Λογγίνος Χέυδεν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ZéroBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: it:Lodewijk van Heiden
μ Ο Cplakidas μετακίνησε τη σελίδα Λογγίνος Χέιδεν στη Λογγίνος Χέυδεν πάνω από την ανανακατεύθυνση: συνήθως με ύψιλον στα ελληνικά
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 13:52, 31 Ιουλίου 2012

Πορτρέτο του Χέιδεν το 1832.

Ο Λογγίνος Χέιδεν (Lodewijk van Heiden, 25 Αυγούστου 1773 - 5 Οκτωβρίου 1850), ήταν Ρώσος ναύαρχος, ολλανδικής καταγωγής, εκ των τριών πρωταγωνιστών στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Βιογραφία

Ονομαζόταν (στα ρωσικά) Login Petrovich Geiden και γεννήθηκε στη Χάγη. Κατατάχθηκε στο Ναυτικό σε ηλικία εννέα ετών και πήρε προαγωγή σε ηλικία 16 ετών. Το 1827 ήταν επικεφαλής του ρωσικού στόλου που, μαζί με τον αγγλικό και τον γαλλικό καταναυμάχησαν τον τουρκικό έξω από το Ναυαρίνο. Οι Έλληνες συνήθιζαν να τον φωνάζουν "πατέρα". Tην ίδια χρονιά (1827) λέγεται ότι έφερε πρώτος τα μανταρίνια στην Ελλάδα[1]. Το 1832 επέστρεψε, για τελευταία φορά, στην Ολλανδία. Πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Το όνομά του φέρει μία οδός στην Αθήνα, η οποία ξεκινάει από την οδό Μαυροματαίων και καταλήγει στην οδό Λιοσίων. Παράλληλες οδοί φέρουν τα ονόματα των επικεφαλής των άλλων στόλων που συμμετείχαν στην ναυμαχία του Ναβαρίνου, Έντουαρντ Κόδριγκτον (Edward Codrington) και Ανρί Ντερινύ (Henri de Rigny).

Παραπομπές

  1. Ελευθεροτυπία, Φλούδες μανταρίνι..., 3 Δεκεμβρίου 2005.