Παλαιά Κοκκινιά: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
MLP (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ετυμολογία του όρου Κοκκινιά και στοιχεία για τις δυο εκκλησίες της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα
MLP (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
*{{Αρχείο ΕΡΤ|τίτλος= Το μπλόκο της Κοκκινιάς|αριθμός= 0000007475}}
*{{Αρχείο ΕΡΤ|τίτλος= Το μπλόκο της Κοκκινιάς|αριθμός= 0000007475}}
*[http://mlp-blo-g-spot.blogspot.gr/2012/09/blog-post_7821.html Αγία Σωτήρα]
*[http://mlp-blo-g-spot.blogspot.gr/2012/09/blog-post_7821.html Αγία Σωτήρα]

{{Συνοικίες και περιοχές Δήμου Πειραιώς}}
{{Συνοικίες και περιοχές Δήμου Πειραιώς}}



Έκδοση από την 11:58, 28 Σεπτεμβρίου 2012


Η Παλαιά Κοκκινιά είναι προσφυγική περιοχή του Πειραιά, συνορεύει με την συνοικία των Καμινίων, δυτικά και βόρεια με τη Νίκαια και ανατολικά με τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Η συνοικία αυτή είναι ταυτισμένη με τη ζωή των ναυτικών αλλά και με εργατι­κές οικογένειες διαφόρων επαγγελμάτων. Εκεί στεγάζονται τα πρώην στρατόπεδα «Σακελλίωνα» 31 στρεμμάτων και «Παπαδογεώργη» 12 στρεμμάτων στα οποία θα δημιουργηθούν στο μέλλον χώροι πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η Κοκκινιά αρχικά ονομαζόταν "Κοκκινάδα", όπως αναφέρεται και σε σχετικό τοπογραφικό χάρτη των τελών του 19ου αιώνα. Όσον αφορά την προέλευση της ονομασίας "Κοκκινάδα", υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οφείλεται στο το χαρακτηριστικό ερυθρό χρώμα του εδάφους της περιοχής ενώ υπάρχει και η άποψη ότι ο όρος "Κοκκινάδα" προέκυψε λόγω των κατάφυτων με παπαρούνες αγρών της περιοχής.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία της Παλαιάς Κοκκινιάς είναι ο μικρός ορθόδοξος βυζαντινού τύπου ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, ο οποίος οικοδομήθηκε την περίοδο 1867-1869,επί δημαρχίας Δημητρίου Μουτζόπουλου. Σήμερα το μικρό αυτό εκκλησάκι βρίσκεται στο μέσον της ομώνυμης πλατείας που σχηματίζεται επί των οδών Θηβών, Αγίων Αναργύρων και Αγρινίου ενώ επί της ιδίας πλατείας έχει οικοδομηθεί ο νέος ιερός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα. Για τους κατοίκους της συνοικίας, το αρχικό ξωκλήσι είναι γνωστό με την λαϊκή ονομασία "Αγία Σωτήρα".

Πηγές

  • Μεγάλο Πειραϊκό Λεύκωμα, Χρήστου Πατραγά, Εκδόσεις Μυτιληναίος, Πειραιάς, 2004

Εξωτερικές συνδέσεις