Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μαρδόνιος»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
115 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 8 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
 
==Πρώτα του χρόνια==
Ήταν ο γιος του Πέρση ευγενή Γοβρύα, που βοήθησε τον Αχαιμενίδη πρίγκηπαπρίγκιπα [[Δαρείος Α'|Δαρείο]] όταν διεκδίκησε τον περσικό θρόνο. Όταν έγινε ο Δαρείος βασιλιάς, η φιλία τους επισφραγίστηκε με τους γάμους μεταξύ του Δαρείου καιμε τηςτην κόρηςκόρη του Γοβρύα, και του Γοβρύα καιμε τηςτην αδελφήςαδελφή του Δαρείου. Ο Μαρδόνιος ήταν ανιψιός του Δαρείου Α' αλλά και γαμπρός του, καθώς παντρεύτηκε μετέπειτα την κόρη του.
==Περσικοί πόλεμοι==
{{Κύριο|Περσικοί πόλεμοι}}
Ο Δαρείος ονόμασε τον Μαρδόνιο στρατηγό και μετά την [[Ιωνική Επανάσταση]], τον έστειλε το 492 π.Χ. να τιμωρήσει τους Έλληνες που υποστήριξαν τους [[Ίωνες]]. Στην πορεία του προς την Αθήνα, χρησιμοποίησε το στρατό του για να καθαιρέσει τους Πέρσες Σατράπες απόπου κυβερνούσαν τις Ιωνικές πόλεις και να τους αντικαταστήσει με δημοκρατικά πολιτεύματα. Ήταν μια διπλωματική κίνηση ώστε να μην προκληθεί ξανά εξέγερση κατά τη διάρκεια της προσεχούςτην εκστρατείαςεκστρατεία του στην Ελλάδα. Ο στόλος και ο στρατός του πέρασαν τον Ελλήσποντο, ακολούθησε η κατάληψη της [[Θάσος|Θάσου]], νησιού με πλούσια μεταλλεύματα. Στη συνέχεια υποτάχθηκε η Μακεδονία.
 
Η εκστρατεία αυτή όμως τερματίστηκε άδοξα, καθώς ο στόλος του καταστράφηκε σε καταιγίδα κοντά στο [[Άγιο Όρος]]. Σύμφωνα με τον [[Ηρόδοτος|Ηρόδοτο]], οι Πέρσες έχασαν 300 πλοία και 20.000 άντρες. Περίπου την ίδια εποχή ο Μαρδόνιος ήταν επικεφαλής ένοπληςτων σύγκρουσηςΠερσών σε πολεμικές επιχειρήσεις στη [[Θράκη]]. Ο ίδιοςΕκεί τραυματίστηκε σε αυτή την μάχη, όμωςαλλά ο στρατός του τελικά επικράτησε. ΠαρόλαΠαρ' όλα αυτά ανακλήθηκε από τον Δαρείο, ο οποίος έστειλε τον [[Δάτης|Δάτη]] και τον [[Αρταφέρνης|Αρταφέρνη]], το 490 π.Χ. να καταλάβουν την Ελλάδα. ΟιΗ εκστρατεία τους τελικά έληξε και αυτή με [[Μάχη του Μαραθώνα|οδυνηρή ήττα στον Μαραθώνα]] της Αττικής, από τους ολιγάριθμους σχετικά αλλά αποφασιστικούς Αθηναίους.
 
Στην αμέσως επόμενη περσική εκστρατεία, με επικεφαλής τον [[Ξέρξης Α'|Ξέρξη Α']], ο Μαρδόνιος ήταν από τους επικεφαλής στρατηγούς. οΟ Ηρόδοτος τον παρουσιάζει ως φιλοπόλεμο και σκληροπυρηνικό σύμβουλο του Πέρση βασιλιά, που ήθελε να γίνει Σατράπης (Πέρσης διοικητής) της Ελλάδας.
 
Ήταν παρών στη [[Μάχη των Θερμοπυλών]] και μετά την περσική ήττα στη [[Ναυμαχία της Σαλαμίνας]], προσπάθησε να πείσει τον Ξέρξη να επιμείνει στο θέμα τηςεγχείρημα κατάκτησης της Ελλάδας. Ο Ξέρξης τελικά αποχώρησεγύρισε απόστην τηνΠερσία, Ελλάδαάφησε αλλά τον άφησεόμως διοικητή των ελληνικών περιοχών της Ελλάδας που είχε καταφέρεικατακτήσει νατον κατακτήσειΜαρδόνιο. Ο βασιλιάς της Μακεδονίας, [[Αλέξανδρος Α' της Μακεδονίας]], αναγνώρισε την επικυριαρχία του Μαρδόνιου, όμως ο ίδιοςαλλά προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια του Πέρση, προς τουςστους Αθηναίους. Ο Αλέξανδρος δήλωσε πωςότι ως Έλληνας έπρεπε να βοηθήσει τους συμπατριώτες του και δεν θα μπορούσε να δει την Ελλάδα ποτέ σκλαβωμένη. Ο Μαρδόνιος εν συνεχεία μπήκε στην Αθήνα που είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της πριν τηναπό τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Τέλος, πρότεινε να επιστρέψουν στην Αθήνα οι κάτοικοί της και να τους βοηθήσει στην ανοικοδόμησήανοικοδόμηση της πόλης, εφόσον οι Αθηναίοι δέχονταν ανακωχή. Οι Αθηναίοι, όμως, απέρριψαν την πρότασηπρότασή τουη και ετοιμάστηκαν για μάχη μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες, με στόχο την οριστική εκδίωξη των Περσών από την Ελλάδα.
 
Ο Μαρδόνιος περίμενε τους Έλληνες στις Πλαταιές, παρόλοπαρότι που υπήρξανεκδηλώθηκαν αντιδράσεις από άλλους Πέρσες στρατηγούς, όπως ο [[Αρτάβαζος]], ο οποίος, όπως και ο [[Αρτάβανος]], πίστευε πωςότι απλά και μόνο η αριθμητική υπεροχή των Περσών δεν θα ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει την νίκη. Ο Μαρδόνιος σκοτώθηκε στη [[Μάχη των Πλαταιών]] και ο στρατός του ηττήθηκε.
 
==Πηγές==
819

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης