Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Εξυπηρετητής»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
νέες αλλαγες βάζη της προηγουμενης επεξεργασίας για το τι ειναι server.
μ
(νέες αλλαγες βάζη της προηγουμενης επεξεργασίας για το τι ειναι server.)
[[Αρχείο:Wikimedia-servers-Sept04.jpg|200px|thumb|right|Εξυπηρετητές του Ιδρύματος [[Wikimedia]].]]
'''Εξυπηρετητής''' ή '''διακομιστής''' ([[αγγλική γλώσσα|αγγλ.]]: '''server''') είναι [[υλικό υπολογιστή|υλικό]] ή / και [[λογισμικό]] που αναλαμβάνει την παροχή διάφορων υπηρεσιών, «εξυπηρετώντας» αιτήσεις άλλων προγραμμάτων, γνωστούς ως '''πελάτες''' (clients) που μπορούν να τρέχουν στον ίδιο υπολογιστή ή σε σύνδεση μέσω δικτύου. Όταν ένας [[Ηλεκτρονικός υπολογιστής|υπολογιστής]] εκτελεί κυρίως τέτοια προγράμματα εξυπηρετητές συνεχόμενα, 24 ώρες την ημέρα, τότε μπορούμε να αναφερθούμε σε όλον τον υπολογιστή ως [[Εξυπηρετητής|''εξυπηρετητή'']], αφού αυτή είναι η κύρια λειτουργία του. Παρομοίως, ως ''πελάτη'' μπορούμε να θεωρήσουμε είτε κάποιο λογισμικό που επικοινωνεί και υποβάλει αιτήματα στον εξυπηρετητή, είτε σε όλο τον υπολογιστή όταν ο εξυπηρετητής είναι άλλος υπολογιστής και οι 2 υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι σε ένα δίκτυο.
 
== Γενικά ==
Η επικοινωνία μεταξύ πελάτη και εξυπηρετητή γίνεται μέσω ενός τοπικού [[δίκτυο υπολογιστών|δικτύου]], ή ακόμα και μέσω του [[Διαδίκτυο|Διαδικτύου]]. Οσε μεγάλα δίκτυα όπου ο εξυπηρετητής αναλαμβάνει πολλές εξυπηρετήσεις είναι συνήθως ένας υπολογιστής που διαφέρει ως προς τη σύνθεσή του από άλλους κοινούς υπολογιστές, μιας και οι δυνατότητες του είναι σαφώς αναβαθμισμένες. Κύρια χαρακτηριστικά ενός εξυπηρετητή είναι οι [[κεντρική μονάδα επεξεργασίας|επεξεργαστές]] που υποστηρίζει και χρησιμοποιεί για την επεξεργασία των δεδομένων που δέχεται, οι γρήγοροι και μεγάλης χωρητικότητας [[σκληρός δίσκος|σκληροί δίσκοι]] αλλά και οι ταχύτατες [[RAM|μνήμες]] που υποστηρίζει. Συνήθως συνοδεύεται από σύστημα διπλής τροφοδοσίας (dual power supply) και από συσκευή αδιάλειπτης παροχής ενέργειας ([[UPS]]), για μεγαλύτερη αξιοπιστία και σιγουριά στις παρεχόμενες υπηρεσίες του.
 
== Υλικό ==
[[Αρχείο:First Web Server.jpg|250px|thumb|right|Ο πρώτος εξυπηρετητής ιστού, του [[Τιμ Μπέρνερς Λι]].]]
Οι υπολογιστές που χρησιμοποιούνται ως εξυπηρετητές δικτύου πρέπει να μπορούν να δουλεύουν όλη την ημέρα και συνεχώς χωρίς διακοπές. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες κατασκευής υπολογιστών και τμημάτων υπολογιστών προσφέρουν ξεχωριστές κατασκευές για εξυπηρετητές. Φυσικά αυτές οι κατασκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για προσωπικό υπολογιστή όμως ανεβάζουν το κόστος.
 
Συνηθισμένα χαρακτηριστικά για το υλικό είναι:
== Λογισμικό ==
=== Λειτουργικό σύστημα ===
Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα έχουν ειδική έκδοση για χρήση ως εξυπηρετητή ή μπορούν να διαμορφωθούν έτσι εκ τον υστέρων εκτελώντας λογισμικό που κάνει την εξυπηρέτηση.
 
ΤαΟι περισσότεροι εξυπηρετητές του διαδικτύου αναλαμβάνουν πολύ δουλειά και είναι κατάλληλα οργανωμένοι με χαρακτηριστικά που τηντους διαφοροποιούν είναιαπό πολλάαπλούς μερικάεξυπηρετητές από τα οποία είναι:
* δυνατότητα λειτουργίας χωρίς την ύπαρξη:
** πληκτρολογίου
Συνήθως τα περισσότερα προγράμματα εξυπηρετητών απαιτούν και ξεχωριστό υπολογιστή-εξυπηρετητή χωρίς αυτό να είναι πάντα απαραίτητο.
 
Συνηθισμένοι εξυπηρετητές-προγράμματα σε περιβάλλον γραφείου που μπορεί να βρίσκονταιστον ήίδιο όχιή σε ξεχωριστούς υπολογιστές είναι:
* Εξυπηρετητής αρχείων (file server)
* Εξυπηρετητής εκτυπωτών (printer server)
* Εξυπηρετητής φαξ (fax server)
* Εξυπηρετητής διαμεσολαβητή (proxy server)
* Εξυπηρετητής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [[IMAP]](mail server)
* Εξυπηρετητής ήχου (sound server)
* Εξυπηρετητής γραφικής απεικόνισης
μερικοί εξυπηρετητές όπως εκτυπώσεων, ήχου, γραφικής διεπαφής θεωρούνται αυτονόητο ότι εξυπηρετούν τον ίδιο υπολογιστή, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο, για παράδειγμα ένας υπολογιστής μπορεί να μην εκτυπώνει στον δικό του εκτυπωτή αλλά να τις εκτυπώνει σε άλλο υπολογιστή του δικτύου, όμοιος και με τον εξυπηρετητή που απεικονίζει [[Γραφικό_Περιβάλλον_Χρήστη|γραφικές διεπαφές]], θα μπορούσε να απεικονίζει τα προγράμματα σε μία οθόνη ενός άλλου υπολογιστή του δικτύου.
 
Συνηθισμένοι εξυπηρετητές-προγράμματα στο Ίντερνετ είναι:
* Παγκόσμιου Ιστού (Worldμε Wideτο Web,πρωτόκολλο webhttp (http server)
* Domain Name System (DNS server)
* Ηλεκτρονικού ταχυδρμείου (mail server)
 
== Παρατηρήσεις ==
Κάθε εξυπηρετητής δικτύου έχει διαφορετικές ανάγκες για υλικό. ΣύνήθωςΣυνήθως έχει ανάγκη από γρήγορη πρόσβαση στο δίκτυο όμως ένας εξυπηρετητής φαξ δεν θα υποφέρει τόσο αν δεν έχει γρήγορη [[κάρτα δικτύου]] ή αρκετή μνήμη όσο το να έχει προβληματικό modem. Ένας εξυπηρετητής αρχείων και ένας εξυπηρετητής αντιγράφων ασφαλείας είναι προτιμότερο να έχουν όσο γίνεται πιο αξιόπιστους και πιο ταχείς δίσκους από το να έχουν μεγαλύτερο επεξεργαστή ή περισσότερη και ακριβότερη μνήμη.
 
Ένας εξυπηρετητής DNS χρειάζεται όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια και γι αυτό το λόγο εκείνο που χρειάζεται περισσότερο είναι να τρέχουν όσο το δυνατόν λιγότερα προγράμματα.
* [[Πελάτης-εξυπηρετητής]]
* [[Apache HTTP εξυπηρετητής]]
 
{{Πληροφορική-επέκταση}}
 
[[Κατηγορία:Δίκτυα υπολογιστών]]
1.023

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης