Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ προστέθηκε η Κατηγορία:Μουσεία στη Λέσβο (με το HotCat)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 43: Γραμμή 43:


[[Κατηγορία:Λέσβος]]
[[Κατηγορία:Λέσβος]]
[[Κατηγορία:Μουσεία στη Λέσβο]]
[[Κατηγορία:Μουσεία τεχνολογίας]]
[[Κατηγορία:Μουσεία στην Ελλάδα]]

Έκδοση από την 08:14, 29 Αυγούστου 2012

Αρχείο:GR PIOP 117110 078.jpg
Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (ΜΒΕΛ)

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (ΜΒΕΛ), στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το οποίο έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του. Στεγάζεται στο χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου, η χρήση του οποίου παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2000-2006 και χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το ΜΒΕΛ ανήκει στο δίκτυο θεματικών τεχνολογικών μουσείων του Π.Ι.Ο.Π. και αποτελεί λογική συνέχεια του Μουσείου της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη. Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου επιδιώκει να προβάλει τη βιομηχανική κληρονομιά, τόσο στον τομέα της ελαιουργίας όσο και στο ευρύτερο πεδίο της τεχνολογίας, αλλά και να την εντάξει στα αρχιτεκτονικά, κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενά της.


Εκθεσιακές ενότητες

Αρχείο:GR PIOP 117136 177 .jpg
Η κεντρική αίθουσα του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Το συγκρότημα της Αγίας Παρασκευής αναδεικνύεται σε "μουσείο του εαυτού του", με αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών και μηχανολογικών στοιχείων στην ιστορική τους μορφή. O σωζόμενος ιστορικός εξοπλισμός, που έχει αποκατασταθεί, αναδεικνύεται υποδειγματικά, μέσω της "επιδεικτικής" λειτουργίας του και της πλαισίωσής του με ψηφιακές παραγωγές. Παρουσιάζεται η εξέλιξη των μηχανημάτων, με έμφαση στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στην ελαιοπαραγωγή. Στο κυρίως κτήριο, δίνεται έμφαση στα τρία βασικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου (σύνθλιψη του καρπού, συμπίεση του ελαιοπολτού, διαχωρισμός του λαδιού από το νερό) και γίνεται αναφορά στη συμπληρωματική λειτουργία του αλευρόμυλου.

Αρχείο:GR PIOP 117136 162 .jpg
"Μπατή" αφιερωμένη στην Ιστορία του Κοινοτικού Ελαιοτριβείου της Αγ. Παρασκευής Λέσβου

Οι παλαιές αποθήκες ελαιοκάρπου (μπατές) λειτουργούν ως συμπληρωματικές εκθετικές μονάδες, που προβάλλουν το ανθρώπινο στοιχείο. Στις μεγάλες αποθήκες γίνεται ιδιαίτερη αναφορά: α) στην ιστορία του κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής, με έμφαση στην πρωτοποριακή διαδικασία της κοινοτικής ιδιοκτησίας και στον αντίκτυπό της στις κοινωνικές και οικονομικές δομές της περιοχής· β) στην εκμηχάνιση της ελαιουργίας στη Λέσβο· και γ) στο ευρύτερο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο. Στις μικρές αποθήκες παρουσιάζεται ο κύκλος των εργασιών που συνδέονται με την ελαιοπαραγωγή. Το Μουσείο περιλαμβάνει επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο, καθώς και μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο.

Αρχείο:GR PIOP 1172 2627.jpg
Ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας


Εξωτερικές συνδέσεις

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου H επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου.

To Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου Άρθρο για το μουσείο στο in.gr. Ανάκτηση 28 Αυγούστου 2012.

Ο χάρτης πρόσβασης στο Μουσείο