Chocolat: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: {{Κουτί πληροφοριών ταινίας | τίτλος ταινίας = Chocolat | εικόνα = 250px | ...
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 23:42, 18 Ιουλίου 2012

Chocolat
ΣκηνοθεσίαΛάσε Χάλστρομ
ΠαραγωγήMiramax Films
ΣενάριοΡόμπερτ Νέλσον Τζέικομπς
(σενάριο)
Τζόαν Χάρις
(μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεChocolat
ΠρωταγωνιστέςΖιλιέτ Μπινός
Τζούντι Ντεντς
Άλφρεντ Μολίνα
Λίνα Όλιν
Τζόνι Ντεπ
ΜουσικήΡέιτσελ Πόρτμαν
ΦωτογραφίαΡότζερ Πρατ
ΜοντάζΆντριου Μοντσάιν
Εταιρεία παραγωγήςMiramax Films
ΔιανομήUIP-Dunafilm
Πρώτη προβολήCountry flag 22 Δεκεμβρίου 2000
Country flag 2 Μαρτίου 2001
Country flag 23 Φεβρουαρίου 2001
Διάρκεια121 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο[1] και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
Γλώσσααγγλικά
γαλλικά

Chocolat είναι αμερικανική/βρετανική αισθηματική δραματική κομεντί παραγωγής 2000 σε σκηνοθεσία Λάσε Χάλστρομ. Το σενάριο έγραψε ο Ρόμπερτ Νέλσον Τζέικομπς και είναι βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Τζόαν Χάρις.[2] Πρωταγωνιστούν οι Ζιλιέτ Μπινός, Τζούντι Ντεντς, Άλφρεντ Μολίνα, Λίνα Όλιν και Τζόνι Ντεπ. Η ταινία διηγείται την ιστορία μιας νεαρής μητέρας, της Βιάν, που καταφτάνει σε ένα πλασματικό, παραδοσιακό χωριό της Γαλλίας μαζί με την εξάχρονη κόρη της, Ανούκ και ανοίγει μια μικρή σοκολατερί. Η σοκολάτα της γρήγορα αρχίζει να αλλάζει τη ζωή των κατοίκων του χωριού.

Το Chocolat έκανε πρεμιέρα στις 15 Δεκεμβρίου 2000 και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 22 Δεκεμβρίου 2000 σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών και στις 19 Ιανουαρίου 2001 σε ευρύτερη διανομή ενώ στις 2 Μαρτίου 2001 κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απέσπασε κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς[3] και έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων για Καλύτερη Ταινία, Α' και Β' Γυναικείου Ρόλου.[4]

Πλοκή

Η Βιάν Ροσέ, μια ειδική στη σοκολάτα, ταξιδεύει στην Ευρώπη μαζί με την κόρη της Ανούκ. Το χειμώνα του 1959, ταξιδεύουν σε ένα ήσυχο και παραδοσιακό γαλλικό χωριό, του οποίου δήμαρχος είναι ο Κόμης Πολ ντε Ρεϊνό. Η Βιάν ανοίγει μια σοκολατερί λίγες μέρες πριν οι κάτοικοι του χωριού αρχίσουν τη νηστεία της σαρακοστής. Η Βιάν, η οποία ντύνεται πιο προκλητικά, δεν πηγαίνει εκκλησία και έχει παιδί εκτός γάμου δεν ταιριάζει απόλυτα με τους κατοίκους του χωριού, αλλά παρ' όλα αυτά είναι αισιόδοξη για την επιχείρησή της. Η ευγενική της φύση σιγά σιγά καταφέρνει να κερδίσει τους ανθρώπους έναν έναν, αναγκάζοντας τον Ρεϊνό να μιλήσει ανοιχτά εναντίον της κατηγορώντας την ότι βάζει σε πειρασμό τους ανθρώπους σε μια περίοδο αποχής.

Μία από τους πρώτους κατοίκους του χωριού που παίρνουν το μέρος της Βιάν είναι η Αρμάντ, η ηλικιωμένη και εκκεντρική σπιτονοικοκυρά της. Η Αρμάντ θρηνεί για το γεγονός ότι η ψυχρή και ευσεβής κόρη της, Καρολίν, δεν της επιτρέπει να δει τον εγγονό της, Λικ, επειδή θεωρεί ότι είναι κακή επιρροή. Η Βιάν κανονίζει ο Λικ και Αρμάντ να βλέπονται κρυφά στη σοκολατερί, όπου και αναπτύσουν στενή σχέση. Η Καρολίν αργότερα αποκαλύπτει στη Βιάν ότι η μητέρα της είναι διαβητική, αλλά η Αρμάντ συνεχίζει να ενδίδει στη σοκολάτα παρά την καταστάσή της.

Η Βιάν έρχεται επίσης κοντά με την Τζοσεφίν, μια γυναίκα που κακοποιείται από τον αλκοολικό σύζυγό της Σερζ. Μετά από ένα αρκετά σκληρό χτύπημα στο κεφάλι, η Τζοσεφίν τον εγκαταλείπει και μετακομίζει στο σπίτι της Βιάν. Καθώς ξεκινά να εργάζεται στη σοκολατερί και η Βιάν της μαθαίνει την τέχνη της, η Τζοσεφίν αποκτά αυτοεκτίμηση και βρίσκει εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Κάτω από τις οδηγίες του Ρεϊνό, ο Σερζ αλλάζει και γίνεται ένας καλύτερος άνδρας και σύζυγος και ζητάει από την Τζοσεφίν να γυρίσει πίσω. Ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη, η Τζοσεφίν αρνείται. Αργότερα, ένας μεθυσμένος Σερζ, πηγαίνει στη σοκολατερί και επιχειρεί να επιτεθεί στις δύο γυναίκες. Η Τζοσεφίν όμως σε μια στιμγή αυτοδυναμίας, τον χτυπάει με μια κατσαρόλα.

Καθώς η διαμάχη μεταξύ των Βιάν και Ρεϊνό γίνεται όλο και χειρότερη, μια ομάδα τσιγκάνων κατασκηνώνει έξω από το χωριό. Ενώ οι περισσότεροι των κατοίκων αντιδρούν στην παρουσίας τους, η Βιάν τους καλωσορίζει, αναπτύσοντας μάλιστα μια αμοιβαία έλξη με τον Ρου. Μαζί διοργανώνουν ένα πάρτι γενεθλίων για την Αρμάντ μαζί με άλλους κατοίκους του χωριού και τσιγκάνους πάνω στη βάρκα του Ρου. Όταν η Καρολίν βλέπει τον Λικ, ο οποίος έφυγε κρυφά από το σπίτι για να πάει στο πάρτι, να χορεύει με την Αρμάντ, αρχίζει να καταλαβαίνει πόσο αυστηρή είναι με το γιο της και ότι η επιρροή ης Αρμάντ στη ζωή του Λικ μπορεί και να μην είναι κακή.

Μετά το πάρτι η Βιάν, η Τζοσεφίν και η Ανούκ κοιμούνται στις βάρκες όπου ο Ρου και η Βιάν κάνουν έρωτα. Αργότερα την ίδια νύχτα, ο Σερζ βάζει στη βάρκα όπου κοιμούνται οι Τζοσεφίν και Ανούκ, φωτιά. Και οι δύο δεν έπαθαν τίποτα αλλά η πίστη της Βιάν για το χωριό κλονίζεται. Επίσης την ίδια νύχτα, ο Λικ επιστρέφει στο σπίτι της γιαγιάς του όπου ανακαλύπτει ότι η Αρμάντ πέθανε μετά από επιπλοκές του διαβήτη. Το γεγονός στεναχώρησε τόσο τον Λικ όσο και τη μητέρα του. Μετά τη φωτιά, ο Ρου μαζεύει τα πράγματά και φεύγει.

Αποφασισμένη ότι δεν μπορεί να νικήσει τον Ρεϊνό ή τις αυστηρές παραδόσεις του χωριού, η Βιάν αποφασίζει να μετακομίσει. Λίγο πριν το κάνει, πηγαίνει στην κουζίνα της όπου βλέπει μερικούς από τους κατοίκους που την έχουν αγαπήσει και που η ίδια τους άλλαξε τη ζωή προς το καλύτερο, να φτιάχνουν σοκολάτα για ένα φεστιβάλ που η Βιάν είχε σχεδιάσει για την Κυριακή του Πάσχα. Συνειδητοποιώντας ότι έχει φέρει αλλαγές στο χωριό, αποφασίζει να μείνει.

Παρά την αλλαγή της συμπεριφοράς και γενικότερης στάσης του χωριού, ο Ρεϊνό παραμένει σταθερός στην αποχή από τις απολαύσεις όπως της σοκολάτας. Το απόγευμα του Σαββάτου πριν την Κυριακή του Πάσχα, ανοίγει τη βιτρίνα με τις σοκολάτες και την καταστρέφει. Όταν ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας φτάνει στο στόμα του, ενδίδει στην απόλαυση και αρχίζει να τρώει πριν καταρεύσει κλαίγοντας και τελικά κοιμηθεί. Την επόμενη μέρα, η Βιάν υπόσχεται να μην αποκαλύψει τι έγινε και ένας αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ τους εδραιώνεται. Ο Ρου επιστρέφει το καλοκαίρι για να είναι μαζί με τη Βιάν και παρά τη συνεχή ανάγκη για αλλαγή, η Βιάν αποφασίζει να μείνει, έχοντας βρει ένα σπιτικό για τον εαυτό της και την κόρη της στο χωριό.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

  • Ζιλιέτ Μπινός στο ρόλο της Βιάν Ροσέ
  • Τζόνι Ντεπ στο ρόλο του Ρου
  • Τζούντι Ντεντς στο ρόλο της Αρμάντ Βουαζίν
  • Άλφρεντ Μολίνα στο ρόλο του Κόμη Πολ ντε Ρεϊνό
  • Λέσλι Καρόν στο ρόλο της Μαντάμ Οντέλ
  • Βικτουάρ Τιβιζόλ στο ρόλο της Ανούκ
  • Κάρι-Αν Μος στο ρόλο της Καρολίν Κλερμόντ
  • Αντόνιο Ζιλ Μαρτίνεζ στο ρόλο του Ζαν-Μαρκ Ντρου
  • Ελέν Καρντονά στο ρόλο της Φρανσουάζ Ντρου
  • Χιου Ο' Κόνορ στο ρόλο του Περ Ενρί
  • Χάρισον Πρατ στο ρόλο του Ντρντού Ντρου
  • Γκελάν Κόνελ στο ρόλο του Ντίντι Ντρου
  • Λίνα Όλιν στο ρόλο της Τζοσεφίν Μισκάτ
  • Πίτερ Στορμάρε στο ρόλο του Σερζ Μισκάτ

Box office

Με προϋπολογισμό 25.000.000 δολάρια[5], το Chocolat άνοιξε στη 15η θέση συγκεντρώνοντας 3 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τριήμερο.[5] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office άγγιξαν τα 71,5 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο έφτασαν τα 81,1 εκατομμύρια δολάρια.[5] Παγκοσμίως απέφερε 152,6 εκατομμύρια δολάρια.[5]

Βραβεία & Υποψηφιότητες

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[4] Καλύτερη Ταινία υποψηφιότητα
Α' Γυναικείου Ρόλου Ζιλιέτ Μπινός υποψηφιότητα
Β' Γυναικείου Ρόλου Τζούντι Ντεντς υποψηφιότητα
Διασκευασμένο Σενάριο Ρόμπερτ Νέλσον Τζέικομπς υποψηφιότητα
Μουσική Ρέιτσελ Πόρτμαν υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες[6] Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία/Μιούζικαλ υποψηφιότητα
Α' Γυναικείου Ρόλου - Κωμωδία/Μιούζικαλ Ζιλιέτ Μπινός υποψηφιότητα
Β' Γυναικείου Ρόλου Τζούντι Ντεντς υποψηφιότητα
Μουσική Ρέιτσελ Πόρτμαν υποψηφιότητα
Screen Actors Guild Awards[7] Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο Ζιλιέτ Μπινός υποψηφιότητα
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία σε Δευτεραγωνιστικό Ρόλο Τζούντι Ντεντς νίκη
Καλύτερη Συνολική Ερμηνεία από Καστ υποψηφιότητα
BAFTA[8] Α' Γυναικείου Ρόλου Ζιλιέτ Μπινός υποψηφιότητα
Β' Γυναικείου Ρόλου Τζούντι Ντεντς υποψηφιότητα
Β' Γυναικείου Ρόλου Λίνα Όλιν υποψηφιότητα
Διασκευασμένο Σενάριο Ρόμπερτ Νέλσον Τζέικομπς υποψηφιότητα
Φωτογραφία Ρότζερ Πρατ υποψηφιότητα
Σχεδιασμός Κοστουμιών Ρενέ Ίρλιτς Κάλφους υποψηφιότητα
Μακιγιάζ & Κομμώσεις Ναόμι Ντον υποψηφιότητα
Σχεδιασμός Παραγωγής Ντέιβιντ Γκρόπμαν υποψηφιότητα

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 europeanfilmawards.eu/en_EN/film/chocolat.13230. Ανακτήθηκε στις 4  Νοεμβρίου 2020.
  2. Lisa Schwarzbaum (15 Δεκεμβρίου 2000). «Chocolat (2000)». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2012. 
  3. «Chocolat στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2012. 
  4. 4,0 4,1 «The 73rd Academy Awards (2001) Nominees and Winners». oscars.org. 25 Μαρτίου 2001. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2012. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 «Chocolat στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2012. 
  6. «Golden Globes, USA». goldenglobes.org. imdb.com. 21 Ιανουαρίου 2001. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011. 
  7. «Screen Actors Guild Awards». sagawards.org. imdb.com. 11 Mαρτίου 2001. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)
  8. «BAFTA Awards». bafta.org. imdb.com. 25 Φεβρουαρίου 2001. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Chocolat (2000 film) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).