Πανεπιστήμιο Γέιλ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: kk:Йель университеті
μ r2.6.5) (Ρομπότ: Τροποποίηση: tt:Yel universitetı
Γραμμή 89: Γραμμή 89:
[[th:มหาวิทยาลัยเยล]]
[[th:มหาวิทยาลัยเยล]]
[[tr:Yale Üniversitesi]]
[[tr:Yale Üniversitesi]]
[[tt:Yale universitetı]]
[[tt:Yel universitetı]]
[[ug:يالې ئۇنىۋېرسىتېتى]]
[[ug:يالې ئۇنىۋېرسىتېتى]]
[[uk:Єльський університет]]
[[uk:Єльський університет]]

Έκδοση από την 09:31, 4 Αυγούστου 2012

Πανεπιστήμιο Γέιλ
Yale University
Λογότυπο του Πανεπιστημίου Γέηλ
Τύποςιδιωτικό
Ίδρυση1701
ΠρύτανηςRick Levin
Ακαδημαϊκό προσωπικό3.333
Φοιτητές11,390
ΤοποθεσίαNew Haven, Connecticut, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιστότοποςwww.yale.edu

Το Πανεπιστήμιο Γέιλ είναι το δεύτερο πιο πλούσιο πανεπιστήμιο[1] στον κόσμο. Επίσης τοποθετείται δεύτερο[2] στην τελευταία έκδοση (2008) του παγκόσμιου καταλόγου ανωτάτων ιδρυμάτων (Times Higher World University Rankings) και την τελευταία έκδοση [3] του καταλόγου με τα καλύτερα κολλέγια και πανεπιστήμια του κόσμου (U.S. News World's Best Colleges Colleges and Universities). Από το Γέιλ έχουν αποφοιτήσει πέντε από τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών [4], 18 ανώτατοι δικαστές και πολλοί προέδροι και πρωθυπουργοί άλλων χωρών. Το 1861, το Γέιλ ήταν το πρώτο αμερικάνικο πανεπιστήμιο το οποίο εξέδωσε διδακτορικό (P.h.D.) [5]

Το Γέιλ ιδρύθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1701 από αποφοίτους του πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ με πρωτοστάτη τον James Pierpont. Το 1718 επιλέχθηκε οριστικά ως έδρα του κολεγίου του Νιου Χέϊβεν της πολιτείας Κονέκτικατ. Τον ίδιο χρόνο ο Κότον Μάδερ ήρθε σε επαφή με έναν επιτυχημένο επιχειρηματία της εποχής, τον Ελίχου Γέιλ, και του ζήτησε να συνδράμει οικονομικά στην κατασκευή ενός νέου κτηρίου. Ο Elihu Υale δώρισε εννέα μπάλες χρυσού, 417 βιβλία και ένα πορτραίτο του Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας Γεωργίου Α΄. Ύστερα απ' αυτό ο Κότον Μάδερ πρότεινε να μετονομαστεί το κολέγιο σε Γέιλ έτσι ώστε να τιμήσουν τον πρώτο ευεργέτη τους.

Επίσης το πανεπιστήμιο είναι διάσημο για τις συλλογές τις οποίες έχει στην ιδιοκτησία του. Η βιβλιοθήκη του Γέιλ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στον κόσμο με 11 εκατομμύρια τόμους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το κεντρικό κτίριο της βιβλιοθήκης έχει 4 εκατομμύρια τόμους. Επίσης αξιόλογη είναι και η συλλογή έργων τέχνης του πανεπιστημίου, το οποίο περιέχει κυρίως έργα μοντέρνας τέχνης. Το μουσείο Yale για τη βρετανική τέχνη, το οποίο στεγάζεται σε κτήριο του γνωστού αρχιτέκτονα Louis Kahn, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή βρετανικής τέχνης εκτός συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας.

Ανάμεσα στους αποφοίτους του πανεπιστημίου συγκαταλέγονται ισχυρές προσωπικότητες όπως οι Τζώρτζ Μπους τζούνιορ, Τζώρτζ Μπους ο πρεσβύτερος, Μπιλ Κλίντον κ.α.

Αναφορές

Εξωτερικές συνδέσεις

Συντεταγμένες: 41°18′40″N 72°55′36″W / 41.311150°N 72.92655°W / 41.311150; -72.92655