Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Κολμάρ»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ (Ρομπότ: Προσθήκη: mzn:کولمر)
[[Αρχείο:Chapel of Musée d'Unterlinden with Isenheim altarpiece.jpg|right|thumb|200px|Ματίας Γκρύνεβαλντ: Το τρίπτυχο ''Le Retable d'Issenheim'' στο Μουσείο ''Unterlinden'']]
* '''Μουσείο ''Unterlinden''''': Πρώην μοναστήρι του Τάγματος των Δομινικανών, κτισμένο το [[1242]], μετατράπηκε σε μουσείο το [[1850]]. Σήμερα στεγάζει σημαντικά εκθέματα τέχνης και ιστορίας της Αλσατίας. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι το "τρίπτυχο του Ίζενχαϊμ" (Le Retable d'Isenheim), δημιουργημένο γύρω στα [[1515]] από τον [[Ματίας Γκρύνεβαλντ]] (καλλιτέχνη από το [[Βίρτσμπουργκ]] (Würzburg). Σημαντικό έκθεμα είναι, επίσης, το τρίπτυχο ''Jean d'Orlier'', δημιουργία του [[Μάρτιν Σονγκάουερ]] (Martin Schongauer). Το μουσείο διαθέτει, επίσης, μεγάλη συλλογή ξυλόγλυπτων και βιτρώ (14ος - 18ος αιώνας), συλλογή όπλων ρωμαϊκής έως και αναγεννησιακής εποχής (δόρατα, πελέκεις, τόξα κ.ά).
* '''Μουσείο Μπαρτολντί''' (Musée Bartholdi): Μουσείο αφιερωμένο στα έργα του γλύπτη και ζωγράφου [[Φρεντερίκ Μπαρτολντί]], τέκνου της πόλης και δημιουργού του [[Άγαλμα της Ελευθερίας|Αγάλματος της Ελευθερίας]] που δωρήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση στις ανεξαρτητοποιημένες [[ΗΠΑ]] και σήμερα αποτελεί χαρακτηριστικό μνημείο τους. Στην είσοδο του μουσείου δεσπόζει το άγαλμα "Les grands soutiens du monde" (1902).
* '''Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου''' (Église du Saint-Martin, θεμελιώθηκε το 1234, αποπερατώθηκε το 1365. Είναι ο μεγαλύτερος ναός στο Κολμάρ και ένας από τους μεγαλύτερους της περιφέρειας του Άνω Ρήνου. Διαθέτει όμορφα βιτρώ, αγάλματα γοτθικής και αναγεννησιακής εποχής και επιβλητικό εκκλησιαστικό όργανο. Το κεντρικό κλίτος περιβάλλεται από μια σειρά γοτθικών παρεκκλησίων, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αλσατικών ναών.
* '''Καθεδρικός ναός των Δομινικανών''' (Église des Dominicains): Δεν αποτελεί πλέον ναό που λειτουργείται, αλλά απλό αξιοθέατο, καθώς σε αυτόν υπάρχει το αριστούργημα ''La Vierge au buisson de roses'' του Μάρτιν Σονγκάουερ, ενώ διαθέτει όμορφα βιτρώ και στασίδια μπαρόκ στο κεντρικό κλίτος.
[[Αρχείο:ColmarPetiteVenise.jpg|right|thumb|200px|Κολμάρ: Μερική άποψη της Μικρής Βενετίας]]
* '''Μικρή Βενετία''' (Petite Venice): Είναι τμήμα της πόλης με παραδοσιακά κτήρια στις όχθες των καναλιών του Λάουχ. Η περιοχή κάποτε αποτελούσε το κέντρο των κρεοπωλών, των αλιέων και των βυρσοδεψών.
* '''Οικία Πφίστερ''' (Maison Pfister): Παλαιά οικία στο κέντρο σχεδόν της πόλης, περίτεχνης διακόσμησης και γερμανικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε γύρω στα 1537.
[[Αρχείο:Maison Pfister 2.JPG|thumb|right||200px|Οικία Πφίστερ]]
* '''Οικία Κόιφχους''' (Maison Koïfhus): Είναι το παλαιό τελωνείο, γοτθικής αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε γύρω στα [[1480]].
* '''Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Εθνογραφίας''' (Musée d'histoire naturelle et d'ethnographie): Ιδρύθηκε το [[1859]] και διαθέτει μεγάλη συλλογή ταριχευμένων ζώων και τεχνημάτων από τις πρώην γαλλικές και γερμανικές αποικίες, αλλά και ορισμένα αρχαία αιγυπτιακά εκθέματα. Τμήμα του είναι, επίσης, αφιερωμένο στην τοπική εβραϊκή κοινωνία.
* '''Μουσείο δημοτικών εργοστασίων''' (Musée des usines municipales): Βιομηχανικά και τεχνολογικά εκθέματα στο χώρο ενός παλαιού εργοστασίου.
* '''Δημοτική Βιβλιοθήκη''': Διαθέτει μια από τις πλουσιότερες συλλογές κωδίκων (προ του 1501) της Γαλλίας, με περισσότερους από 2.300 τόμους. Παρά το γεγονός ότι το Κολμάρ δε διέθετε Πανεπιστήμιο, η συλλογή αυτή προέρχεται από τις δωρεές των συλλογών των τοπικών μονών και αβαείων στην πόλη.<ref>[http://www.colmar.fr/adv/culture/biblio/biblio_municip.htm Ιστοσελίδα του Δήμου του Κολμάρ - Δημοτική Βιβλιοθήκη]</ref>
 
== Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ==

Μενού πλοήγησης