Ποσείδιππος (επιγραμματοποιός): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Ποσείδιππος''', αναφερόμενος και ως '''Ποσείδιππος ο Πελλαίος'''<ref>[http://www.sarantakos.com/arx/posiliza.html Ποσείδιππος ο Πελλαίος, Ελισάβετ Κοσμετάτου], Tulane University, www.sarantakos.com, ανακτήθηκε στις 18/5/2012</ref><ref>[http://www.elth.org/cvtzanis.htm Γιάννης Τζανής, "Ποσείδιππος ο Πελλαίος, ένας Mακεδόνας επιγραμματοποιός ανάμεσα στους πρωτοπόρους της Aλεξανδρινής ποίησης"], Εκδ. Μπίμπης Στερέωμα, 1995 [http://www.perizitito.gr/product.php?productid=153455]</ref>, αλλά και ως '''ὁ ἐπιγραμματογράφος'''<ref>Στα Schol. in Apoll. Rhod. 1.1289, σύμφωνα με τον [http://nlp.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0104%3Aentry%3Dposeidippus-bio-2 William Smith. A dictionary of Greek and Roman biography and mythology], London, John Murray: printed by Spottiswoode and Co., New-Street Square and Parliament Street, 1873.</ref> ήταν επιγραμματοποιός από την Πέλλα. Γεννήθηκε περί το 300 π.Χ., έζησε στην Σάμο, όπου συνδέθηκε με τον [[Ασκληπιάδης|Ασκληπιάδη]] και τον [[Ηδύλος|Ηδύλο]] κι εγκαταστάθηκε τελικά στην Αλεξάνδρεια. Αποδίδεται σ' αυτόν ένα έπος υπό τον αδιευκρίνιστο τίτλο ''Ασωπία'' ή ''Αισώπεια'' ή (και ;) ''Αιθιοπία''. Στην [[Παλατινή Ανθολογία]] σώζονται εικοσιδύο επιγράμματά του από τον ''Στέφανο'' του [[Μελέαγρος|Μελέαγρου]], με ερωτικό κυρίως θέμα, ορισμένα εκ των οποίων αμφισβητούνται.
Ο '''Ποσείδιππος''', αναφερόμενος και ως '''Ποσείδιππος ο Πελλαίος'''<ref>[http://www.sarantakos.com/arx/posiliza.html Ποσείδιππος ο Πελλαίος], Ελισάβετ Κοσμετάτου, Tulane University, www.sarantakos.com, ανακτήθηκε στις 18/5/2012</ref><ref>[http://www.elth.org/cvtzanis.htm Γιάννης Τζανής, "Ποσείδιππος ο Πελλαίος, ένας Mακεδόνας επιγραμματοποιός ανάμεσα στους πρωτοπόρους της Aλεξανδρινής ποίησης"], Εκδ. Μπίμπης Στερέωμα, 1995 [http://www.perizitito.gr/product.php?productid=153455]</ref>, αλλά και ως '''ὁ ἐπιγραμματογράφος'''<ref>Στα Schol. in Apoll. Rhod. 1.1289, σύμφωνα με τον [http://nlp.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0104%3Aentry%3Dposeidippus-bio-2 William Smith. A dictionary of Greek and Roman biography and mythology], London, John Murray: printed by Spottiswoode and Co., New-Street Square and Parliament Street, 1873.</ref> ήταν επιγραμματοποιός από την Πέλλα. Γεννήθηκε περί το 300 π.Χ., έζησε στην Σάμο, όπου συνδέθηκε με τον [[Ασκληπιάδης|Ασκληπιάδη]] και τον [[Ηδύλος|Ηδύλο]] κι εγκαταστάθηκε τελικά στην Αλεξάνδρεια. Αποδίδεται σ' αυτόν ένα έπος υπό τον αδιευκρίνιστο τίτλο ''Ασωπία'' ή ''Αισώπεια'' ή (και ;) ''Αιθιοπία''. Στην [[Παλατινή Ανθολογία]] σώζονται εικοσιδύο επιγράμματά του από τον ''Στέφανο'' του [[Μελέαγρος|Μελέαγρου]], με ερωτικό κυρίως θέμα, ορισμένα εκ των οποίων αμφισβητούνται.


Επιγράμματά του βρέθηκαν και στον [[Πάπυρος του Μιλάνου|Πάπυρο του Μιλάνου]]<ref>Η πρώτη έκδοση (''[[editio princeps]]'') του περιεχόμενου του παπύρου του Μιλάνου: Guido Bastianini, Claudio Gallazzi και Colin Austin ''Posidippo di Pella. Epigrammi (P.Mil.Vogl. VIII 309)'' (Milan:Edizioni Universitarii) 2001</ref>. Δυο από τα 112 επιγράμματα στον πάπυρο αυτό αποδίδονται στον Ποσείδιππο ήδη από γραπτά του [[Ιωάννης Τζέτζης|Ιωάννη Τζέτζη]]. Τα υπόλοιπα επιγράμματα δεν είναι γνωστό αν είναι του Ποσείδιππου ή είναι ανθολογία που περιέχει και επιγράμματα του Ποσείδιππου.
Επιγράμματά του βρέθηκαν και στον [[Πάπυρος του Μιλάνου|Πάπυρο του Μιλάνου]]<ref>Η πρώτη έκδοση (''[[editio princeps]]'') του περιεχόμενου του παπύρου του Μιλάνου: Guido Bastianini, Claudio Gallazzi και Colin Austin ''Posidippo di Pella. Epigrammi (P.Mil.Vogl. VIII 309)'' (Milan:Edizioni Universitarii) 2001</ref>. Δυο από τα 112 επιγράμματα στον πάπυρο αυτό αποδίδονται στον Ποσείδιππο ήδη από γραπτά του [[Ιωάννης Τζέτζης|Ιωάννη Τζέτζη]]. Τα υπόλοιπα επιγράμματα δεν είναι γνωστό αν είναι του Ποσείδιππου ή είναι ανθολογία που περιέχει και επιγράμματα του Ποσείδιππου.

Έκδοση από την 11:15, 19 Μαΐου 2012

Ο Ποσείδιππος, αναφερόμενος και ως Ποσείδιππος ο Πελλαίος[1][2], αλλά και ως ὁ ἐπιγραμματογράφος[3] ήταν επιγραμματοποιός από την Πέλλα. Γεννήθηκε περί το 300 π.Χ., έζησε στην Σάμο, όπου συνδέθηκε με τον Ασκληπιάδη και τον Ηδύλο κι εγκαταστάθηκε τελικά στην Αλεξάνδρεια. Αποδίδεται σ' αυτόν ένα έπος υπό τον αδιευκρίνιστο τίτλο Ασωπία ή Αισώπεια ή (και ;) Αιθιοπία. Στην Παλατινή Ανθολογία σώζονται εικοσιδύο επιγράμματά του από τον Στέφανο του Μελέαγρου, με ερωτικό κυρίως θέμα, ορισμένα εκ των οποίων αμφισβητούνται.

Επιγράμματά του βρέθηκαν και στον Πάπυρο του Μιλάνου[4]. Δυο από τα 112 επιγράμματα στον πάπυρο αυτό αποδίδονται στον Ποσείδιππο ήδη από γραπτά του Ιωάννη Τζέτζη. Τα υπόλοιπα επιγράμματα δεν είναι γνωστό αν είναι του Ποσείδιππου ή είναι ανθολογία που περιέχει και επιγράμματα του Ποσείδιππου.

Πηγές

  • Wilhelm von Christ, «Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας», μετάφραση Λ.Γ.Χ. Κώνστα και Ν.Γ.Πολίτη (Αθήναι 1905), τ. Β΄, σ.48.
  • Albin Lesky, «Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας», μετάφραση Αγαπητού Τσοπανάκη, Θεσσαλονίκη 1964, σ. 1008.
  • Κωνσταντίνος Τρυπάνης, «Η Αλεξανδρινή ποίηση», Αθήνα, 1943, τ. Α΄, σ. 197.
  • Pierre Waltz, «Anthologie Grecque», ed. Les Belles Lettres, Paris, 1960, v.ΙΙ, p.146.
  • εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα, λήμμα Ποσείδιππος (2).

Αναφορές

  1. Ποσείδιππος ο Πελλαίος, Ελισάβετ Κοσμετάτου, Tulane University, www.sarantakos.com, ανακτήθηκε στις 18/5/2012
  2. Γιάννης Τζανής, "Ποσείδιππος ο Πελλαίος, ένας Mακεδόνας επιγραμματοποιός ανάμεσα στους πρωτοπόρους της Aλεξανδρινής ποίησης", Εκδ. Μπίμπης Στερέωμα, 1995 [1]
  3. Στα Schol. in Apoll. Rhod. 1.1289, σύμφωνα με τον William Smith. A dictionary of Greek and Roman biography and mythology, London, John Murray: printed by Spottiswoode and Co., New-Street Square and Parliament Street, 1873.
  4. Η πρώτη έκδοση (editio princeps) του περιεχόμενου του παπύρου του Μιλάνου: Guido Bastianini, Claudio Gallazzi και Colin Austin Posidippo di Pella. Epigrammi (P.Mil.Vogl. VIII 309) (Milan:Edizioni Universitarii) 2001