Παραγωγός ταινιών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Ο C messier μετακίνησε τη σελίδα Παράγωγος ταινιων στη Παραγωγός ταινιών: τόνοι στο τίτλο)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
'''Παραγωγός''' ονομάζεται το άτομο το οποίο επιβλέπει την διαδικασία υλοποίησης ενός [[ταινία|κινηματογραφικού σχεδίου]]. Ο παραγωγός είναι πολλές φορές υπεύθυνος για την όλη εξέλιξη του προγράμματος, από την σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την προβολή του τελικού αποτελέσματος.
{{μορφοποίηση}}
'''Παραγωγός''' ονομάζεται το άτομο το οποίο επιβλέπει την διαδικασία υλοποίησης ενός κινηματογραφικού σχεδίου. Ο παραγωγός είναι πολλές φορές υπεύθυνος για την όλη εξέλιξη του προγράμματος, από την σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την προβολή του τελικού αποτελέσματος.
 
== Ρόλος ==
 
Στο σύνολο, ο ρόλος του παραγωγού είναι να δίνει σε πρωτότυπες, δημιουργικές ιδέες τη δυνατότητα εμπορευματοποίησης και επαφής με το κοινό. Μια από τις υποχρεώσεις του παραγωγού είναι η χρηματοδότηση του εγχειρήματος, είτε μέσω προσωπικής επένδυσης είτε εξασφαλίζοντας οικονομική παροχή από κάποιο κινηματογραφικό στούντιο. Επίσης, ο παραγωγός φέρει την ευθύνη της επιλογής και του συντονισμού των συνεργατών του καθώς και των ατόμων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της παραγωγής, όπως ο [[σκηνοθέτης]], ο [[σεναριογράφος]] κ.α. Ο παραγωγός αναλαμβάνει την οργάνωση και την εξασφάλιση της προόδου του σχεδίου μέχρι την ολοκλήρωση του. Τέλος, οφείλει να εξασφαλίσει τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να επιτευχθεί ο στόχος του.
 
== Άλλοι ρόλοι/κατηγορίες ==
 
Ο παραγωγός μπορεί να συμμετάσχει ενεργά και σε άλλους τομείς της παραγωγής πέρα από την επιμέλεια, όπως [[σκηνοθεσία]] και [[σενάριο]]. Όσο περισσότερο είναι αναμειγμένος ο παραγωγός στη διαδικασία, τόσο πιο ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα.
 
Ο ρόλος του παραγωγού χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με το εύρος και τη φύση της ενασχόλησης του. Πέραν του βασικού παραγωγού υπάρχει ο συμπαραγωγός, ο υπεύθυνος συνεταιρισμού, ο υπεύθυνος εκτέλεσης παραγωγής κ.α. Καθένας αναλαμβάνει μια διαφορετική υποχρέωση. Για παράδειγμα, την εξασφάλιση οικονομικής ενίσχυσης αναλαμβάνει ο υπεύθυνος εκτέλεσης παραγωγής, ενώ ο υπεύθυνος συνεταιρισμού ασχολείται περισσότερο με το συντονισμό των προσπαθειών. Όταν μια ταινία γυρίζεται βάση διασκευασμένου σεναρίου είναι ευθύνη του παραγωγού να εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα από τον ιδιοκτήτη του ήδη δημοσιευμένου υλικού.
 
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
*[http://www.filmmakers.com/stories/Producer.htm THE FILM PRODUCER], FilmMakers Magazine
 
[[Κατηγορία:Συντελεστές του κινηματογράφου]]
81.920

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης