Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Ο FocalPoint μετακίνησε τη σελίδα Νομισματοκοπείο στη Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών πάνω από την ανανακατεύθυνση: άντε πά...)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ιδρύθηκε στις [[7 Ιουνίου]] [[1938]] ως «Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης» με απόφαση του γενικού συμβουλίου της τράπεζας με αρχικό σκοπό την εκτύπωση χαρτονομισμάτων και [[τίτλοι αξιών| τίτλων αξιών]] του δημοσίου.
 
Παρόλο που η ανέγερση του κτηρίου του Ιδρύματος αποπερατώθηκε το [[1941]] και το ίδιο έτος εξοπλίσθηκε με τον απαραίτητο εξοπλισμό εκτύπωσης, οι πρώτες εκτυπώσεις χαρτονομισμάτων έγιναν το [[1947]], δυο χρόνια μετά τηντη λήξη του [[Β' Παγκόσμιος Πόλεμος|Β'Β΄ παγκοσμίουΠαγκοσμίου πολέμουΠολέμου]]. Μετά την απόφαση του υπουργείου οικονομικών να αναθέσει την κοπή τον κερμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον ίδιο χώρο εγκαταστάθηκε και το νομισματοκοπείο το οποίο άρχισε να κόβει τα πρώτα κέρματα το [[1972]].
 
Παρόλο που η εκτύπωση κερμάτων και χαρτονομισμάτων γίνεται στον ίδιο χώρο, εκδότης των χαρτονομισμάτων από το [[1928]] έως [[2002]] ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ μετά την έλευση του [[ευρώ]] εκδότης των χαρτονομισμάτων είναι η [[Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα]]. Ενώ γιαΓια την κατασκευή κερμάτων εκδότης είναι το Υπουργείο Οικονομικών.
 
==Πηγές==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης