Στρατιωτική οργάνωση: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 54: Γραμμή 54:


Το Ανώτερο Στρατιωτικό Γενικό Επιτελείο μιας χώρας είναι το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ή Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) το οποίο οργανώνει την άμυνα μιας χώρας με τη βοήθεια και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ([[Στρατός Ξηράς]], [[Πολεμικό Ναυτικό]], [[Πολεμική Αεροπορία]]).<br />
Το Ανώτερο Στρατιωτικό Γενικό Επιτελείο μιας χώρας είναι το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ή Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) το οποίο οργανώνει την άμυνα μιας χώρας με τη βοήθεια και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ([[Στρατός Ξηράς]], [[Πολεμικό Ναυτικό]], [[Πολεμική Αεροπορία]]).<br />
Για την Ελλάδα, παλαιότερα και εν καιρώ ειρήνης διοικούνταν από [[Αντιστράτηγος|Αντιστράτηγο]], αλλά αργότερα καθιερώθηκε η εκ περιτροπής ανάληψη καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ (Α/ΓΕΕΘΑ) από ανώτατους αξιωματικούς και των τριών κλάδων. Μετά την μεταπολίτευση, ο εκάστοτε Α/ΓΕΣ, πριν αναλάβει την αρχηγεία, προάγεται στον ανώτατο βαθμό, που δίνεται εν καιρώ ειρήνης, ανάλογα με τον κλάδο από τον οποίο προέρχεται (Στρατός Ξηράς: [[Στρατηγός]], Πολεμικό Ναυτικό: [[Ναύαρχος]], Πολεμική Αεροπορία: [[Πτέραρχος]]).
Για την Ελλάδα, παλαιότερα και εν καιρώ ειρήνης διοικούνταν από [[Αντιστράτηγος|Αντιστράτηγο]], αλλά αργότερα καθιερώθηκε η εκ περιτροπής ανάληψη καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ (Α/ΓΕΕΘΑ) από ανώτατους αξιωματικούς και των τριών κλάδων. Από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, ο εκάστοτε Α/ΓΕΣ, πριν αναλάβει την αρχηγεία, προάγεται στον ανώτατο βαθμό, που δίνεται εν καιρώ ειρήνης, ανάλογα με τον κλάδο από τον οποίο προέρχεται (Στρατός Ξηράς: [[Στρατηγός]], Πολεμικό Ναυτικό: [[Ναύαρχος]], Πολεμική Αεροπορία: [[Πτέραρχος]]).

Έκδοση από την 08:32, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Μονάδες και Υπομονάδες

Υπομονάδες

Ομάδα

Η Ομάδα είναι το ελάχιστο στοιχείο οργάνωσης του Στρατού Ξηράς (Συμβολισμός ΝΑΤΟ: ••). Αριθμεί περίπου 10 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από υπαξιωματικό. Ειδικά για το πυροβολικό, το αντίστοιχο κλιμάκιο λέγεται στοιχείο. Η ομάδα είναι δυνατόν να χωριστεί σε Ημιομάδες (Συμβολισμός ΝΑΤΟ: •) των 3 ανδρών, ενώ είναι μέρος μιας διμοιρίας.

Διμοιρία

Το μικρότερο κλιμάκιο οργάνωσης είναι η Διμοιρία (Συμβολισμός ΝΑΤΟ: •••). Αριθμεί περίπου 30 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από κατώτερο αξιωματικό (συνήθως ανθυπολοχαγό) ή ανθυπασπιστή. Για το πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα, το αντίστοιχο κλιμάκιο λέγεται ουλαμός. Η διμοιρία υποδιαιρείται σε ομάδες, ενώ είναι μέρος ενός λόχου.

Λόχος

Το αμέσως μεγαλύτερο κλιμάκιο, που αποτελεί την βασικότερη υπομονάδα, είναι ο Λόχος (Συμβολισμός ΝΑΤΟ: Ι). Αριθμεί περίπου 100 άνδρες και διοικείται από κατώτερο αξιωματικό (ή από Ταγματάρχη όταν πρόκειται για ανεξάρτητο λόχο). Το αντίστοιχο κλιμάκιο για το πυροβολικό λέγεται πυροβολαρχία, ενώ για τα τεθωρακισμένα λέγεται ίλη. Ο λόχος υποδιαιρείται σε διμοιρίες, ενώ είναι μέρος ενός τάγματος.

Μονάδες

Τάγμα

Η κύρια μονάδα οργάνωσης είναι το Τάγμα (Συμβολισμός ΝΑΤΟ: ΙΙ). Αριθμεί περίπου 300 άνδρες και διοικείται από ανώτερο αξιωματικό (συνήθως αντισυνταγματάρχη, αν πρόκειται για ανεξάρτητο τάγμα ή από ταγματάρχη, αν πρόκειται για τάγμα ενταγμένο σε κάποιο σύνταγμα). Η αντίστοιχη μονάδα για το πυροβολικό είναι η μοίρα, ενώ για τα τεθωρακισμένα είναι η επιλαρχία. Το τάγμα υποδιαιρείται σε λόχους, ενώ είναι μέρος ενός συντάγματος ή μιας ταξιαρχίας.

Συγκροτήματα

Σύνταγμα

Βασικό συγκρότημα είναι το Σύνταγμα (Συμβολισμός ΝΑΤΟ: ΙΙΙ). Αριθμοί περίπου 1.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από συνταγματάρχη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Σύνταγμα Πυροβολικού καλείται διοίκηση πυροβολικού. Το σύνταγμα υποδιαιρείται σε τάγματα. Τα τελευταία χρόνια τα συντάγματα του Ελληνικού Στρατού Ξηράς αντικαθίστανται από ταξιαρχίες.

Σχηματισμοί

Βασικοί Σχηματιμοί

Ταξιαρχία

Ο μικρότερος στρατιωτικός σχηματισμός είναι η Ταξιαρχία (Συμβολισμός ΝΑΤΟ: Χ). Αριθμεί περίπου 3.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από Ταξίαρχο. Περιλαμβάνει μονάδες και υπομονάδες διαφόρων όπλων και σωμάτων, υπό ενιαία διοίκηση. Οι ταξιαρχίες αποτελούν τα κύρια τμήματα μιας Μεραρχίας.

Μεραρχία

Ο αμέσως μεγαλύτερος στρατιωτικός σχηματισμός είναι η Μεραρχία (Συμβολισμός ΝΑΤΟ: ΧΧ). Αριθμοί περίπου 10.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από Υποστράτηγο, ο οποίος λέγεται και "Μέραρχος". Περιλαμβάνει ταξιαρχίες και μονάδες ή υπομονάδες διαφόρων όπλων και σωμάτων, υπό ενιαία διοίκηση. Οι μεραρχίες αποτελούν τα κύρια τμήματα ενός Σώματος Στρατού. Στο πρόσφατο παρελθόν, πριν την ίδρυση των ταξιαρχιών, οι μεραρχίες περιελάμβαναν τρία συντάγματα διαφόρων όπλων.

Σώμα Στρατού

Ακόμη μεγαλύτερος σχηματισμός είναι το Σώμα Στρατού (Συμβολισμός ΝΑΤΟ: ΧΧΧ). Αριθμοί περίπου 30.000 άνδρες και διοικείται κατά κανόνα από Αντιστράτηγο, ο οποίος λέγεται και "Σωματάρχης". Περιλαμβάνει μικρότερης βαθμίδας σχηματισμού (ταξιαρχίες, μεραρχίες) και μονάδες ή υπομονάδες διαφόρων όπλων και σωμάτων, υπό ενιαία διοίκηση. Τα σώματα στρατού αποτελούν τα κύρια τμήματα μιας Στρατιάς.

Στρατιά

Ο μεγαλύτερος σχηματισμός εν καιρώ ειρήνης είναι η Στρατιά (Συμβολισμός ΝΑΤΟ: ΧΧΧΧ). Αριθμοί περίπου 100.000 άνδρες και εν καιρώ ειρήνης διοικείται από Αντιστράτηγο. Περιλαμβάνει μικρότερης βαθμίδας σχηματισμού (ταξιαρχίες, μεραρχίες, σώματα στρατού) και μονάδες ή υπομονάδες διαφόρων όπλων και σωμάτων, υπό ενιαία διοίκηση. Οι στρατιές αποτελούν τα κύρια τμήματα σχηματισμών μεγαλύτερης κλίμακας, οι οποίοι υφίστανται σε διακρατικό - συμμαχικό επίπεδο, όπως είναι το ΝΑΤΟ.


Άλλοι σχηματισμοί

Εν καιρώ πολέμου μπορεί να συγκροτηθούν και άλλου μεγέθους σχηματισμοί, ανάλογα με την επιχείρηση, την οποία αναλαμβάνουν. Τέτοιοι σχηματισμοί είναι οι:

Ομάδες Μεραρχιών
Τμήμα Στρατιάς
Ομάδες Στρατιών

Από την ονομασία κάθε σχηματισμού είναι εύκολο κανείς να υποθέσει το μέγεθος και τη δομή του.

Μικτοί Σχηματισμοί

Οι Μικτοί Σχηματισμοί περιλαμβάνουν συγκροτήματα, μονάδες και υπομονάδες από όλους του κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό).


Γενικό Επιτελείο Στρατού

Ιεραρχικά, όλες οι μονάδες, υπομονάδες, συγκροτήματα και σχηματισμοί ενός κράτους ανήκουν στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Για την Ελλάδα, εν καιρώ ειρήνης διοικείται από Αντιστράτηγο, ο οποίος λέγεται και "Α/ΓΕΣ", δηλαδή Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Περιλαμβάνει πλήθος επιτελικών γραφείων καθώς επίσης και τις διευθύνσεις όλων των όπλων και των σωμάτων.

Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων

Το Ανώτερο Στρατιωτικό Γενικό Επιτελείο μιας χώρας είναι το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ή Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) το οποίο οργανώνει την άμυνα μιας χώρας με τη βοήθεια και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία).
Για την Ελλάδα, παλαιότερα και εν καιρώ ειρήνης διοικούνταν από Αντιστράτηγο, αλλά αργότερα καθιερώθηκε η εκ περιτροπής ανάληψη καθηκόντων Αρχηγού ΓΕΕΘΑ (Α/ΓΕΕΘΑ) από ανώτατους αξιωματικούς και των τριών κλάδων. Από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, ο εκάστοτε Α/ΓΕΣ, πριν αναλάβει την αρχηγεία, προάγεται στον ανώτατο βαθμό, που δίνεται εν καιρώ ειρήνης, ανάλογα με τον κλάδο από τον οποίο προέρχεται (Στρατός Ξηράς: Στρατηγός, Πολεμικό Ναυτικό: Ναύαρχος, Πολεμική Αεροπορία: Πτέραρχος).