Νότιος Ευβοϊκός κόλπος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Νότιος Ευβοϊκός''' κόλπος είναι ένας από τους δύο μεγάλους κόλπους που σχηματίζονται ανάμεσα στην [[Εύβοια]] και την [[Στερεά Ελλάδα]]. Ο κόλπος καταλήγει στο [[στενό του Ευρίπου]] στην περιοχή της [[Χαλκίδα]]ς, όπου ενώνονται τα νερά του με τα νερά του [[Βόρειος Ευβοϊκός κόλπος|Βόρειου Ευβοϊκού]]. Ο Νότιος Ευβοϊκός έχει αρκετές νησίδες στο εσωτερικό του. Στην είσοδό του βρίσκεται η συστάδα [[Πεταλιοί]] και βορειότερα η συστάδα [[Στυρονήσια]] και η νησίδα [[Καβαλλιανή Ευβοίας|Καβαλλιανή]]. Στην Καβαλλιανή ανήκει και η προεξέχουσα βραχονησίδα της με την ονομασία Μπαθερίστα, η οποία ανήκει σε ιδιώτη. Απ' το Νότιο Ευβοϊκό βρέχονται πολλά παραθεριστικά θέρετρα στη [[Βορειοανατολική Αττική]]([[Χαλκούτσι]], [[Σκάλα Ωρωπού]], [[Μαρκόπουλο Ωρωπού]], [[΄Αγιοι Απόστολοι Αττικής]], [[Πόρτο Ράφτη]], [[Μαραθώνας]], [[Αρτέμιδα(Λούτσα)]], [[Ραφήνα]], [[Νέα Μάκρη]], [[Μάτι]], [[Ζούμπερι]], [[Βραυρώνα]], [[Σχοινιάς]]).
Ο '''Νότιος Ευβοϊκός''' κόλπος είναι ένας από τους δύο μεγάλους κόλπους που σχηματίζονται ανάμεσα στην [[Εύβοια]] και την [[Στερεά Ελλάδα]]. Ο κόλπος καταλήγει στο [[στενό του Ευρίπου]] στην περιοχή της [[Χαλκίδα]]ς, όπου ενώνονται τα νερά του με τα νερά του [[Βόρειος Ευβοϊκός κόλπος|Βόρειου Ευβοϊκού]]. Ο Νότιος Ευβοϊκός έχει αρκετές νησίδες στο εσωτερικό του. Στην είσοδό του βρίσκεται η συστάδα [[Πεταλιοί]] και βορειότερα η συστάδα [[Στυρονήσια]] και η νησίδα [[Καβαλλιανή Ευβοίας|Καβαλλιανή]]. Στην Καβαλλιανή ανήκει και η προεξέχουσα βραχονησίδα της με την ονομασία Μπαθερίστα, η οποία ανήκει σε ιδιώτη. Απ' το Νότιο Ευβοϊκό βρέχονται πολλά παραθεριστικά θέρετρα στη [[Βορειοανατολική Αττική]]([[Χαλκούτσι]], [[Σκάλα Ωρωπού]], [[Μαρκόπουλο Ωρωπού]], [[Άγιοι Απόστολοι Αττικής]], [[Πόρτο Ράφτη]], [[Μαραθώνας]], [[Αρτέμιδα(Λούτσα)]], [[Ραφήνα]], [[Νέα Μάκρη]], [[Μάτι]], [[Ζούμπερι]], [[Βραυρώνα]], [[Σχοινιάς]]).


{{επέκταση γεωγραφία Ελλάδας}}
{{επέκταση γεωγραφία Ελλάδας}}

Έκδοση από την 14:17, 11 Αυγούστου 2012

Ο Νότιος Ευβοϊκός κόλπος είναι ένας από τους δύο μεγάλους κόλπους που σχηματίζονται ανάμεσα στην Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα. Ο κόλπος καταλήγει στο στενό του Ευρίπου στην περιοχή της Χαλκίδας, όπου ενώνονται τα νερά του με τα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού. Ο Νότιος Ευβοϊκός έχει αρκετές νησίδες στο εσωτερικό του. Στην είσοδό του βρίσκεται η συστάδα Πεταλιοί και βορειότερα η συστάδα Στυρονήσια και η νησίδα Καβαλλιανή. Στην Καβαλλιανή ανήκει και η προεξέχουσα βραχονησίδα της με την ονομασία Μπαθερίστα, η οποία ανήκει σε ιδιώτη. Απ' το Νότιο Ευβοϊκό βρέχονται πολλά παραθεριστικά θέρετρα στη Βορειοανατολική Αττική(Χαλκούτσι, Σκάλα Ωρωπού, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Άγιοι Απόστολοι Αττικής, Πόρτο Ράφτη, Μαραθώνας, Αρτέμιδα(Λούτσα), Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Μάτι, Ζούμπερι, Βραυρώνα, Σχοινιάς).

Πρότυπο:Επέκταση γεωγραφία Ελλάδας