Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ρότζερ Μπέικον»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
{{πηγές|26|07|2012}}
 
Ο '''Ρογήρος Βάκων''' (Roger Bacon-Ρότζερ Μπέικον, 1215-1294) ήταν σχολαστικός θεολόγος και φιλόσοφος του [[Μεσαίωνας|Μεσαίωνα]], αποκληθείς για την πολυμάθειά του Doctor Mirabilis (θαυμαστός δάσκαλος).
 
== Βιογραφία ==
Γεννήθηκε στο [[Ίλτσεστερ]] κοντά στο [[Μπρίστολ]], σπούδασε στην [[Οξφόρδη]] και στο [[Παρίσι]] και δίδαξε μετά στην Οξφόρδη. Κατατάχθηκε στο τάγμα των Φραγκισκανών, κατέκρινε τις καταχρήσεις του κλήρου και των μοναχών και ζήτησε μεταρρυθμίσεις. <br />
 
Επόμενο ήταν να δημιουργήσει εχθρούς οι οποίοι κατήγγειλαν τις απόψεις του ως αιρετικές και τα επιστημονικά του πειράματα ως μαγεία. Του απαγορεύτηκε να διδάσκει και εξορίστηκε. <br />
 
== Διδασκαλία ==
Ο Βάκων δίδασκε την αποδέσμευση από τις αυθεντίες και την αναζήτηση της αλήθειας με την έρευνα. Θαύμαζε τον [[Αριστοτέλης|Αριστοτέλη]], διατηρώντας όμως ανεξαρτησία γνώμης. Θεωρούσε τα μαθηματικά ως την βάση των επιστημών και την εμπειρία ως αναγκαία προϋπόθεση κάθε γνώσης. Διέκρινε δε την εμπειρία σε εμπειρία των αισθήσεων (εξωτερική) και σε εσωτερική (πνευματική) εμπειρία. Η εξωτερική ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη των επιστημών. Η δεύτερη, η πνευματική εμπειρία, ήταν η προϋπόθεση της ανόδου των βαθμίδων της αντίληψης των υπεραισθητών. Ο ανερχόμενος μεχριμέχρι τέλους την κλίμακα αυτή θα έφτανε στη ενόραση του θείου.
 
Ο Βάκων ασχολήθηκε με όλους τους τομείς της γνώσης. Επιδόθηκε στην αστρονομία, γλωσσολογία, αλχημεία, ιδιαίτερα στην οπτική, διόρθωσε το Ιουλιανό ημερολόγιο και σ’ αυτόν αποδίδονται οι εφευρέσεις του μεγεθυντικού φακού και του θερμομέτρου. Στην επιστολή του ''De secretis operibus'' οραματίζεται αυτοκίνητα και αεροπλάνα.

Μενού πλοήγησης