Νιούχαμ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Ryepeck (συζήτηση | συνεισφορές)
Ryepeck (συζήτηση | συνεισφορές)
Επέκταση: Ενότητα 'Διοίκηση'
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Δήμος του Νιούχαμ''' είναι [[Δήμος του Λονδίνου]] ο οποίος αποτελείται από τις πόλεις του Γουέστ Χαμ και του [[Ιστ Χαμ]] στο [[Ανατολικό Λονδίνο]].
Ο '''Δήμος του Νιούχαμ''' είναι [[Δήμος του Λονδίνου]] ο οποίος αποτελείται από τις πόλεις του Γουέστ Χαμ και του [[Ιστ Χαμ]] στο [[Ανατολικό Λονδίνο]].
Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα ανατολικά της [[Πόλη του Λονδίνου|Πόλης του Λονδίνου]] και κατά το μεγαλύτερό του μέρος βόρεια του ποταμού [[Τάμεσης|Τάμεση]]. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν το 2006 το Νιούχαμ είναι μία από τις πυκνότερες σε εθνικά μειονοτικούς πληθυσμούς περιοχές του [[Ηνωμένο Βασίλειο|Ηνωμένου Βασιλείου]]. Υπάγεται στον πρωτοβάθμιο [[Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης|Ο.Τ.Α.]] Δημοτικό Συμβούλιο Λονδίνου του Νιούχαμ, ο οποίος είναι ο δεύτερος φτωχότερος στη χώρα.
Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα ανατολικά της [[Πόλη του Λονδίνου|Πόλης του Λονδίνου]] και κατά το μεγαλύτερό του μέρος βόρεια του ποταμού [[Τάμεσης|Τάμεση]]. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν το 2006 το Νιούχαμ είναι μία από τις πυκνότερες σε εθνικά μειονοτικούς πληθυσμούς περιοχές του [[Ηνωμένο Βασίλειο|Ηνωμένου Βασιλείου]]. Υπάγεται στον πρωτοβάθμιο [[Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης|Ο.Τ.Α.]] Δημοτικό Συμβούλιο Λονδίνου του Νιούχαμ, ο οποίος είναι ο δεύτερος φτωχότερος στη χώρα.<ref><cite>[http://www.economist.com/node/21542164 Slum Landlords: Down and out in London - The Economist] date accessed 02 January 2012.</ref>


==Ιστορία==
==Ιστορία==
Ο δήμος συγκροτήθηκε με τη συγχώνευση των πρώην ανηκόντων στο [[Έσσεξ]] κομητειακών δήμων του [[Ἰστ Χαμ]] και του Γουέστ Χαμ με τη δημιουργία του [[Μείζον Λονδίνο|Μείζονος Λονδίνου]] την 1η Απριλίου 1965. Στον νεοσύστατο δήμο προστέθηκαν το Νορθ Γούλιτς, νότια του [[Τάμεσης|Τάμεση]] και μια μικρή περιοχή δυτικά του ποταμού Ρόουντινγκ. H λέξη ''Νιούχαμ'' αποτελεί νεολογισμό ο οποίος εφευρέθηκε για την ονομασία του νέου δήμου.
Ο δήμος συγκροτήθηκε με τη συγχώνευση των πρώην ανηκόντων στο [[Έσσεξ]] κομητειακών δήμων του [[Ἰστ Χαμ]] και του Γουέστ Χαμ με τη δημιουργία του [[Μείζον Λονδίνο|Μείζονος Λονδίνου]] την 1η Απριλίου 1965. Στον νεοσύστατο δήμο προστέθηκαν το Νορθ Γούλιτς, νότια του [[Τάμεσης|Τάμεση]] και μια μικρή περιοχή δυτικά του ποταμού Ρόουντινγκ. H λέξη ''Νιούχαμ'' αποτελεί νεολογισμό ο οποίος εφευρέθηκε για την ονομασία του νέου δήμου.<ref>Mills, A. ''Oxford Dictionary of London Place Names'', (2001).</ref>


==Διοίκηση==
==Διοίκηση==
Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές της [[Αγγλία|Αγγλίας]] όπου οι δήμαρχοι ειναι διορισμένοι, ο δήμαρχος του Νιούχαμ είναι εκλεγμένος από τους πολίτες.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές της [[Αγγλία|Αγγλίας]] όπου οι δήμαρχοι ειναι διορισμένοι, ο δήμαρχος του Νιούχαμ είναι εκλεγμένος από τους πολίτες. Από το 2002 ως το 2009 ο θεσμός του (συμβολικού) δημάρχου (ο οποίος ασκεί κυρίως συμβολικά και τελετουργικά κι ελάχιστα εώς καθόλου εκτελεστικά καθήκοντα) αντικαταστάθηκε προσωρινά από αυτόν του ''αντιπροσώπου των πολιτών'', τα καθήκοντα του οποίου ασκούσε μέλος του Συμβουλίου. Έκτοτε το αξίωμα του (συμβολικού δημάρχου) έχει αποκατασταθεί.
Δημογραφικά ο δήμος λογίζεται μέρος του [[Εσωτερικό Λονδίνο|Εσωτερικού Λονδίνου]] αλλά χρηματοδοτείται σαν μέρος του [[Μείζον Λονδίνο|Μείζονος Λονδίνου]]. Η αναντιστοιχία έγκειται στο γεγονός ότι το Νιούχαμ δεν συνιστούσε μέρος της [[Κομητείας του Λονδίνου|Κομητεία του Λονδίνου]] από τότε που αυτή συστάθηκε το 1889 μέχρι το 1965. Εντούτοις, μεγάλο μέρος του δήμου ιστορικά αποτελεί μέρος της δομημένης έκτασης του [[Λονδίνο|Λονδίνου]] και μάλιστα μία από της πλέον στερημένες περιοχές του. Επί του παρόντος το συμβούλιο προσπαθεί ενεργά να πετύχει την ένταξη του Νιούχαμ στο Εσωτερικό Λονδίνο προκειμένου να αυξηθεί η επιχορήγηση που δέχεται από το κράτος κατά 60 εκατομμύρια λίρες.<ref>''Other Stories we Liked'', The Times. 22 November 2005.</ref>
Στις Δημοτικές Εκλογές της 6ης Μαΐου 2006 το [[Εργατικό κόμμα (Ηνωμένο Βασίλειο)|Εργατικό κόμμα]] κατέλαβε και τις 60 έδρες του Συμβουλίου. Εκτελεστικός δήμαρχος επανεξελέγει ο Σερ Ρόμπιν Γουέιλς με το 68% των ψήφων πρώτης προτίμησης.
==Παραπομπές==
<references />
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|London Borough of Newham}}
[[ar:نيوهام]]
[[ca:Newham]]
[[cs:Newham (londýnský obvod)]]
[[cy:Newham (Bwrdeistref Llundain)]]
[[da:Newham]]
[[de:London Borough of Newham]]
[[en:London Borough of Newham]]
[[es:Newham (Londres)]]
[[eu:Newham]]
[[fr:District londonien de Newham]]
[[ga:Buirg Londan Newham]]
[[hi:न्यूहैम बरो]]
[[is:Newham (borgarhluti)]]
[[it:Newham]]
[[he:ניוהאם]]
[[la:Newham (Londinium)]]
[[hu:Newham kerület]]
[[mr:न्यूहॅम]]
[[nl:Newham]]
[[ja:ニューハム・ロンドン特別区]]
[[no:Newham]]
[[nn:London Borough of Newham]]
[[pl:London Borough of Newham]]
[[ro:Newham (burg)]]
[[ru:Ньюхэм]]
[[simple:London Borough of Newham]]
[[fi:Newham]]
[[sv:London Borough of Newham]]
[[vi:Khu Newham của Luân Đôn]]
[[uk:Ньюем]]
[[yi:לאנדאנער בארא פון נייהעם]]
[[zh:紐漢區]]

Έκδοση από την 00:58, 4 Ιουνίου 2012

Ο Δήμος του Νιούχαμ είναι Δήμος του Λονδίνου ο οποίος αποτελείται από τις πόλεις του Γουέστ Χαμ και του Ιστ Χαμ στο Ανατολικό Λονδίνο. Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα ανατολικά της Πόλης του Λονδίνου και κατά το μεγαλύτερό του μέρος βόρεια του ποταμού Τάμεση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν το 2006 το Νιούχαμ είναι μία από τις πυκνότερες σε εθνικά μειονοτικούς πληθυσμούς περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάγεται στον πρωτοβάθμιο Ο.Τ.Α. Δημοτικό Συμβούλιο Λονδίνου του Νιούχαμ, ο οποίος είναι ο δεύτερος φτωχότερος στη χώρα.[1]

Ιστορία

Ο δήμος συγκροτήθηκε με τη συγχώνευση των πρώην ανηκόντων στο Έσσεξ κομητειακών δήμων του Ἰστ Χαμ και του Γουέστ Χαμ με τη δημιουργία του Μείζονος Λονδίνου την 1η Απριλίου 1965. Στον νεοσύστατο δήμο προστέθηκαν το Νορθ Γούλιτς, νότια του Τάμεση και μια μικρή περιοχή δυτικά του ποταμού Ρόουντινγκ. H λέξη Νιούχαμ αποτελεί νεολογισμό ο οποίος εφευρέθηκε για την ονομασία του νέου δήμου.[2]

Διοίκηση

Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές της Αγγλίας όπου οι δήμαρχοι ειναι διορισμένοι, ο δήμαρχος του Νιούχαμ είναι εκλεγμένος από τους πολίτες. Από το 2002 ως το 2009 ο θεσμός του (συμβολικού) δημάρχου (ο οποίος ασκεί κυρίως συμβολικά και τελετουργικά κι ελάχιστα εώς καθόλου εκτελεστικά καθήκοντα) αντικαταστάθηκε προσωρινά από αυτόν του αντιπροσώπου των πολιτών, τα καθήκοντα του οποίου ασκούσε μέλος του Συμβουλίου. Έκτοτε το αξίωμα του (συμβολικού δημάρχου) έχει αποκατασταθεί. Δημογραφικά ο δήμος λογίζεται μέρος του Εσωτερικού Λονδίνου αλλά χρηματοδοτείται σαν μέρος του Μείζονος Λονδίνου. Η αναντιστοιχία έγκειται στο γεγονός ότι το Νιούχαμ δεν συνιστούσε μέρος της Κομητεία του Λονδίνου από τότε που αυτή συστάθηκε το 1889 μέχρι το 1965. Εντούτοις, μεγάλο μέρος του δήμου ιστορικά αποτελεί μέρος της δομημένης έκτασης του Λονδίνου και μάλιστα μία από της πλέον στερημένες περιοχές του. Επί του παρόντος το συμβούλιο προσπαθεί ενεργά να πετύχει την ένταξη του Νιούχαμ στο Εσωτερικό Λονδίνο προκειμένου να αυξηθεί η επιχορήγηση που δέχεται από το κράτος κατά 60 εκατομμύρια λίρες.[3] Στις Δημοτικές Εκλογές της 6ης Μαΐου 2006 το Εργατικό κόμμα κατέλαβε και τις 60 έδρες του Συμβουλίου. Εκτελεστικός δήμαρχος επανεξελέγει ο Σερ Ρόμπιν Γουέιλς με το 68% των ψήφων πρώτης προτίμησης.

Παραπομπές

  1. Slum Landlords: Down and out in London - The Economist date accessed 02 January 2012.
  2. Mills, A. Oxford Dictionary of London Place Names, (2001).
  3. Other Stories we Liked, The Times. 22 November 2005.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα London Borough of Newham της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).