Φιλύρα Τρικάλων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Η '''κοινότητα Φιλύρας''' ανήκει στη δημοτική ενότητα Πιαλείων που εντάσσεται στο [[Δήμος Πύλης|δήμο Πύλης]]. Απέχει 20 χιλιόμετρα από την πόλη των [[Τρίκαλα|Τρικάλων]] και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται σε περίπου 400 κατοίκους.
 
== Γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά ==
Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους [[Κόζιακας|Κόζιακα]] σε υψόμετρο 180 μέτρων. Το έδαφος είναι ως επί το πλείστον ημιορεινό, με καθαρά πεδινές αλλά και ορεινές εκτάσεις. Η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει ζαρκάδια, [[ελάφια]] και [[αρκούδες]] που ζούνε σε ένα δάσος γεμάτο καστανιές, βελανιδιές, πλατάνια και έλατα. Διάφορες πηγές υπάρχουν σε τοποθεσίες μέσα και έξω από το χωριό.
 
== Ιστορικά ==
Το χωριό είναι γνωστό ως [http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/28596 Λεσιανά] από την εποχή του Βυζαντίου, με πρώτη αναφορά σε [[χρυσόβουλο]] που εξέδωσε ο αυτοκράτορας [[Ανδρόνικος Γ' Παλαιολόγος]] το 1336. Η ονομασία πάρθηκε απο τα σλαβικά και σημαίνει δασοςδάσος (les).
O [[Αλή Πασάς]] και μετέπειτα ο γιος του Βελής κυβέρνησαν την περιοχή την περίοδο της τουρκοκρατίας, καταπατώντας τις εκτάσεις.
Όταν απελευθερώθηκε η Θεσσαλία το 1881, η κοινότητα εντάχθηκε στο δήμο Πιαλείων, ενώ το 1914 απέκτησε διοικιτική αυτοτέλεια.
 
== Κοινωνικά ==
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και λιγότερο με το εμπόριο. Τα κύρια γεωργικά προϊόντα της περιοχής είναι το καλαμπόκι, το βαμβάκι, φασόλια, καρπούζια και λαχανοκομικά. Την τελευταία εικοσαετία παρατηρήθηκε μεγάλη ανάπτυξη χοιροτροφικών μονάδων, που είχε σαν αποτέσμα την παραμονή πολλών νέων στο χωριό και την ανάδειξη του χωριού σαν βασικό προμηθευτή χοιρινού κρέατος του [[Νομός Τρικάλων|Νομού]].
Έντονη είναι η δράση του πολιτιστικού συλλόγου, που με τη βοήθεια της βιβλιοθήκης και του λαογραφικού μουσείου συντελούν στη διάδοση του τοπικού πολιτισμού.
 
26

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης