Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Πλαστίδιο»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
διορθ. εσωτ. συνδέσμου (Κυτταρικός πυρήνας)
μ (r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: is:Plastíð)
(διορθ. εσωτ. συνδέσμου (Κυτταρικός πυρήνας))
Τα '''[[πλαστίδια]]''' είναι σημαντικά [[οργανίδια]] που απαντώνται στα [[φυτά]] και στα [[φύκη]], έχουν διάμετρο 3-6 μm και φέρουν διπλή μεμβράνη, .
 
== Πλαστίδια στα φυτά ==
 
Τα πλαστίδια είναι υπεύθυνα τόσο για την [[φωτοσύνθεση]], όσο και την αποθήκευση προιόντωνπροϊόντων όπως το [[άμυλο]] καθώς και για τη σύνθεση πολλών τάξεων ουσιών όπως [[λιπαρά οξέα]] και [[τερπένια]] τα οποία είναι απραίτητα στους οργανισμούς για την δημιουργία δομικών μονάδων του [[κύτταρο|κυττάρων]] και γενικότερα στην ανάπτυξη των φυτών.<br />
Ανάλογα με τη μορφολογία και τη λειτουργία τους, τα πλαστίδια έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούνται ή να επαναδιαφοροποιούνται ανάμεσα σε πολλές μορφές που λαμβάνουν ανάλογα με τον εκάστοτε ρόλο τους. Όλα τα πλαστίδια προέρχονται από τα ''προπλαστίδια'' τα οποία βρίσκονται στα μερισματικά μέρη του φυτού. Τα ''προπλαστίδια'' και οι νέοι χλωροπλάστες συνήθως διαιρούνται σε μερικές μορφές ανάλογα με τον εκάστοτε ρόλο τους. Τα αδιαφοροποίητα πλαστίδια (''προπλαστίδια'') μπορούν να εξελιχτούν στα εξής πλαστίδια:
 
** [[Πρωτεινοπλάστες]]: για την αποθήκευση και διαφοροποίηση πρωτεϊνών
 
Κάθε πλαστίδιο δημιουργεί πολλά αντίτυπα του παραλληλογράμμου (75-250 κιλοβάσεων) πλαστιδίου. Ο αριθμός των αντιτύπων του γενώματος είναι πολύ ευέλικτος και ποικίλλει μέχρι και σε 100 σε γρήγορα διαιρούμενα κύτταρα τα οποία γενικά περιέχουν λίγα πλαστίδια (περίπου 100) ή ακόμα λιγότερα σε πιο ώριμα κύτταρα. Το γονιδίωμα των πλαστιδίων περιέχει περίπου 100 [[γονίδιο|γονίδια]] και κωδικοποιεί [[ριβοσωμικό RNA]] [[rRNA]] και [[μεταφορικό RNA]] [[tRNA]] και πρωτε¨νες που ενέχονται στην φωτοσύνθεση και στην μεταγραφή και μετάφραση γονιδίων. Παρόλα αυτά τα γονίδια αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος των γονιδίων που ελέγχουν την λειτουργία των πλαστιδίων. Τα υπόλοιπα ελέγχονται από τον [[Κυτταρικός πυρήνας|πυρήνα]] και επιτρέπουν την διαφοροποίηση τους.
 
== Πλαστίδια στις άλγες ==
7.491

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης