Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Γιώργος Παπασιδέρης (μουσικός)»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
{{επιμέλεια}}
Ο Γεώργιος Χ. Παπαϊσιδώρου ή Παπασίδερης (Τραγουδιστήςήταν Έλληνας -συνθέτης Συνθέτηςτραγουδιστής -και Στιχουργός)στιχουργός
 
==Βιογραφία==
Γεννήθηκε στη [[Σαλαμίνα]] στις [[14 Σεπτεμβρίου]] του [[1902]]. ΄Ηταν το πέμπτο από τα εννέα παιδιά της οικογένειας του Χρήστου Παπαϊσιδώρου και της Αι- κατερίνης θυγ. Παναγιώτη Μπούνταλη. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια απασχολήθηκε σε βαριές εργασίες όπως: αγρότης, ναύτης σε εμπορικά καϊκια και καραγωγέας, έως ότου δόθηκε εξ’ ολοκλήρου στο τραγούδι. Το [[1923]] υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο ναυτικό. Το [[1928]] ο συνεργάτης της «Columbia» Λαμπρούλιας συναντήθηκε με τον Παπασίδερη, ύστερα από μεσολάβηση του Σαλαμίνιου λαουτιέρη Σιδέρη Ανδριανού, επαγγελματία μουσικού από οικογένεια μουσικών, που ήταν κουμπάρος του Λαμπρούλια και φίλος αγαπητός του Παπασίδερη. ΄Εκατσαν ώρες μαζί, συζήτησαν, τραγούδησαν. Ο έμπειρος Λαμπρούλιας ενθουσιάστηκε και του πρότεινε να συνεργαστεί με την «Columbia». ΄Ετσι κι έγινε. Ο Γιώργος Παπασίδερης βρέθηκε να ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι σε ηλικία 26 ετών, το 1928. Αφού έγινε η ηχογράφηση η «μήτρα» μεταφέρθηκε στην [[Αγγλία]] όπου έγινε η αναπαραγωγή σε δίσκους 78 στροφών οι οποίοι ήλθαν στην [[Ελλάδα]] μετά από έξι μήνες, το [[1929]], οπότε κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος. Το τραγούδι αυτό ήταν αμανές και οι στίχοι του ήταν:
 
:::«΄Εχω πολλά παράπονα
:::να στα πω ένα - ένα.»
 
Από τότε μέχρι το [[1972]] τραγούδησε αδιάκοπα δεκάδες τραγούδια σε δίσκους. Στην αρχή ηχογράφησε ορισμένους αμανέδες, είδος τραγουδιού που όπως ξέρουμε απαιτεί ερμηνευτή με τεράστιες φωνητικές δυνατότητες. Επίσης, τραγούδησε και ρεμπέτικα τραγούδια των Μάθεση, Τούντα, Περιστέρη, Σκαρβέλη, Μπαρούση, Ψυριώτη. Την εποχή αυτή, αρχές του [[1930]] έπαιρνε απ’ την «Οdeon» 1.000 δρχ.δραχμές για κάθε τραγούδι. Επειδή οι φωνητικές του δυνατότητες το επέτρεπαν ηχογραφούσε πολλά τραγούδια σε μια μέρα. ΄Ετσι κάποια φορά παρουσία του
αδελφού του Δημήτρη ηχογράφησε σε μια μέρα τριάντα τραγούδια παίρνοντας το μυθικό, για την εποχή αυτή μεροκάματο, των τριάντα χιλιάδων δραχμών.
 
Το [[1931]] παντρεύτηκε την Αφροδίτη (Βίτα) θυγ.θυατέρα του Ισιδώρου Τσεβά. Το [[1932]] απέκτησαν το μοναδικό τους παιδί, τον αγαπητό στη [[Σαλαμίνα]] γιατρό Χρήστο Παπαϊσιδώρου (+ 1992). Το [[Νοέμβρη]] του [[1940]] ο Γιώργος Παπασίδερης, συμβάλλει κι αυτός στην εμψύχωση του Ελληνικού στρατού, που πολεμούσε στην Αλβανία γράφοντας τα τραγούδια: «Μες της Κλεισούρας τα βουνά» και «Μέρα και νύχτα με το
ντουφέκι». Κατά τη διάρκεια της [[Κατοχής]] τραγουδούσε κι άλλα, όπως τα: «Με δόξα να γυρίσετε», «Να’ μουν πουλί να πέταγα ψηλά στην Αλβανία», «Και σεις βουνά της Κορυτσάς». Για τα τραγούδια αυτά τον κατάτρεχαν οι Ιταλοί. Αυτά τα ηχογράφησε σε δίσκους αργότερα, το 1947. Κάποια στιγμή συναντήθηκε με τη [[Σοφία Βέμπο]] και συζήτησαν για τη φυγή τους στην [[Αίγυπτο]]. Η Βέμπο έφυγε, ο Παπασίδερης έμεινε. Οι Ιταλοί τον είχαν στο μάτι, ένα βράδυ τον ξυλοκόπησαν άγρια. Αυτή την περίοδο τραγουδούσε στο κέντρο «΄Ελατος» στην Ομόνοια.
 
Στη διάρκεια της καριέρας του, πήγε σε κάθε γωνιά της Κεντρικής Ελλάδας από Ήπειρο, Θεσσαλία, Ρούμελη, Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο και σε αρκετά νησιά. Το 1972 πήγε στο Σικάγο της Αμερικής για ένα μήνα. Στη δισκογραφία εκτός από την «Columbia» συνεργάστηκε και με άλλες εταιρείες όπως: «Οdeon», «Parlophon», «His Master Voice», «Dore» και άλλες. Έχει ηχογραφήσει δεκάδες τραγούδια. Απ’ αυτά τα μισά περίπου είναι δικά του (στίχοι) και τα άλλα μισά παλιά δημοτικά τραγούδια (στίχοι και μουσική) που άλλα τραγούδησε όπως ήταν και άλλα συμπλήρωσε με στίχους του γιατί ήταν ξεκομμένα δίστιχα. ΄Εχει γράψει επίσης στίχους για τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει άλλοι τραγουδιστές.
Στο τραγούδι με τους: Δημήτρη Καλλίνικο - Τσούση ή Δημήτρη Αραπάκη, Κώστα Καρύπη, Κώστα Ρούκουνα, Μήτσο Ατραϊδη, Νίκο Σαραγούδα, Βαγγέλη Σωφρονίου, Αντώνη Νταλγκά, Μιχάλη Μενιδιάτη, Δημήτρη Φραγκούλη, Κώστα Σκαφίδα, Γεωργία Μηττάκη, Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Μαρίκα Πολίτισσα, Μαριάννα Χατζοπούλου, Γιασεμή Καταρτζόγλου, Σοφία Κολλητήρη, Τασία Βέρα, Μαρία Φλωροπούλου και τους Σαλαμίνιους: Προκόπη Καλιότσο, Μίμη Ανδριανό, Γιάννη Φερλέμη, Γιάννη Μπούτση, Δημήτρη Φράττη, Γιώτα Μπούκη.
 
Η φωνή του έμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, γι’ αυτό και τραγουδούσε μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Η τελευταία φορά που τραγούδησε ήταν στα [[Τρίκαλα]] της Κορινθίας, την ημέρα του Σταυρού (14-9) στο πανηγύρι. Μετά από 24 μέρες απεβίωσε, στις 8 Οκτωβρίου του 1977 από ανακοπή. Ο κορυφαίος του δημοτικού μας τραγουδιού άφησε την τελευταία του πνοή στο νησί που γεννήθηκε και έζησε.
 
Από τον πλούτο της δισκογραφίας του Παπασίδερη διαλέξαμε ένα ελάχιστο δείγμα για να σας θυμίσουμε τραγούδια με τα οποία μεγάλωσαν και ψυχαγωγήθηκαν ολόκληρες γενιές και που ακόμη είναι αξεπέραστα. ΄Ετσι ενδεικτικά αναφέρουμε 50 τραγούδια εκ των οποίων τα 20 είναι από τα πιο παλιά του, δηλ. πριν το 1935 και τα 30 είναι από τα πιο γνωστά του που είναι και κλασσικά.
 
::::::::::==Τα πρώτα τραγούδια==
#. «΄Εχω πολλά παράπονα» Αμανές [[1929]]
#. «Σαν το νεκρικό κερί Αμανές» [[1929]]
#. «Ποιος είδε τέτοιο θαύμα» Επιτραπέζιο [[1930]]
#. «Ο Τσέλιος ο Βασίλης» Κλέφτικο [[1930]]
#. «Εξήντα Κλέφτες είμαστε» Κλέφτικο [[1930]]
#. «Πάρε Μαριώ τη ρόκα σου» Συρτό [[1931]]
#. «Η Θεωνίτσα» Κλέφτικο [[1931]]
#. «Σου είπα μάνα πάντρεψέ με» Τσάμικο 1931]]
#. «Βασίλω Καλαματιανή» Καλαματιανό 1931]]
#. «Στ’ Αναυπλιού το Παλαμίδι» Τσάμικο [[1932]]
#. «΄Ολες οι Δάφνες» Τσάμικο [[1932]]
#. «Θ’ αφήσω γένια και μαλλιά» Καλαματιανό [[1932]]
#. «Ποιος ασίκης σαν εμένα» Καλαματιανό [[1932]]
#. «Ρά Καμπάνα Παπαντήσε» Καλαματιανό [[1933]]
#. «Συ που σέρνεις το χορό» Καλαματιανό [[1933]]
#. «Η Εβραιοπούλα» Καλαματιανό [[1934]]
#. «Λεμονάκι Μυρωδάτο» Καλαματιανό [[1934]]
#. «Του Γάμου το τραγούδι» Καλαματιανό [[1934]]
#. «Οι όμορφες της Λειβαδιάς» Τσάμικο [[1934]]
#. «Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς» Τσάμικο [[1935]]
 
Δημοφιλέστερα
#. «΄Εχω πολλά παράπονα» Αμανές 1929
#. «Σαν το νεκρικό κερί Αμανές 1929
#. «Ποιος είδε τέτοιο θαύμα» Επιτραπέζιο 1930
#. «Ο Τσέλιος ο Βασίλης» Κλέφτικο 1930
#. «Εξήντα Κλέφτες είμαστε» Κλέφτικο 1930
#. «Πάρε Μαριώ τη ρόκα σου» Συρτό 1931
#. «Η Θεωνίτσα» Κλέφτικο 1931
#. «Σου είπα μάνα πάντρεψέ με» Τσάμικο 1931
#. «Βασίλω Καλαματιανή» Καλαματιανό 1931
#. «Στ’ Αναυπλιού το Παλαμίδι» Τσάμικο 1932
#. «΄Ολες οι Δάφνες» Τσάμικο 1932
#. «Θ’ αφήσω γένια και μαλλιά» Καλαματιανό 1932
#. «Ποιος ασίκης σαν εμένα» Καλαματιανό 1932
#. «Ρά Καμπάνα Παπαντήσε» Καλαματιανό 1933
#. «Συ που σέρνεις το χορό» Καλαματιανό 1933
#. «Η Εβραιοπούλα» Καλαματιανό 1934
#. «Λεμονάκι Μυρωδάτο» Καλαματιανό 1934
#. «Του Γάμου το τραγούδι» Καλαματιανό 1934
#. «Οι όμορφες της Λειβαδιάς» Τσάμικο 1934
#. «Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς» Τσάμικο 1935
 
#. «Σαν πας πουλί μου στο Μωριά» Κλέφτικο
 
#. «Κόρη που πας στον ποταμό» Καλαματιανό
::::::::::Τα πιο γνωστά
#. «Τριανταφυλλάκι θα γινώ» Συρτό
 
#. «Σαν πας πουλί μου στο Μωριά» Κλέφτικο
#. «Κόρη που πας στον ποταμό» Καλαματιανό
#. «Τριανταφυλλάκι θα γινώ» Συρτό
#. «Πρωτομαγιά μου τάριξες» Τσάμικο
#. «Μας πήρε το ποτάμι» Καλαματιανό
#. «Καραϊσκάκης» Κλέφτικο
 
==Κριτικές==
 
Χαρακτηριστικά και ανάλογα του μεγέθους του έργου του Γιώργου Παπασίδερη είναι τα σχόλια δύο σημαντικών προσώπων στο χώρο του δημοτικού τραγουδιού, της Δόμνας Σαμίου και του Γιώργου Κόρου. Συγκεκριμένα σε τηλεφωνική συνέντευξη που είχαμε το Μάρτιο του 1994 με τη Δόμνα Σαμίου, μας είπε για τον Παπασίδερη: "Ο Γιώργος Παπασίδερης και η Γεωργία Μητάκη είναι δύο μεγάλοι ερμηνευτές του δημοτικού τραγουδιού, ιδιαίτερα των τραγουδιών της Κεντρικής Ελλάδος με τα οποία ασχολήθηκαν και χαρακτήρισαν μια εποχή 30 - 40 χρόνων. Ο Γιώργος Παπασίδερης τραγούδησε με τέτοιο τρόπο αυτά τα τραγούδια που και σήμερα λέμε «αυτό είναι του Γιώργου» εν-
νοώνας ότι, είτε ήταν δικό του είτε παλιό δημοτικό, ο Παπασίδερης το ζωντάνεψε και το έκανε κλασσικό και αθάνατο. Το Γιώργο δεν τον γνώριζα προσωπικά αλλά επειδή 50 χρόνια ασχολούμαι με τη συλλογή και αναπαραγωγή δημοτικών τραγουδιών, από εμπειρία μου μπορώ να πω ότι ήταν κορυφαίος ερμηνευτής και έγινε μέτρο σύγκρισης της ικανότητος των άλλων".
151

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης