Χαλκηδόνα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 13: Γραμμή 13:


==Ιστορία==
==Ιστορία==
Κτίστηκε το [[675 π.Χ.]] ως αποικία των [[Μεγαρείς|Μεγαρέων]], 18 χρόνια πριν κτιστεί το [[Βυζάντιο]] και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα λόγω του πανελλαδικά φημισμένου εκεί Μαντείου του Απόλλωνα. Κατακτήθηκε από τους Πέρσες επί Δαρείου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον μετέπειτα Πελοποννησιακό πόλεμο, όπου η πόλη ταλαντεύτηκε πολλές φορές μεταξύ [[Αθήνα|Αθήνας]] και [[Αρχαία Σπάρτη|Σπάρτης]] στις συμμαχίες που σημάδεψαν την αρχαία Ελλάδα, για να περιέλθει τελικά σε παρακμή όταν μετά την ίδρυση της [[Νικομήδεια|Νικομήδειας]] και τον θάνατο του Βασιλέως της Νικομήδη το [[74 π.Χ.]] κατελήφθη από τους Ρωμαίους, από τους οποίους την απέσπασε για λίγο καιρό ο [[Μιθριδάτης]]. Το [[133 π.Χ.]] έγινε μέρος της [[Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας]] από τον Άτταλο Γ΄ της [[Πέργαμος|Περγάμου]]. Επί Αυτοκράτορα Διοκλητιανού στη πόλη αυτή μαρτύρησε η Αγία Ευφημία. Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού η Χαλκηδόνα υπέστη πολλές επιδρομές εκ μέρους των βαρβάρων. Το [[616]] καταλήφθηκε από τους Πέρσες και το [[667]] από τους [[Άραβες]]. Το [[451]] έγινε στην πόλη η [[Οικουμενικές Σύνοδοι|Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος]], η μέχρι σήμερα λεγόμενη «Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας» και το [[507]] τοπική σύνοδος. Υπέστη αλλεπάλληλες επιθέσεις βαρβάρων μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς [[Οθωμανοί|Τούρκους]].
Κτίστηκε το [[675 π.Χ.]] ως αποικία των [[Μεγαρείς|Μεγαρέων]], 18 χρόνια πριν κτιστεί το [[Βυζάντιο]] και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα λόγω του πανελλαδικά φημισμένου εκεί Μαντείου του Απόλλωνα. Κατακτήθηκε από τους Πέρσες επί Δαρείου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον μετέπειτα Πελοποννησιακό πόλεμο, οπότε η πόλη ταλαντεύτηκε πολλές φορές μεταξύ [[Αθήνα|Αθήνας]] και [[Αρχαία Σπάρτη|Σπάρτης]] στις συμμαχίες που σημάδεψαν την αρχαία Ελλάδα, για να περιέλθει τελικά σε παρακμή όταν μετά την ίδρυση της [[Νικομήδεια|Νικομήδειας]] και τον θάνατο του Βασιλέως της Νικομήδη το [[74 π.Χ.]] κατελήφθη από τους Ρωμαίους, από τους οποίους την απέσπασε για λίγο καιρό ο [[Μιθριδάτης]]. Το [[133 π.Χ.]] έγινε μέρος της [[Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας]] από τον Άτταλο Γ΄ της [[Πέργαμος|Περγάμου]]. Επί Αυτοκράτορα Διοκλητιανού στη πόλη αυτή μαρτύρησε η Αγία Ευφημία. Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού η Χαλκηδόνα υπέστη πολλές επιδρομές εκ μέρους των βαρβάρων. Το [[616]] καταλήφθηκε από τους Πέρσες και το [[667]] από τους [[Άραβες]]. Το [[451]] έγινε στην πόλη η [[Οικουμενικές Σύνοδοι|Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος]], η μέχρι σήμερα λεγόμενη «Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας» και το [[507]] τοπική σύνοδος. Υπέστη αλλεπάλληλες επιθέσεις βαρβάρων μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς [[Οθωμανοί|Τούρκους]].


Σήμερα η περιοχή της παλιάς Χαλκηδόνας ονομάζεται ''Καντίκιοϊ'' (τουρκ. ''Kadıköy'') και είναι ακριβό προάστιο της [[Κωνσταντινούπολη|Κωνσταντινούπολης]] με σιδηροδρομικό σταθμό. Το [[Οικουμενικό Πατριαρχείο]] διατηρεί μέχρι σήμερα τη Μητρόπολη Χαλκηδόνος. Από την αρχαία ιστορία της πόλεως τίποτα δεν υφίσταται, εκτός από τμήμα παραλιακού τείχους και κάποιοι τάφοι που βρέθηκαν σε ανασκαφές οικοδομών και κατά την διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής.
Σήμερα η περιοχή της παλιάς Χαλκηδόνας ονομάζεται ''Καντίκιοϊ'' (τουρκ. ''Kadıköy'') και είναι ακριβό προάστιο της [[Κωνσταντινούπολη|Κωνσταντινούπολης]] με σιδηροδρομικό σταθμό. Το [[Οικουμενικό Πατριαρχείο]] διατηρεί μέχρι σήμερα τη Μητρόπολη Χαλκηδόνος. Από την αρχαία ιστορία της πόλεως τίποτα δεν υφίσταται, εκτός από τμήμα παραλιακού τείχους και κάποιοι τάφοι που βρέθηκαν σε ανασκαφές οικοδομών και κατά την διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής.

Έκδοση από την 13:25, 23 Αυγούστου 2012

Συντεταγμένες: 40°59′20″N 29°01′40″E / 40.9889°N 29.0278°E / 40.9889; 29.0278

Αυτό το λήμμα αφορά την αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Χαλκηδόνα (αποσαφήνιση).
Χαλκηδόνα is located in Αθήνα
Χαλκηδόνα
Χαλκηδόνα
Η θέση της Χαλκηδόνας στον χάρτη

Η Χαλκηδόνα (Χαλκηδών), σημερινό Καντίκιοϊ, ήταν αρχαία παραθαλάσσια πόλη της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία, δεξιά του εισερχομένου στο Βόσπορο από την Προποντίδα, σχεδόν απέναντι από την πόλη του Βυζαντίου.

Ιστορία

Κτίστηκε το 675 π.Χ. ως αποικία των Μεγαρέων, 18 χρόνια πριν κτιστεί το Βυζάντιο και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα λόγω του πανελλαδικά φημισμένου εκεί Μαντείου του Απόλλωνα. Κατακτήθηκε από τους Πέρσες επί Δαρείου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον μετέπειτα Πελοποννησιακό πόλεμο, οπότε η πόλη ταλαντεύτηκε πολλές φορές μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης στις συμμαχίες που σημάδεψαν την αρχαία Ελλάδα, για να περιέλθει τελικά σε παρακμή όταν μετά την ίδρυση της Νικομήδειας και τον θάνατο του Βασιλέως της Νικομήδη το 74 π.Χ. κατελήφθη από τους Ρωμαίους, από τους οποίους την απέσπασε για λίγο καιρό ο Μιθριδάτης. Το 133 π.Χ. έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον Άτταλο Γ΄ της Περγάμου. Επί Αυτοκράτορα Διοκλητιανού στη πόλη αυτή μαρτύρησε η Αγία Ευφημία. Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού η Χαλκηδόνα υπέστη πολλές επιδρομές εκ μέρους των βαρβάρων. Το 616 καταλήφθηκε από τους Πέρσες και το 667 από τους Άραβες. Το 451 έγινε στην πόλη η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος, η μέχρι σήμερα λεγόμενη «Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας» και το 507 τοπική σύνοδος. Υπέστη αλλεπάλληλες επιθέσεις βαρβάρων μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Σήμερα η περιοχή της παλιάς Χαλκηδόνας ονομάζεται Καντίκιοϊ (τουρκ. Kadıköy) και είναι ακριβό προάστιο της Κωνσταντινούπολης με σιδηροδρομικό σταθμό. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρεί μέχρι σήμερα τη Μητρόπολη Χαλκηδόνος. Από την αρχαία ιστορία της πόλεως τίποτα δεν υφίσταται, εκτός από τμήμα παραλιακού τείχους και κάποιοι τάφοι που βρέθηκαν σε ανασκαφές οικοδομών και κατά την διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής.

Δείτε επίσης

Εξωτερικές συνδέσεις