EN 1991: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Αλλαγές στη διάρθρωση του κειμένου και προσθήκη υπερσυνδέσμων σε ελεύθερα διαθέσιμο υλικό (Σεμινάριο Ευρωκωδίκων ΤΕΕ)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''EN 1991 - Ευρωκώδικας 1 – Δράσεις''', είναι μία σειρά Ευρωπαϊκών Προτύπων, γνωστοί ως [[Ευρωκώδικες]] που ορίζει το Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για την ανάλυση και το σχεδιασμό κτιρίων και άλλων δομημάτων της Επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού. Στο κείμενο του παρουσιάζονται οι χαρακτηριστικές τιμές για διάφορους τύπους φορτίων, οι πυκνότητες των υλικών τα οποία δύναται να χρησιμοποιηθούν σε έργα Πολιτικού Μηχανικού καθώς και τη μεθοδολογία υπολογισμού των δράσεων που δύναται να πλήξουν μία κατασκευή κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Ο '''EN 1991 - Ευρωκώδικας 1 – Δράσεις''', είναι μέρος μίας σειρά Ευρωπαϊκών Προτύπων, γνωστοί ως [[Ευρωκώδικες]] που ορίζει το ισχύον Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για την ανάλυση και το σχεδιασμό κτιρίων και άλλων δομημάτων Πολιτικού Μηχανικού. Στο κείμενο του παρουσιάζονται οι χαρακτηριστικές τιμές για διάφορους τύπους φορτίων, οι πυκνότητες των υλικών τα οποία δύναται να χρησιμοποιηθούν σε έργα Πολιτικού Μηχανικού καθώς και η μεθοδολογία υπολογισμού των δράσεων που δύναται να πλήξουν μία κατασκευή κατά τη διάρκεια της ζωής της.


Ο Ευρωκώδικας 1 χωρίζεται στα κάτωθι μέρη:
Ο Ευρωκώδικας 1 χωρίζεται στα κάτωθι μέρη:


==Μέρος 1-1: Γενικές δράσεις – Πυκνότητες, ίδιον βάρος, επιβαλλόμενα φορτία σε κτήρια==
==Μέρος 1-1: Γενικές δράσεις – Πυκνότητες, ίδιον βάρος, επιβαλλόμενα φορτία σε κτήρια==

Ο EN 1991-1-1 παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες σχεδιασμού και τις δράσεις για τον δομοστατικό σχεδιασμό κτηρίων και τεχνικών έργων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:
Ο [[EN 1991]]-1-1 παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες σχεδιασμού και τις δράσεις για τον δομοστατικό σχεδιασμό κτηρίων και τεχνικών έργων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:
# Πυκνότητες κατασκευαστικών υλικών και αποθηκευμένων υλικών.

# Ίδιον βάρος στοιχείων κατασκευής.
* Πυκνότητες κατασκευαστικών υλικών και αποθηκευμένων υλικών.
# Επιβαλλόμενα φορτία σε κτήρια.
* Ίδιον βάρος στοιχείων κατασκευής.
* Επιβαλλόμενα φορτία σε κτήρια.


==Μέρος 1-2: Γενικές Δράσεις – Δράσεις σε φορείς που εκτίθενται σε πυρκαγιά==
==Μέρος 1-2: Γενικές Δράσεις – Δράσεις σε φορείς που εκτίθενται σε πυρκαγιά==


Το Μέρος 1-2 περιγράφει τις θερμικές και μηχανικές δράσεις για το δομοστατικό σχεδιασμό κτηρίων που εκτίθενται σε πυρκαγιά και περιλαμβάνει τις απαιτήσεις ασφαλείας και τις διαδικασίες σχεδιασμού.
Ο [[EN 1991]]-1-2 περιγράφει τις θερμικές και μηχανικές δράσεις για το δομοστατικό σχεδιασμό κτηρίων που εκτίθενται σε πυρκαγιά και περιλαμβάνει τις απαιτήσεις ασφαλείας και τις διαδικασίες σχεδιασμού.


==Μέρος 1.3: Γενικές Δράσεις - Φορτία χιονιού==
==Μέρος 1.3: Γενικές Δράσεις - Φορτία χιονιού==


Ο EN 1991-1-3 παρέχει τις οδηγίες για τον προσδιορισμό των φορτίων λόγω χιονιού που θα χρησιμοποιούνται κατά την μελέτη κτιρίων και λοιπών τεχνικών έργων. Το κείμενο έχει εφαρμογή σε δομήματα που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 1500 m.
Ο [[EN 1991]]-1-3 παρέχει τις οδηγίες για τον προσδιορισμό των φορτίων λόγω χιονιού που θα χρησιμοποιούνται κατά την μελέτη κτιρίων και λοιπών τεχνικών έργων. Το κείμενο έχει εφαρμογή σε δομήματα που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 1500 m.


==Μέρος 1-4: Γενικές δράσεις – Δράσεις ανέμου==
==Μέρος 1-4: Γενικές δράσεις – Δράσεις ανέμου==


Ο EN 1991-1-4 δίνει τις οδηγίες για τον προσδιορισμό των δράσεων του ανέμου στο σχεδιασμό κτιρίων και λοιπών τεχνικών έργων, για κάθε μία από τις υπό θεώρηση φορτιζόμενες επιφάνειες. Περιλαμβάνει ολόκληρη την κατασκευή ή μέρη της ή στοιχεία συνδεδεμένα με την κατασκευή, π.χ. στοιχεία, πανέλα επικάλυψης και τις στερεώσεις τους, στηθαία ασφαλείας και θορύβου.
Ο [[EN 1991]]-1-4 παρέχει τις οδηγίες για τον προσδιορισμό των δράσεων του ανέμου στο σχεδιασμό κτιρίων και λοιπών τεχνικών έργων, για κάθε μία από τις υπό θεώρηση φορτιζόμενες επιφάνειες. Περιλαμβάνει ολόκληρη την κατασκευή ή μέρη της ή στοιχεία συνδεδεμένα με την κατασκευή, π.χ. στοιχεία, πανέλα επικάλυψης και τις στερεώσεις τους, στηθαία ασφαλείας και θορύβου.


Ο EN 1991-1-4 έχει εφαρμογή σε:
Ο EN 1991-1-4 έχει εφαρμογή σε:


# Κτίρια και λοιπά τεχνικά έργα με ύψος μέχρι 200 m.
* Κτίρια και λοιπά τεχνικά έργα με ύψος μέχρι 200 m.
# Γέφυρες με ανοίγματα όχι μεγαλύτερα από 200 m, υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιούν τα κριτήρια δυναμικής απόκρισης.
* Γέφυρες με ανοίγματα όχι μεγαλύτερα από 200 m, υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιούν τα κριτήρια δυναμικής απόκρισης.


==Μέρος 1-5: Γενικές Δράσεις - Θερμικές δράσεις==
==Μέρος 1-5: Γενικές Δράσεις - Θερμικές δράσεις==


Ο EN 1991-1-5 δίδει τις αρχές και τους κανόνες σχεδιασμού για τον υπολογισμό θερμοκρασιακών δράσεων σε κτίρια, γέφυρες και λοιπές κατασκευές περιλαμβανομένων των δομικών τους στοιχείων. Επίσης δίδονται αρχές που χρειάζονται για την επένδυση και λοιπά προσαρτήματα κτιρίων.
Ο [[EN 1991]]-1-5 παρέχει τις αρχές και τους κανόνες σχεδιασμού για τον υπολογισμό θερμοκρασιακών δράσεων σε κτίρια, γέφυρες και λοιπές κατασκευές περιλαμβανομένων των δομικών τους στοιχείων. Επίσης δίδονται αρχές που χρειάζονται για την επένδυση και λοιπά προσαρτήματα κτιρίων. Στον [[EN 1991]]-1-5 περιγράφονται οι μεταβολές της θερμοκρασίας σε δομικά στοιχεία. Παρέχονται επίσης οι χαρακτηριστικές τιμές θερμοκρασιακών δράσεων οι οποίες χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό κατασκευών εκτεθειμένων σε ημερήσιες και εποχιακές κλιματολογικές μεταβολές.

Ο EN 1991-1-5 περιγράφει τις μεταβολές της θερμοκρασίας σε δομικά στοιχεία. Παρέχονται οι χαρακτηριστικές τιμές θερμοκρασιακών δράσεων οι οποίες χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό κατασκευών εκτεθειμένων σε ημερήσιες και εποχιακές κλιματολογικές μεταβολές.


==Μέρος 1-6: Γενικές Δράσεις - Δράσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής==
==Μέρος 1-6: Γενικές Δράσεις - Δράσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής==


Ο EN 1991-1-6 δίδει τις αρχές και τους κανόνες για τον καθορισμό των δράσεων που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανέγερση κτιρίων και άλλων δομιμάτων Πολιτικού Μηχανικού.
Ο [[EN 1991]]-1-6 παρέχει τις αρχές και τους κανόνες για τον καθορισμό των δράσεων που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανέγερση κτιρίων και άλλων δομιμάτων Πολιτικού Μηχανικού.


==Μέρος 1-7: Γενικές Δράσεις - Τυχηματικές Δράσεις==
==Μέρος 1-7: Γενικές Δράσεις - Τυχηματικές Δράσεις==


Ο EN 1991-1-7 δίδει τις αρχές και τους κανόνες για την προστασία των κτιρίων και άλλων δομιμάτων Πολιτικού Μηχανικού έναντι τυχηματικών δράσεων. Για τα κτίρια, ο EN 1991-1-7 περιλαμβάνει επίσης στρατηγικές για τον περιορισμό των συνεπειών στο δόμημα από την πρόκληση τοπικών βλαβών εξαιτίας τυχηματικών φορτίσεων (περιορισμός της τρωτότητας του δομήματος). Οι προτεινόμενες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των τυχηματικών δράσεων κυμαίνονται από την παρουσίαση μέτρων που σκοπό έχουν να περιορίσουν τις συνέπειες στην ασφάλεια και λειτουργικότητα ενός δομήματος από την εμφάνιση ενός τυχαίου γεγονότος ως και τη διαδικάσια σχεδιασμού του δομήματος ώστε να φέρει με ασφάλεια τα φορτία αυτά.
Ο [[EN 1991]]-1-7 παρέχει τις αρχές και τους κανόνες για την προστασία των κτιρίων και άλλων δομιμάτων Πολιτικού Μηχανικού έναντι τυχηματικών δράσεων. Για τα κτίρια, ο [[EN 1991]]-1-7 περιλαμβάνει επίσης στρατηγικές για τον περιορισμό των συνεπειών στο δόμημα από την πρόκληση τοπικών βλαβών εξαιτίας τυχηματικών φορτίσεων (περιορισμός της τρωτότητας του δομήματος). Οι προτεινόμενες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των τυχηματικών δράσεων κυμαίνονται από την παρουσίαση μέτρων που σκοπό έχουν να περιορίσουν τις συνέπειες στην ασφάλεια και λειτουργικότητα ενός δομήματος από την εμφάνιση ενός τυχαίου γεγονότος ως και τη διαδικάσια σχεδιασμού του δομήματος ώστε να φέρει με ασφάλεια τα φορτία αυτά.


Κανόνες δίδονται για τυχηματικά φορτία εξαιτίας πρόσκρουσης και εσωτερικών εκρήξεων.
Κανόνες δίδονται για τυχηματικά φορτία εξαιτίας πρόσκρουσης και εσωτερικών εκρήξεων.


Το μέρος αυτό του κώδικα δεν καλύπτει φορτία που δύναται να προκληθούν από εξωτερικές εκρήξεις, πολεμικές επιχειρήσεις, πράξεις τρομοκρατίας και δεν αφορούν την υπολειπόμενη ευστάθεια των κτιρίων και των λοιπών δομιμάτων στα οποία έχουν προκληθεί βλάβες λόγω σεισμού, φωτιάς κ.λπ. ΓΙα κτιριακά έργα, στο Παράρτημα Α, παρουσιάζονται στρατηγικές για την εξασφάλιση των, από τις συνέπειες τοπικών βλαβών υπό το σκεπτικό, ότι μία τοπική βλάβη δεν θα πρέπει να προκαλεί στο δόμημα συνέπειες οι οποίες να είναι δυσανάλογες με το μέγεθος της βλάβης αυτής κάθε αυτής.
Το μέρος αυτό του κώδικα δεν καλύπτει φορτία που προκαλούνται από εξωτερικές εκρήξεις, πολεμικές επιχειρήσεις, πράξεις τρομοκρατίας και δεν αφορούν την υπολειπόμενη ευστάθεια των κτιρίων και των λοιπών δομιμάτων στα οποία έχουν προκληθεί βλάβες λόγω σεισμού, φωτιάς κ.λπ. Για κτιριακά έργα, στο Παράρτημα Α, παρουσιάζονται στρατηγικές για την εξασφάλιση των, από τις συνέπειες τοπικών βλαβών υπό το σκεπτικό, ότι μία τοπική βλάβη δεν θα πρέπει να προκαλεί στο δόμημα συνέπειες οι οποίες να είναι δυσανάλογες με το μέγεθος της βλάβης αυτής κάθε αυτής.


==Μέρος 2: Γενικές Δράσεις - Φορτία κυκλοφορίας σε γέφυρες==
==Μέρος 2: Γενικές Δράσεις - Φορτία κυκλοφορίας σε γέφυρες==


Ο EN 1991-2 ορίζει τα επιβαλλόμενα φορτία (προσομοιώματα και αντιπροσωπευτικές τιμές) που αφορούν την οδική κυκλοφορία, τις δράσεις πεζών και την σιδηροδρομική κυκλοφορία και τα οποία περιλαμβάνουν, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο, δυναμικές επιδράσεις και δράσεις φυγόκεντρες, πέδησης και επιτάχυνσης καθώς και δράσεις για τυχηματικές καταστάσεις σχεδιασμού.
Ο [[EN 1991]]-2 ορίζει τα επιβαλλόμενα φορτία (προσομοιώματα και αντιπροσωπευτικές τιμές) που αφορούν την οδική κυκλοφορία, τις δράσεις πεζών και την σιδηροδρομική κυκλοφορία και τα οποία περιλαμβάνουν, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο, δυναμικές επιδράσεις και δράσεις φυγόκεντρες, πέδησης και επιτάχυνσης καθώς και δράσεις για τυχηματικές καταστάσεις σχεδιασμού.

Τα επιβαλλόμενα φορτία τα οποία ορίζονται στο EN 1991-2 προορίζονται για χρήση κατά το σχεδιασμό νέων γεφυρών, συμπεριλαμβανομένων βάθρων, ακρόβαθρων, τοίχων αντεπιστροφής, πτερυγότοιχων κλπ. και των θεμελιώσεών τους.

===Περιεχόμενα===

# Ορισμοί και Συμβολισμοί.
# Αρχές Φόρτισης.
# Καταστάσεις Σχεδιασμού.

# Επιβαλλόμενα Φορτία (οδικές γέφυρες),
## τα επιβαλλόμενα φορτία που οφείλονται στις δράσεις κυκλοφορίας επί των οδογεφυρών και τις
προϋποθέσεις συνδυασμού τους τόσο μεταξύ τους όσο και με την κυκλοφορία πεζών και δικύκλων,
## άλλες δράσεις.


Τα επιβαλλόμενα φορτία τα οποία ορίζονται στον [[EN 1991]]-2 προορίζονται για χρήση κατά το σχεδιασμό νέων γεφυρών, συμπεριλαμβανομένων βάθρων, ακρόβαθρων, τοίχων αντεπιστροφής, πτερυγότοιχων κλπ. και των θεμελιώσεών τους. Ο [[EN 1991]]-2 απαρτίζεται από τα κάτωθι μέρη.
# Επιβαλλόμενα Φορτία (πεζόδρομοι, δρόμοι κυκλοφορίας δικύκλων and πεζογέφυρες)
## τα επιβαλλόμενα φορτία επί πεζοδρόμων, δρόμων κυκλοφορίας δικύκλων και πεζογεφυρών,
## άλλες δράσεις.


* Ορισμοί και Συμβολισμοί.
# Επιβαλλόμενα Φορτία (Σιδηροδρομικές Γέφυρες)
* Αρχές Φόρτισης.
## τα επιβαλλόμενα φορτία που οφείλονται στη σιδηροδρομική κυκλοφορία πάνω σε γέφυρες,
* Καταστάσεις Σχεδιασμού.
## άλλες δράσεις.
* Επιβαλλόμενα Φορτία (οδικές γέφυρες),
** τα επιβαλλόμενα φορτία που οφείλονται στις δράσεις κυκλοφορίας επί των οδογεφυρών και τις προϋποθέσεις συνδυασμού τους τόσο μεταξύ τους όσο και με την κυκλοφορία πεζών και δικύκλων,
** άλλες δράσεις.
* Επιβαλλόμενα Φορτία (πεζόδρομοι, δρόμοι κυκλοφορίας δικύκλων and πεζογέφυρες)
** τα επιβαλλόμενα φορτία επί πεζοδρόμων, δρόμων κυκλοφορίας δικύκλων και πεζογεφυρών,
** άλλες δράσεις.
* Επιβαλλόμενα Φορτία (Σιδηροδρομικές Γέφυρες)
** τα επιβαλλόμενα φορτία που οφείλονται στη σιδηροδρομική κυκλοφορία πάνω σε γέφυρες,
** άλλες δράσεις.


==Μέρος 3: Γενικές Δράσεις - Δράσεις οφειλόμενες σε Γερανούς και Μηχανήματα==
==Μέρος 3: Γενικές Δράσεις - Δράσεις οφειλόμενες σε Γερανούς και Μηχανήματα==


Το Παράρτημα 3 του [[EN 1991]] ορίζει τα φορτία και τα προσωμοιώματα φόρτισης που σχετίζονται με Γερανογέφυρες και στατικά μηχανήματα και περιλαμβάνει δυναμικά φορτία, φορτία πέδης, φορτία επίταχυνσης καθώς και τυχηματικά φορτία.
Στον [[EN 1991]]-3 περιγράφονται τα φορτία και τα προσωμοιώματα φόρτισης που σχετίζονται με Γερανογέφυρες και στατικά μηχανήματα και περιλαμβάνει δυναμικά φορτία, φορτία πέδης, φορτία επίταχυνσης καθώς και τυχηματικά φορτία.


==Μέρος 4: Γενικές Δράσεις - Σιλό και Δεξαμενές==
==Μέρος 4: Γενικές Δράσεις - Σιλό και Δεξαμενές==


Το παράρτημα 4 του [[EN 1991]] ορίζει τις βασικές αρχές σχεδιασμού και τα φορτία σε σιλό και δεξαμενές που προέρχονται από την αποθήκευση κοκκώδους υλικού ή υγρών.
Στον [[EN 1991]]-4 περιγράφονται οι βασικές αρχές σχεδιασμού και τα φορτία σε σιλό και δεξαμενές που προέρχονται από την αποθήκευση κοκκώδους υλικού ή υγρών.


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
Γραμμή 86: Γραμμή 80:
*[http://www.elot.gr/866_ell_html.aspx : Δημόσια κρίση ΣΕΠ: Ευρωκώδικες - Εθνικά Προσαρτήματα (3ο Μέρος)]
*[http://www.elot.gr/866_ell_html.aspx : Δημόσια κρίση ΣΕΠ: Ευρωκώδικες - Εθνικά Προσαρτήματα (3ο Μέρος)]
*[http://www.elot.gr/879_ell_html.aspx : Δημόσια κρίση ΣΕΠ: Ευρωκώδικες - Εθνικά Προσαρτήματα (4ο Μέρος)]
*[http://www.elot.gr/879_ell_html.aspx : Δημόσια κρίση ΣΕΠ: Ευρωκώδικες - Εθνικά Προσαρτήματα (4ο Μέρος)]
*[http://library.tee.gr/digital/m2464/m2464_ec0_1_1990.pdf: ΕΝ 1990: Βάσεις σχεδιασμού των φερουσών κατασκευών]
*[http://library.tee.gr/digital/m2464/m2464_ec0_1_1990_1991.pdf: ΕΝ 1990: Βάσεις σχεδιασμού, ΕΝ 1991: Δράσεις στις φέρουσες κατασκευές]
*[http://library.tee.gr/digital/m2464/m2464_ec0_1_1_1.pdf: ΕΝ 1991-1-1: Γενικές δράσεις – Δράσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής]
*[http://library.tee.gr/digital/m2464/m2464_ec0_1_1_3.pdf :ΕΝ 1991-1-3: Γενικές δράσεις – Φορτία χιονιού]
*[http://library.tee.gr/digital/m2464/m2464_ec0_1_1_4.pdf: ΕΝ 1991-1-4: Γενικές δράσεις – Δράσεις ανέμου]
*[http://library.tee.gr/digital/m2464/m2464_ec0_1_1_5.pdf: ΕΝ 1991-1-5: Γενικές δράσεις – Θερμικές δράσεις]
*[http://library.tee.gr/digital/m2464/m2464_ec0_1_1_6.pdf: ΕΝ 1991-1-6: Γενικές δράσεις – Δράσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής]


[[Κατηγορία:Τυποποίηση]]
[[Κατηγορία:Τυποποίηση]]

Έκδοση από την 11:21, 14 Απριλίου 2012

Ο EN 1991 - Ευρωκώδικας 1 – Δράσεις, είναι μέρος μίας σειρά Ευρωπαϊκών Προτύπων, γνωστοί ως Ευρωκώδικες που ορίζει το ισχύον Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για την ανάλυση και το σχεδιασμό κτιρίων και άλλων δομημάτων Πολιτικού Μηχανικού. Στο κείμενο του παρουσιάζονται οι χαρακτηριστικές τιμές για διάφορους τύπους φορτίων, οι πυκνότητες των υλικών τα οποία δύναται να χρησιμοποιηθούν σε έργα Πολιτικού Μηχανικού καθώς και η μεθοδολογία υπολογισμού των δράσεων που δύναται να πλήξουν μία κατασκευή κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Ο Ευρωκώδικας 1 χωρίζεται στα κάτωθι μέρη:

Μέρος 1-1: Γενικές δράσεις – Πυκνότητες, ίδιον βάρος, επιβαλλόμενα φορτία σε κτήρια

Ο EN 1991-1-1 παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες σχεδιασμού και τις δράσεις για τον δομοστατικό σχεδιασμό κτηρίων και τεχνικών έργων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • Πυκνότητες κατασκευαστικών υλικών και αποθηκευμένων υλικών.
  • Ίδιον βάρος στοιχείων κατασκευής.
  • Επιβαλλόμενα φορτία σε κτήρια.

Μέρος 1-2: Γενικές Δράσεις – Δράσεις σε φορείς που εκτίθενται σε πυρκαγιά

Ο EN 1991-1-2 περιγράφει τις θερμικές και μηχανικές δράσεις για το δομοστατικό σχεδιασμό κτηρίων που εκτίθενται σε πυρκαγιά και περιλαμβάνει τις απαιτήσεις ασφαλείας και τις διαδικασίες σχεδιασμού.

Μέρος 1.3: Γενικές Δράσεις - Φορτία χιονιού

Ο EN 1991-1-3 παρέχει τις οδηγίες για τον προσδιορισμό των φορτίων λόγω χιονιού που θα χρησιμοποιούνται κατά την μελέτη κτιρίων και λοιπών τεχνικών έργων. Το κείμενο έχει εφαρμογή σε δομήματα που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 1500 m.

Μέρος 1-4: Γενικές δράσεις – Δράσεις ανέμου

Ο EN 1991-1-4 παρέχει τις οδηγίες για τον προσδιορισμό των δράσεων του ανέμου στο σχεδιασμό κτιρίων και λοιπών τεχνικών έργων, για κάθε μία από τις υπό θεώρηση φορτιζόμενες επιφάνειες. Περιλαμβάνει ολόκληρη την κατασκευή ή μέρη της ή στοιχεία συνδεδεμένα με την κατασκευή, π.χ. στοιχεία, πανέλα επικάλυψης και τις στερεώσεις τους, στηθαία ασφαλείας και θορύβου.

Ο EN 1991-1-4 έχει εφαρμογή σε:

  • Κτίρια και λοιπά τεχνικά έργα με ύψος μέχρι 200 m.
  • Γέφυρες με ανοίγματα όχι μεγαλύτερα από 200 m, υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιούν τα κριτήρια δυναμικής απόκρισης.

Μέρος 1-5: Γενικές Δράσεις - Θερμικές δράσεις

Ο EN 1991-1-5 παρέχει τις αρχές και τους κανόνες σχεδιασμού για τον υπολογισμό θερμοκρασιακών δράσεων σε κτίρια, γέφυρες και λοιπές κατασκευές περιλαμβανομένων των δομικών τους στοιχείων. Επίσης δίδονται αρχές που χρειάζονται για την επένδυση και λοιπά προσαρτήματα κτιρίων. Στον EN 1991-1-5 περιγράφονται οι μεταβολές της θερμοκρασίας σε δομικά στοιχεία. Παρέχονται επίσης οι χαρακτηριστικές τιμές θερμοκρασιακών δράσεων οι οποίες χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό κατασκευών εκτεθειμένων σε ημερήσιες και εποχιακές κλιματολογικές μεταβολές.

Μέρος 1-6: Γενικές Δράσεις - Δράσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής

Ο EN 1991-1-6 παρέχει τις αρχές και τους κανόνες για τον καθορισμό των δράσεων που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανέγερση κτιρίων και άλλων δομιμάτων Πολιτικού Μηχανικού.

Μέρος 1-7: Γενικές Δράσεις - Τυχηματικές Δράσεις

Ο EN 1991-1-7 παρέχει τις αρχές και τους κανόνες για την προστασία των κτιρίων και άλλων δομιμάτων Πολιτικού Μηχανικού έναντι τυχηματικών δράσεων. Για τα κτίρια, ο EN 1991-1-7 περιλαμβάνει επίσης στρατηγικές για τον περιορισμό των συνεπειών στο δόμημα από την πρόκληση τοπικών βλαβών εξαιτίας τυχηματικών φορτίσεων (περιορισμός της τρωτότητας του δομήματος). Οι προτεινόμενες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των τυχηματικών δράσεων κυμαίνονται από την παρουσίαση μέτρων που σκοπό έχουν να περιορίσουν τις συνέπειες στην ασφάλεια και λειτουργικότητα ενός δομήματος από την εμφάνιση ενός τυχαίου γεγονότος ως και τη διαδικάσια σχεδιασμού του δομήματος ώστε να φέρει με ασφάλεια τα φορτία αυτά.

Κανόνες δίδονται για τυχηματικά φορτία εξαιτίας πρόσκρουσης και εσωτερικών εκρήξεων.

Το μέρος αυτό του κώδικα δεν καλύπτει φορτία που προκαλούνται από εξωτερικές εκρήξεις, πολεμικές επιχειρήσεις, πράξεις τρομοκρατίας και δεν αφορούν την υπολειπόμενη ευστάθεια των κτιρίων και των λοιπών δομιμάτων στα οποία έχουν προκληθεί βλάβες λόγω σεισμού, φωτιάς κ.λπ. Για κτιριακά έργα, στο Παράρτημα Α, παρουσιάζονται στρατηγικές για την εξασφάλιση των, από τις συνέπειες τοπικών βλαβών υπό το σκεπτικό, ότι μία τοπική βλάβη δεν θα πρέπει να προκαλεί στο δόμημα συνέπειες οι οποίες να είναι δυσανάλογες με το μέγεθος της βλάβης αυτής κάθε αυτής.

Μέρος 2: Γενικές Δράσεις - Φορτία κυκλοφορίας σε γέφυρες

Ο EN 1991-2 ορίζει τα επιβαλλόμενα φορτία (προσομοιώματα και αντιπροσωπευτικές τιμές) που αφορούν την οδική κυκλοφορία, τις δράσεις πεζών και την σιδηροδρομική κυκλοφορία και τα οποία περιλαμβάνουν, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο, δυναμικές επιδράσεις και δράσεις φυγόκεντρες, πέδησης και επιτάχυνσης καθώς και δράσεις για τυχηματικές καταστάσεις σχεδιασμού.

Τα επιβαλλόμενα φορτία τα οποία ορίζονται στον EN 1991-2 προορίζονται για χρήση κατά το σχεδιασμό νέων γεφυρών, συμπεριλαμβανομένων βάθρων, ακρόβαθρων, τοίχων αντεπιστροφής, πτερυγότοιχων κλπ. και των θεμελιώσεών τους. Ο EN 1991-2 απαρτίζεται από τα κάτωθι μέρη.

  • Ορισμοί και Συμβολισμοί.
  • Αρχές Φόρτισης.
  • Καταστάσεις Σχεδιασμού.
  • Επιβαλλόμενα Φορτία (οδικές γέφυρες),
    • τα επιβαλλόμενα φορτία που οφείλονται στις δράσεις κυκλοφορίας επί των οδογεφυρών και τις προϋποθέσεις συνδυασμού τους τόσο μεταξύ τους όσο και με την κυκλοφορία πεζών και δικύκλων,
    • άλλες δράσεις.
  • Επιβαλλόμενα Φορτία (πεζόδρομοι, δρόμοι κυκλοφορίας δικύκλων and πεζογέφυρες)
    • τα επιβαλλόμενα φορτία επί πεζοδρόμων, δρόμων κυκλοφορίας δικύκλων και πεζογεφυρών,
    • άλλες δράσεις.
  • Επιβαλλόμενα Φορτία (Σιδηροδρομικές Γέφυρες)
    • τα επιβαλλόμενα φορτία που οφείλονται στη σιδηροδρομική κυκλοφορία πάνω σε γέφυρες,
    • άλλες δράσεις.

Μέρος 3: Γενικές Δράσεις - Δράσεις οφειλόμενες σε Γερανούς και Μηχανήματα

Στον EN 1991-3 περιγράφονται τα φορτία και τα προσωμοιώματα φόρτισης που σχετίζονται με Γερανογέφυρες και στατικά μηχανήματα και περιλαμβάνει δυναμικά φορτία, φορτία πέδης, φορτία επίταχυνσης καθώς και τυχηματικά φορτία.

Μέρος 4: Γενικές Δράσεις - Σιλό και Δεξαμενές

Στον EN 1991-4 περιγράφονται οι βασικές αρχές σχεδιασμού και τα φορτία σε σιλό και δεξαμενές που προέρχονται από την αποθήκευση κοκκώδους υλικού ή υγρών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι