Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Λιθουανία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
| σημειώσεις=
}}
Η '''[[Δημοκρατία]] της Λιθουανίας''' (''Lietuvos Respublika - Lietuva'') είναι μια [[χώρα]] της βορειοανατολικής [[Ευρώπη]]ς και μία από τις 3τρεις [[Βαλτικές Δημοκρατίες]]. Συνορεύει με την [[Πολωνία]], τη [[Λευκορωσία]], τη [[Λετονία]] και τη [[Ρωσία]] (συγκεκριμένα με την περιοχή επαρχία[[Καλίνινγκραντ]], η οποία ανήκει στη Ρωσία). Είναι μία μικρή χώρα, με έκταση 65.200 τ.χλμ. και πληθυσμό 3.555.179 κατοίκους<ref name="cia">[https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/lh.html CIA World Fact Book]</ref>.
[[Πρωτεύουσα]] της Λιθουανίας είναι το [[Βίλνιους]] (574.000 κάτοικοι), ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το [[Κάουνας]] και η [[Κλαϊπέντα]], η οποία είναι και σημαντικό λιμάνι. Περισσότερο από 80% του πληθυσμού είναι Λιθουανοί και επίσημη γλώσσα είναι η [[λιθουανική γλώσσα|λιθουανική]], η οποία ανήκει στην ομάδα των [[Βαλτικές γλώσσες|βαλτικών γλωσσών]].
Η Λιθουανία υπήρξε η πρώτη Σοβιετική Δημοκρατία που διακήρυξε την ανεξαρτησία της, το Μάρτιο του [[1990]]. Το [[λίτας]] αντικατέστησε το ρούβλι ως επίσημο νόμισμα το Μάρτιο του [[1993]] και την [[1 Μαΐου|1η Μαΐου]] [[2004]] η Λιθουανία έγινε μέλος της [[Ευρωπαϊκή Ένωση|Ευρωπαϊκής Ένωσης]].
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης