Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αντικειμενική αξία ακινήτου»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
μπλέξαμε τις μεταγραφές
(διορθώσεις-προσθήκες)
μ (μπλέξαμε τις μεταγραφές)
Η '''αντικειμενική αξία ακινήτου''' είναι ένα αμάχητο [[φορολογία|φορολογικό]] τεκμήριο της αξίας ενός [[ακίνητο|ακινήτου]] καιεκφράζεται σε αξία ανά [[τετραγωνικό μέτρο]]. Οι αντικειμενικές αξίες εκδίδονται από το [[Υπουργείο Οικονομικών]] και διαφοροποιούνται ανάλογα με την τοποθεσία του ακινήτου. Ακόμη και εντός του ίδιου [[Δήμος|Δήμου]] μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις ζώνες στις οποίες χωρίζεται ένας Δήμος. Το κέντρο του Δήμου συνήθως συγκεντρώνει και τις υψηλότερες αξίες λόγω της εμπορικότητάς του, αν και είναι πολλά τα παραδείγματα στους μεγάλους σε έκταση δήμους, όπου απομονωμένες συνοικίες διαμορφώνουν ξεχωριστό στυλ δόμησης και δημογραφικά-οικονομικοκοινωνικά χαρακτηριστικά, συγκεντρώνοντας ακόμη μεγαλύτερες αξίες.
 
Κύρια λειτουργία των αντικειμενικών αξιών είναι η αποφυγή της [[φοροδιαφυγή|φοροδιαφυγής]] κατά την [[πώληση]] ή [[δωρεά]] ακινήτων. Κατά την κατάρτιση των συμβάσεων αυτών οφείλει να καταβάλλεται στην Εφορία φόρος ανάλογα με την αξία του ακινήτου, όπως αυτή αποτυπώνεται στο [[συμβόλαιο]]. Συχνά όμως τα μέρη συμφωνούν στην αναγραφή [[εικονικότητα|εικονικού]] τιμήματος στο συμβόλαιο, ώστε να καταβάλουν μικρότερο φόρο και μικρότερα συμβολαιογραφικά έξοδα και έξοδα [[μεταγραφή (Δίκαιο)|μεταγραφής]]. Με τη θέσπιση των αντικειμενικών αξιών ορίζεται από το κράτος το κατώτατο όριο της αξίας που μπορεί να έχει ένα ακίνητο σε μία συναλλαγή, ώστε να δύναται να παρακολουθεί η Εφορία το αντίτιμο που δηλώνει ο αγοραστής του ακινήτου και να υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση των μερών της συναλλαγής.
 
Οι αντικειμενικές αξίες δεν ανταποκρίνονται παρ' όλα αυτά πάντα στην πραγματική αξία της συναλλαγής, αφού στη πράξη είναι πάντα χαμηλότερες από την πραγματική αξία του ακινήτου. Επίσης αποτελούν απλώς τεκμήριο για φορολογικούς λόγους: δεν εμποδίζονται τα μέρη να συμφωνήσουν υψηλότερο τίμημα και να καταβάλουν υψηλότερο φόρο. Αν συμφωνήσουν όμως χαμηλότερο της αντικειμενικής αξίας τίμημα, θα καταβάλουν τον φόρο που αναλογεί στην αντικειμενική αξία.
7.278

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης