανδρος Δελμούζος|Αλέξανδρο Δελμούζο]] την Κοινωνιολογική Εταιρία. Υπήρξε βουλευτής της Α΄ και Β΄ Αναθεωρητικής Βουλής ([[1910]] και [[1911]]), νομικός σύμβουλος της προσωρινής κυβέρνησης της [[Θεσσαλονίκη|Θεσσαλονίκης]] και μέλος της επιτροπής αναθεώρησης του εμπορικού και ναυτικού δικαίου. Το [[1926]] διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών<ref name="ggk">[http://www.ggk.gov.gr/?p=961 κυβέρνηση Κονδύλη], από την Γενική Γραμματεία της Κυβερνήσεως</ref> στην κυβέρνηση Γεωργίου Κονδύλη. Εξέδωσε τα έργα ''Ναυτικόν Δίκαιον'' ([[1929]]), ''Εμπορικόν Δίκαιον'' κ.α. ενώ αρθρογραφούσε και σε νομικά περιοδικά της εποχής.


Πέθανε στην [[Αθήνα]] το 1939.


== Παραπομπές ==
{{reflist|2}}





Έκδοση από την 11:14, 9 Οκτωβρίου 2012

Ο Θρασύβουλος Πετιμεζάς (1874 - 1939) ήταν πολιτικός και καθηγητής[1] Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο[1] και ήταν γιος του Γεωργίου Πετιμεζά, πολιτικού, δικαστή και γόνου της αρχοντικής οικογένειας των Πετιμεζάδων. Σπούδασε νομικά και το 1912 εξελέγη τακτικός καθηγητής[1] του εμπορικού δικαίου στη νομική σχολή Αθηνών, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τον θάνατο του. Σύντομα εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μορφές μεταξύ των νομικών της εποχής.

Το 1907 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου και τον Αλέξανδρο Δελμούζο την Κοινωνιολογική Εταιρία. Υπήρξε βουλευτής της Α΄ και Β΄ Αναθεωρητικής Βουλής (1910 και 1911), νομικός σύμβουλος της προσωρινής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης και μέλος της επιτροπής αναθεώρησης του εμπορικού και ναυτικού δικαίου. Το 1926 διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών[2] στην κυβέρνηση Γεωργίου Κονδύλη. Εξέδωσε τα έργα Ναυτικόν Δίκαιον (1929), Εμπορικόν Δίκαιον κ.α. ενώ αρθρογραφούσε και σε νομικά περιοδικά της εποχής.

Πέθανε στην Αθήνα το 1939.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 1,2 Βιογραφικό Πετιμεζά, από την ιστοσελίδα gnosinet
  2. κυβέρνηση Κονδύλη, από την Γενική Γραμματεία της Κυβερνήσεως