Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Σικελικός Εσπερινός»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
→‎Η εξέγερση: συμπλήρωση αφήγησης
(→‎Η εξέγερση: συμπλήρωση αφήγησης)
[[Αρχείο:Vespro22.jpg|thumb|left|200px|Ο ναός της Αγ.Τριάδος (''Chiesa del Santo Spirito'') στο Παλέρμο.]]
Η ανταρσία, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε τη Μεγάλη Δευτέρα του 1282 από την εκκλησία της [[Αγία Τριάδα|Αγίας Τριάδος]], που τότε βρισκόταν λίγο έξω από το [[Παλέρμο]], και διαδόθηκε στο νησί. Επί έξι εβδομάδες σφαγιάζονταν Γάλλοι στρατιώτες και κάτοικοι.
 
Τα περιστατικά που οδήγησαν, ως αφορμές και όχι ως αίτια, στην ένοπλη αντι-ανδεγαυική εξέγερση δεν εξακριβώνονται πλήρως. Οι σχετικές βέβαια εισηγήσεις παρουσιάζουν κάποιες ομοιότητες.
 
Σύμφωνα με τον επιφανή βυζαντινολόγο [[Στήβεν Ράνσιμαν]], οι ντόπιοι Σικελοί στο ναό της Αγ. Τριάδος ασχολούνταν με την εορταστική περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, όταν Γάλλοι αξιωματούχοι πέρασαν από εκεί για να λάβουν μέρος στην εορτή και άρχισαν να πίνουν. Ένας λοχίας, ονόματι Ντρουέ, έσυρε μια νεαρή παντρεμένη γυναίκα από το πλήθος, την οποία παρενόχλησε. Αμέσως ο σύζυγός της επιτέθηκε στον Ντρουέ, πληγώνοντάς τον θανάσιμα με ένα μαχαίρι. Μόλις οι υπόλοιποι Γάλλοι επιχείρησαν να εκδικηθούν το σύντροφό τους, το σικελικό πλήθος κινήθηκε εναντίον τους, σκοτώνοντάς τους όλους.
 
== Σε συνάρτηση με την ακεραιότητα του Βυζαντίου ==
2.163

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης