Τέιλορ Λότνερ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: pih:Taylor Lautner
GrouchoBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: sh:Taylor Lautner
Γραμμή 280: Γραμμή 280:
[[sc:Taylor Lautner]]
[[sc:Taylor Lautner]]
[[scn:Taylor Lautner]]
[[scn:Taylor Lautner]]
[[sh:Taylor Lautner]]
[[simple:Taylor Lautner]]
[[simple:Taylor Lautner]]
[[sk:Taylor Lautner]]
[[sk:Taylor Lautner]]

Έκδοση από την 21:25, 23 Ιουνίου 2012

Τέιλορ Λότνερ
Ο Λότνερ στην πρεμιέρα της ταινίας Abduction' το Σεπτέμβριο του 2011.
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Taylor Daniel Lautner (Αγγλικά)
ΓέννησηΤέιλορ Ντάνιελ Λότνερ
11 Φεβρουαρίου 1992 (1992-02-11) (32 ετών)
Γκραντ Ράπιντς, Μίσιγκαν, ΗΠΑ
Ύψος174 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑμερικανικά αγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΗθοποιός, μοντέλο
Περίοδος ακμής2001
Οικογένεια
ΣύντροφοςTaylor Dome (Αύγουστος 2009 – Δεκέμβριος 2009)[2]
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Τέιλορ Λότνερ (πλήρες όνομα: Τέιλορ Ντάνιελ Λότνερ, Αγγλ. Taylor Daniel Lautner), γεννημένος στις 11 Φεβρουαρίου 1992[3] είναι Αμερικανός ηθοποιός, μοντέλο και εξασκεί πολεμικές τέχνες.

Ως παιδί, ο Λότνερ άρχισε να ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες και κατατάχθηκε στο νούμερο ένα στην κατηγορία του από την Αμερικανική Ένωση Καράτε (American Sports Karate Association). Ο Λότνερ σύντομα ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός, με μικρούς ρόλους σε κωμικές σειρές όπως οι: The Bernie Mac Show (2003) και My Wife and Kids (2004), ενώ στη συνέχεια δάνεισε τη φωνή του σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι: What's New, Scooby-Doo? (2005) και Danny Phantom (2005). Το 2005, εμφανίστηκε στην ταινία Δυο Ντουζίνες Μπελάδες (Cheaper by the Dozen 2) και πρωταγωνίστησε στο The Adventures of Sharkboy and Lavagirl σε 3-D.

Ο Λότνερ έγινε παγκοσμίως γνωστός με το ρόλο του ως Τζέικομπ Μπλακ στη σειρά ταινιών Λυκόφως (The Twilight Saga), ξεκινώντας με την πρώτη ταινία Λυκόφως (Twilight) το 2008. Ο Λότνερ επέστρεψε για τις επόμενες τρεις ταινίες, Νέα Σελήνη (The Twilight Saga: New Moon) το 2009, Έκλειψη (The Twilight Saga: Eclipse) το 2010 και Χαραυγή Μέρος 1 (The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1) το 2011. Αναμένεται να επιστρέψει στην τελευταία ταινία της σειράς, Χαραυγή Μέρος 2 (The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2) στα τέλη του 2012. Ο Λότνερ έχει προταθεί για αρκετά βραβεία για την ερμηνεία του στη σειρά Λυκόφως, συμπεριλαμβανομένου τα Βραβεία MTV Movie, Βραβεία People's Choice και Βραβεία Scream. Αργότερα, γνώρισε επιπλέον εμπορική επιτυχία με την ταινία δράσης, Abduction, η οποία αποτέλεσε αναπάντεχη επιτυχία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 ο Λότνερ έγινε εφηβικό είδωλο και σύμβολο του σεξ, μετά την αλλαγή σε μεγάλο βαθμό της φυσικής του διάπλασης ώστε να κρατήσει το ρόλο του ως Τζέικομπ Μπλακ στις επόμενες ταινίες της σειράς Λυκόφως. Η αλλαγή αυτή τράβηξε την προσοχή των ΜΜΕ για την καλή του φυσική κατάσταση και γενική ομορφιά. Το 2010, κατατάχθηκε δεύτερος στη λίστα του περιοδικού Glamour's με τους "50 Πιο Σέξι Άντρες του 2010" και τέταρτος στη λίστα του περιοδικού People's με τα "Πιο Εκπληκτικά Σώματα", μεταξύ άλλων τιμών. Το 2010, ο Λότνερ ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος έφηβος ηθοποιός του Χόλυγουντ.

Πρώτα χρόνια

Ο Λότνερ γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1992 στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν. Οι γονείς του είναι η Ντέμπορα και ο Ντάνιελ Λότνερ.[4] Η μητέρα του δουλεύει για μια εταιρία ανάπτυξης λογισμικού, ενώ ο πατέρας του είναι πιλότος της εταιρίας Midwest Airlines.[4] Έχει μια νεότερη αδερφή, την Μακένα.[4] Ο Λότνερ έχει ανατραφεί Καθολικός,[5][6] και είναι Γερμανικής, Γαλλικής και Ολλανδικής καταγωγής. Ακόμη, έχει "μακρινή" καταγωγή από ιθαγενείς Αμερικάνους (συγκεκριμένα των φυλών Ottawa και Potawatomi) από την μητέρα του.[7][8] Μεγάλωσε στο Χάντσονβιλ, προάστιο της πόλης Γκραντ Ράπιντς.[9] Ο Λότνερ έχει δηλώσει ότι όταν ήταν νεότερος τον πείραζαν στο σχολείο επειδή ήταν ηθοποιός. Σχολίασε ότι, "Απλά έπρεπε να λέω στον εαυτό μου ότι δεν θα το αφήσω να με επηρεάσει. Αυτό μου αρέσει να κάνω και θα συνεχίσω να το κάνω."[10]

Προσωπική ζωή

Ο Λότνερ έχει ένα περίπλοκο σχέδιο προπόνησης, για το οποίο είχε αφιέρωμα το περιοδικό Men'sHealth. Επίσης, ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή μετά την αλλαγή της φυσικής του κατάστασης για τη ταινία Νέα Σελήνη (The Twilight Saga: New Moon) και εξασκεί πολεμικές τέχνες τακτικά.[10] Έχει δηλώσει ότι δεν χρησιμοποιεί ναρκωτικά και δεν καταναλώνει αλκοόλ.[10]

Ο Λότνερ κατοικεί μαζί με τους γονείς και την μικρότερη αδερφή του στην περιοχή Βαλένσια της Καλιφόρνια, όπου έχει δηλώσει ότι το προτιμά εξαιτίας της έλλειψης των παπαράτσι. Έχει πει ότι δεν έχει σκεφτεί ποτέ να μετακομίσει και να ζήσει μόνος του, δηλώνοντας, "Αυτό που μου αρέσει είναι ότι δεν άλλαξε η ζωή μου στο σπίτι. Ακόμα πετάω τα σκουπίδια και κουρεύω το γκαζόν." Του ανήκει ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW της σειράς 5, το οποίο έχει φιμέ τζάμια.

Η ώθηση που δέχτηκε η καριέρα του από την επιτυχία της σειράς ταινιών Λυκόφως, τον έκανε πολυάσχολο σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο. Για το λόγο αυτό, έδωσε πρόωρες εξετάσεις στο Λύκειο της Καλιφόρνια και αποφοίτησε από το Λύκειο το 2008. Έχει δηλώσει στον Ντέιβιντ Λέτερμαν ότι αν δεν δουλεύει, θα επιθυμούσε να επιστρέψει στο σχολείο. Αυτό το διάστημα, παρακολουθεί διαδικτυακά μαθήματα στο τοπικό κολλέγιο της κοινότητας.

Το 2009, ο Λότνερ συνδέθηκε ρομαντικά με την Αμερικανίδα τραγουδίστρια της κάντρι ποπ μουσικής, Τέιλορ Σουίφτ και την Αμερικανίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια της ποπ μουσικής, Σελίνα Γκόμεζ.[11][12]

Φιλμογραφία

Κινηματογράφος

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2001 Shadow Fury Νεαρός Κισμέτ Μικρός ρόλος
2005 The Adventures of Sharkboy and Lavagirl σε 3-D Σάρκμποϊ Βασικός ρόλος, Υποψηφιότητα - Βραβείο Young Artist.
Δυο Ντουζίνες Μπελάδες (Cheaper by the Dozen 2) Έλιοτ Μέρτο Σίκουελ
2008 Λυκόφως Τζέικομπ Μπλακ Υποψηφιότητα - Βραβεία People's Choice, Βραβεία Scream, Βραβεία MTV Movie και Βραβεία Teen Choice
2009 Νέα Σελήνη (The Twilight Saga: New Moon) Υποψηφιότητα - Βραβείο Kids' Choice και Βραβείο Young Artist
Υποψηφιότητα - Χρυσό Βατόμουρο Χειρότερου Ζευγαριού
2010 Valentine's Day Γουίλι Χάριντον Υποψηφιότητα - Βραβείο MTV Movie Καλύτερου Φιλιού
Έκλειψη (The Twilight Saga: Eclipse) Τζέικομπ Μπλακ Υποψηφιότητα - Βραβεία Scream, People's Choice και Teen Choice
2011 Abduction Νέιθαν Πρωταγωνιστικός ρόλος
Χαραυγή: Μέρος 1 (The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1) Τζέικομπ Μπλακ
2012 Χαραυγή: Μέρος 2 (The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2) Τζέικομπ Μπλακ Μετα-παραγωγή

Τηλεόραση

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2003 The Bernie Mac Show Άαρον Δύο επεισόδια
2004 My Wife and Kids Τάιρον Ένα επεισόδιο
Summerland Αγόρι στην παραλία Μικρή εμφάνιση
2005 Danny Phantom Γιάνγκμπλαντ Φωνή, τρία επεισόδια
Duck Dodgers Ρέτζι Γουάσερσταϊν
Τρομερά αντιπαθητικό αγόρι
Φωνή, δύο επεισόδια
What's New, Scooby-Doo? Ντένις
Νεντ
Φωνή, δύο επεισόδια
2006 Love, Inc. Όλιβερ TV
He's a Bully, Charlie Brown Τζο Αγκέιτ Φωνή
2008 My Own Worst Enemy Τζακ Σπίβεϊ Βασικός ρόλος

Παραπομπές

  1. CONOR.SI. 99139171.
  2. www.thesun.co.uk/tvandshowbiz/1748180/taylor-swift-boyfriend-list-who-dated-joe-alwyn/.
  3. «Taylor Lautner». People. Biography page. Undated.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)
  4. 4,0 4,1 4,2 Hamilton, Terri Finch (October 12, 2008). «Profile: Actor, teen heartthrob Taylor Lautner is in the 'Twilight' zone». The Grand Rapids Press (mlive.com). http://www.mlive.com/living/grand-rapids/index.ssf/2008/10/profile_actor_teen_heartthrob.html. Ανακτήθηκε στις November 20, 2009. 
  5. «Taylor Lautner, modest and into martial arts». USA Today. November 25, 2009. http://content.usatoday.com/communities/entertainment/post/2009/11/taylor-lautner-modest-and-into-martial-arts/1. Ανακτήθηκε στις 2010-11-12. 
  6. Rolling Stone magazine, December 10, 2009 – Issue #1093, "Taylor Lautner’s Wild Ride". Interviewed by Neil Strauss, (Commentary; “His father, Dan, is an airline pilot with a master's degree in clinical psychology. His mother, Deb, was a project manager at Herman Miller, the office-equipment manufacturer. They are still married, took Lautner regularly to their Catholic church, supported him from an early age and taught him a strong work ethic and a sense of morality.”), Retrieved on April 25, 2010.
  7. Carroll, Larry (20 Μαΐου 2008). «Actor Taylor Lautner Is Eager To Deliver 'Naked' Line, Master Driving». MTV. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2008. 
  8. Murray, Rebecca (2008). «Taylor Lautner Interview – Twilight at Comic Con 2008». About.com. http://video.about.com/movies/Taylor-Lautner-Interview.htm. Ανακτήθηκε στις 2010-07-19. «Q: "Some people have said things about this being an Indian character and you're not Indian, are you?" Taylor Lautner: "I have some Native American in my distant background."» 
  9. Parvis, Sarah (2010). Taylor Lautner. Kansas City, Missouri: Andrews McMeel Publishing. ISBN 978-0-7407-9962-4. 
  10. 10,0 10,1 10,2 Strauss, Neil. «Teen Wolf». Rolling Stone: σελ. 54–61. 
  11. Malkin, Mark. «Taylor Lautner and Selena Gomez: Romance Rumors!». E! Online. E! Entertainment Television. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2010. 
  12. «Exclusive: Taylor Swift, Taylor Lautner Split!». US Magazine. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Taylor Lautner της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).