Βικιπαίδεια:Διαιτησία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{προτεινόμενη οδηγία}}
{{προτεινόμενη οδηγία}}
{{μετάφραση}}
{{μετάφραση}}
<!--ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ
<noinclude>{{pp-move-indef}}</noinclude>
<noinclude>{{pp-move-indef}}</noinclude>
{{dispute-resolution}}
{{dispute-resolution}}
{{ArbCom navigation}}-->


[[/Index|Η διαδικασία διαιτησίας]] εντός της κοινότητας της Βικιπαίδειας υπάρχει για να επιβάλει δεσμευτικές αποφάσεις στις διαφωνίες μεταξύ μελών της κοινότητας, τις οποίες δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν ούτε η διαλογική συζήτηση της κοινότητας ούτε οι [[Βικιπαίδεια:διαχειριστές|διαχειριστές]], οι [[Βικιπαίδεια:Γραφειοκράτες|Γραφειοκράτες]] ούτε η [[Βικιπαίδεια:Διαμεσολάβηση|διαδικασία της Διαμεσολάβησης]]. Τα θέματα διαιτησίας διαχειρίζεται ομάδα έμπειρων χρηστών, η [[Βικιπαίδεια:Επιτροπή Διαιτησίας|Επιτροπή Διαιτησίας]]. Εκτός από την εξέταση διαφωνιών, η Επιτροπή χειρίζεται θέματα για τα οποία δεν ενδείκνυται δημόσια συζήτηση, όπως τα ζητήματα ιδιωτικότητας. Η επιτροπή διαθέτει σημαντική αυτονομία, προκειμένου να χειριστεί τέτοια θέματα, σύμφωνα με όσα ορίζονται από την [[Βικιπαίδεια:Διατησία/Πολιτική|Πολιτική διαιτησίας]].
{{ArbCom navigation}}

[[/Index|Η διαδικασία διαιτησίας]] εντός της κοινότητας της Βικιπαίδειας υπάρχει για να επιβάλει δεσμευτικές αποφάσεις στις διαφωνίες μεταξύ μελών της κοινότητας, τις οποίες δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν ούτε η διαλογική συζήτηση της κοινότητας ούτε οι [[Βικιπαίδεια:διαχειριστές|διαχειριστές]], οι [[Βικιπαίδεια:Γραφειοκράτες|Γραφειοκράτες]] ούτε η [[Βικιπαίδεια:Διαμεσολάβηση|διαδικασία της Διαμεσολάβησης]]. Τα θέματα διαιτησίας διαχειρίζεται ομάδα έμπειρων χρηστών, η [[Βικιπαίδεια:Επιτροπή Διαιτησίας|Επιτροπή Διαιτησίας]]. Εκτός από την εξέταση διαφωνιών, η Επιτροπή χειρίζεται θέματα για τα οποία δεν ενδείκνυται δημόσια συζήτηση, όπως τα ζητήματα ιδιωτικότητας. Η επιτροπή διαθέτει σημαντική αυτονομία, προκειμένου να χειριστεί τέτοια θέματα, σύμφωνα με όσα ορίζονται από την [[Βικιπαίδεια: Πολιτική διαιτησίας|Πολιτική διαιτησίας]].


; Εκλογές
; Εκλογές
Γίνονται μία φορά τον χρόνο, τον μήνα ΧΧΧΧΧ. Οι χρήστες προτείνονται έναν μήνα νωρίτερα.
Γίνονται μία φορά τον χρόνο, τον μήνα ΧΧΧΧΧ. Οι υποψήφιοι προτείνονται έναν μήνα νωρίτερα.


; Αποδοχή θεμάτων
; Αποδοχή θεμάτων

Έκδοση από την 16:21, 20 Ιουλίου 2012

Η παρακάτω είναι προτεινόμενη πολιτική, οδηγία ή διαδικασία της Βικιπαίδειας. Η πρόταση βρίσκεται πιθανώς υπό ανάπτυξη, υπό συζήτηση ή στη διαδικασία εξασφάλισης συναίνεσης για υιοθέτηση. (Η πλειοψηφία σε μια πρόταση δεν συνιστά συναίνεση). Αναφορές ή σύνδεσμοι προς αυτή τη σελίδα δεν θα πρέπει να την περιγράφουν ως «πολιτική».
Error: no shortcuts were specified and the |msg= parameter was not set.

Η διαδικασία διαιτησίας εντός της κοινότητας της Βικιπαίδειας υπάρχει για να επιβάλει δεσμευτικές αποφάσεις στις διαφωνίες μεταξύ μελών της κοινότητας, τις οποίες δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν ούτε η διαλογική συζήτηση της κοινότητας ούτε οι διαχειριστές, οι Γραφειοκράτες ούτε η διαδικασία της Διαμεσολάβησης. Τα θέματα διαιτησίας διαχειρίζεται ομάδα έμπειρων χρηστών, η Επιτροπή Διαιτησίας. Εκτός από την εξέταση διαφωνιών, η Επιτροπή χειρίζεται θέματα για τα οποία δεν ενδείκνυται δημόσια συζήτηση, όπως τα ζητήματα ιδιωτικότητας. Η επιτροπή διαθέτει σημαντική αυτονομία, προκειμένου να χειριστεί τέτοια θέματα, σύμφωνα με όσα ορίζονται από την Πολιτική διαιτησίας.

Εκλογές

Γίνονται μία φορά τον χρόνο, τον μήνα ΧΧΧΧΧ. Οι υποψήφιοι προτείνονται έναν μήνα νωρίτερα.

Αποδοχή θεμάτων

Η επιτροπή αποδέχεται προς εξέταση περιπτώσεις σχετικές με τη συμπεριφορά χρηστών (συμπεριλαμβανομένης της ακατάλληλης συνεισφοράς), εφόσον όλα τα άλλα μέσα προσέγγισης έχουν αποτύχει. Επίσης, λαμβάνει αποφάσεις για την επίλυση προβλημάτων σχετικά με τη σύνταξη των λημμάτων. Ωστόσο, η επιτροπή δεν προχωρεί σε διορθωτικές δηλώσεις ή αποφάσεις ως προς το τι πρέπει να αναφέρεται στα λήμματα (αποφάσεις περιεχομένου) και οι χρήστες δεν πρέπει να ζητούν από την επιτροπή να λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις, διότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Η διαιτησία είναι το τελευταίο μέσο στη διαδικασία Επίλυσης Διαφωνιών. Αποτελεί το έσχατο καταφύγιο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον όταν κάθε τι άλλο έχει αποτύχει ή υπάρχει σοβαρός λόγος να θεωρούμε ότι δεν θα βοηθήσει. Δοκιμάστε προηγουμένως άλλα βήματα, όπως τη συζήτηση μεταξύ των διαφωνούντων και, όπου είναι κατάλληλο, τη διαμεσολάβηση. Η επιτροπή διαιτησίας ασχολείται μόνο με τις σοβαρότερες, τις πλέον επίμονες ή βαθιά ριζωμένες διαφωνίες, καθώς και με περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων, όταν κάθε άλλο λογικό μέσο έχει αποτύχει.

Αίτημα για διαιτησία

Για να ζητήσετε μια διαφορά να υποβληθεί σε διαιτησία, δείτε την σελίδα αιτημάτων για διαιτησία.

Τα Αιτήματα για Διαιτησία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να παρουσιάσουν ερωτήσεις και αιτήματα σχετικά με προηγούμενες υποθέσεις που έχουν κλείσει. Αυτές περιλαμβάνουν διασάφηση του σκοπού και της σκεπτικού για απόφασης, εφέσεις για κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, και αιτήματα για βελτίωση των θεραπείων και των μέτρων επιβολής.

Υποθέσεις χωρίς να έχει προηγηθεί άλλη διαδικασία επίλυσης της διαφοράς

Η επιτροπή διαιτησίας σε γενικές γραμμές θα αποδέχεται προς εξέταση υποθέσεις όπως οι ακόλουθες τρεις, ακόμη και αν δεν έχει προηγηθεί άλλη επίσημη διαδικασία ή μέσο για την επίλυση της διαφοράς:

  • Επανεξέταση επειγουσών ενεργειών για την αφαίρεση δικαιωμάτων διαχειριστή
  • Ασυνήθιστα διαιρετικές διαμάχες μεταξύ διαχειριστών
  • Ζητήματα που παραπέμπονται στην επιτροπή διαιτησίας κατ' ευθείαν από τον Τζίμπο Γουέιλς

Ειδάλλως, αναμένεται ότι κάθε άλλο μέσο επίλυσης διαφωνιών θα έχει εξαντληθεί προτού υποβληθεί η υπόθεση στην επιτροπή διαιτησίας. Η διαιτησία αποτελεί το έσχατο καταφύγιο, όχι το πρώτο, σχετικά με την αντιμετώπιση των συγκρούσεων.

Περισσότερες πληροφορίες

Για πληροφορίες σχετικά με αιτήματα Διαιτησίας, και του πως οι υποθέσεις γίνονται δεκτές και αντιμετωπίζονται, παρακαλούμε να δείτε τον οδηγό Διαιτησίας, όπου περιέχονται σημαντικές πληροφορίες. Ενδεχομένως να θέλετε επίσης να δείτε τις ακόλουθες σελίδες:

  • Κατάλογος διαιτητών: WP:AC
  • List of arbcom clerks: WP:AC/C