Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Έντουαρτ Σάουμπερτ»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (Μποτ δοκιμαστικό άτονο ...)
Ο '''Έντουαρτ ΖάουμπερτΣάουμπερτ''' (γερμ. ''Eduard SaubertSchaubert'', γραφή ''Έδουαρδ Σάουμπερτ'') (1804 - 1860) ή στην εξελληνισμένη του μορφή '''Εδουάρδος ΖάουμπερτΣάουμπερτ''' ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας που έδρασε στην νεοσύστατη Ελλάδα τον 19ο αιώνα.
==Βιογραφικά στοιχεία==
Γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1804. Η καταγωγή του ήταν από παλαιά οικογένεια της [[Σιλεσία]]ς. Το 1825 περίπου άρχισε να σπουδάζει αρχιτεκτονική στην [[Βασιλική Τεχνική Ακαδημία του Βερολίνου]]. Αποφοίτησε το 1829 και ταξίδεψε στην [[Ιταλία]] και εκεί δέχτηκε την συμβουλή του καλού φίλου του [[Σταμάτης Κλεάνθης|Σταμάτη Κλεάνθη]] που τον ήξερε από φοιτητή, να κατέβει στην Ελλάδα. Ήρθε στην Ελλάδα το 1830 και παρέμεινε είκοσι χρόνια.
 
Ο ΖάουμπερτΣάουμπερτ και ο Κλεάνθης πήγαν μαζί στην [[Αίγινα]] όπου έμενε τότε ο Κυβερνήτης [[Ιωάννης Καποδίστριας]], και εκεί άρχισαν να κατασκευάζουν αποθήκες και νοσοκομεία. Το 1831 εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Εκεί έκτισαν ένα μικρό σπιτάκι, την «Μικρή Ακρόπολη», το οποίο έκανε τόσο καλή εντύπωση στους Αθηναίους, που το διάλεξαν ως κατάλληλο για την εορτή των εγκαινίων του [[ΕΚΠΑ|Πανεπιστημίου]] το 1837.
 
Εν ακολούθως έκτισαν αρκετά ιδιωτικά σπίτια, του [[Έπαυλη Μάλκολμ|Άγγλου ναύαρχου Μάλκολμ]], του Ρώσσου και του Αυστριακού πρόξενου, πολλών Αμερικάνων και Άγγλων. Με την πάροδο του χρόνου προβιβάστηκαν και οι δυο σημαντικά, και γίνανε διευθυντές της [[Αρχιτεκτονική Υπηρεσόα Αθηνών|Αρχιτεκτονικής Υπηρεσίας Αθηνών]]. Εκπόνησαν σχέδια για την ανοικοδόμηση των Αθηνών και του Πειραιά. Τελικά όμως απόκτησαν τόσους πολλούς ραδιουργούς εχθρούς, που παραιτήθηκαν και οι δύο τον Δεκέμβριο του 1834.
}}
 
{{DEFAULTSORT:ΖαουμπερτΣαουμπερτ Εντουαρτ}}
[[Κατηγορία:Γερμανοί αρχιτέκτονες|Ζάουμπερτ, Έντουαρντ]]
 
[[Κατηγορία:ΓεννήσειςΓερμανοί το 1804|Ζάουμπερτ, Έντουαρνταρχιτέκτονες]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1804]]
[[Κατηγορία:Θάνατοι το 1860|Ζάουμπερτ, Έντουαρντ]]
 
[[de:Eduard Schaubert]]
[[Κατηγορία:Θάνατοι το 1860|Ζάουμπερτ, Έντουαρντ]]
[[en:Eduard Schaubert]]
 
{{DEFAULTSORT:Ζαουμπερτ Εντουαρτ}}
2.454

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης