Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Νήσος Βικτώρια (Καναδάς)»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
(το 8ο μεγαλύτερο νησί)
 
 
== Γεωγραφία ==
Η νήσος Βικτώρια χωρίζεται από το υπόλοιπο αρχιπέλαγος στα βόρεια με το Βίσκοντ Μέλβιλ Σάουντ και στα δυτικά με το κανάλι Μ΄Κλίντοκ και το στενό Βικτώρια. Στα ανατολικά του νησιού βρίσκεται ο κόλπος Αμούσδεν και το [[νήσινησί Μπανκς]]. Η νήσος Βικτώρια χωρίζεται από νησί Μπάνκς με ένα μακρύ στενό, το στενό του Πρίγκηπα της Ουαλίας. Στα νότια, από ανατολικά προς τα δυτικά βρίσκονται το στενό Ντόλφιν και Γιούνιον, ο κόλπος Ώστιν, ο κόλπος Κορονάσιον και το στενό Ντις. Οι νότιες θάλασσιες οδοί και μερικές φορές το στενό του Πρίγκηπα της Ουαλίας σχηματίζουν το αμφιλεγόμενο [[Βορειοδυτικό Πέρασμα]]. Η καναδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι ύδατα του Καναδά ενώ άλλα έθνη λένε ότι αποτελούν [[διεθνή ύδατα]].
 
Η νήσος Βικτώρια έχει έντονο διαμελισμό των ακτογραμμών και παρουσιάζει πάρα πολλές [[χερσόνησος|χερσονήσους]]. Στα ανατολικά με κατεύθυνση προς βορρά βρίσκεται η χερσόνησος Στόκερσον, η οποία καταλήγει στο κανάλι Γκολντσμιθ, το οποίο χωρίζει τη χερσόνησο από το [[νησί Αλεξάντερσον]]. Ο κόλπος Χάντλεϊ χωρίζει στα δυτικά τη χερσόνησο από το υπόλοιπο νησί. Στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται μια άλλη χερσόνησος, η χερσόνησος του Πρίγκηπα Αλβέρτου, η οποία καταλήγει στο στενό του Πρίγκηπα της Ουαλίας. Τέλος, στα νότια με κατεύθυνση προς τα δυτικά βρίσκεται η χερσόνησος Γουόλαστον, η οποία χωρίζεται στα βόρεια από το υπόλοιπο νησί με το Πρινς Άλμπερτ Σάουντ. Οι τρεις χερσόνησιχερσόνησοι δίνουν στο νησί σχήμα παρόμοιο με το φύλλο του [[σφέδαμοςσφένδαμος|σφεδάμουσφενδάμου]], το εθνικό σύμβολο του Καναδά.
 
Το ψηλότερο σημείο της νήσου έχεις υψόμετρο 655 μέτρα και βρίσκεται στα [[όρη Σάλερ]], στο κεντρικό βόρειο τμήμα του νησιού. Η λίμνη Φέργκιουσον στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού είναι η μεγαλύτερη [[λίμνη]], με έκταση 562 τετραγωνικά χιλιόμετρα.<ref>[http://atlas.nrcan.gc.ca/site/english/learningresources/facts/lakes.html#nunavut Ferguson Lake] στο the Atlas of Canada</ref>
74.582

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης