Νότιες σλαβικές γλώσσες: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
→‎Ταξινόμηση: νέα ενότητα παλαιοσλαβική- Σλαυωνική
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
(→‎Ταξινόμηση: νέα ενότητα παλαιοσλαβική- Σλαυωνική)
****** [[Βουλγαρική γλώσσα]]
****** [[Σλαβομακεδονική γλώσσα]]
{{Κύριο|Παλαιοσλαβική-Σλαβωνική γλώσσα}}
 
Η πρώτη γραπτή Νοτιοσλαβική γλώσσα ήταν η Παλαιά Εκκλησιαστική Σλαβονική του 9ο αιώνα. Διατηρήθηκε ως [[λειτουργική γλώσσα]] σε κάποιες από τις Νοτιοσλαβικές Ορθόδοξες εκκλησίες.
Στη νότια σλαβική ομάδα και ιδιαίτερα στη βουλγαρική και στη εθνικά μακεδονική ανήκει ακόμα αυτή που αναφέρεται ως παλαιοσλαβική, αλλιώς, αρχαία βουλγαρική, σλαβωνική<ref>Κωνσταντίνος Τσιώπρος, Αναμνήσεις (Μελένοικο- Θεσσαλονίκη) σ. 40 «Η μετάστασις των σλαυοφώνων της περιφερείας [[Μελένικο| Μελενοίκου]] είς το σχίσμα και η εισαγωγή της σλαυωνικής γλώσσης εις τας εκκλησίας δεν συνετελέσθη άμα τη ιδρύσει της [[Βουλγαρική εξαρχία|βουλγαρικής εξαρχίας]] (1872)» ΙΜΧΑ 1992, GR ISS: 0073-862X</ref> ή εκκλησιαστική σλαβική που είναι και η γλώσσα στην οποία έγινε η σλαβική μετάφραση της ''βίβλου'' από τον [[Κύριλλος και Μεθόδιος|Κύριλλο και Μεθόδιο]], τον 19ο αι. Η παλαιοσλαβική, ως γλώσσα της θρησκείας και της παιδείας, επηρέασε πολύ τη γραπτή γλώσσα των ορθοδόξων Σλάβων, ιδίως τη ρωσική. Οι Κροάτες, Σλοβένοι, Μαυροβούνιοι, Βόσνιοι και Ερζεγοβίνιοι όμως δεν ακολουθούν ως νοτιοσλάβοι ούτε το κυρριλικό αλφάβητο ούτε την παλαιοσλαβική.
 
 
Νοτιοσλαβική γλώσσα είναι και η [[Πομακική γλώσσα|Πομακική]] που ομιλείται στα βόρεια τμήματα των περιοχών [[Ξάνθη]]ς και [[Νομός Ροδόπης|Ροδόπης]].
 
==Ακαδημαϊκές Μελέτες==
* [[Νικόλαος Ανδριώτης]], The Confederate State of Skopje and its language, Athens 1957 και σε μετάφραση «Το Ομόσπονδο Κράτος των Σκοπίων και η γλώσσα του»
58.005

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης