Ράλλυ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
16 bytes αφαιρέθηκαν ,  πριν από 10 έτη
Ράλι
(Ράλι)
Με την διεθνή ονομασία '''ΡάλλυΡάλι''', (εκ του γαλλικού όρου Rallye), χαρακτηρίζονται [[αγώνες αυτοκινήτων]] μέσης [[ταχύτητα]]ς, σύμφωνα με προκαθορισμένο πρόγραμμα και διαδρομή, οι οποίοι ενδεχoμένως και να περλαμβάνουν ειδικές επιμέρους διαδρομές δοκιμασιών.
Η δε μέση ταχύτητα καθορίζεται με ανώτατα και κατώτατα όρια των οποίων η υπέρβαση συνεπάγουν στους οδηγούς επιβολή βαθμών ποινής από τους σταθμούς ελέγχου, (πρόωρη ή καθυστερημένη διέλευση ή άφιξη). Ένας αγώνας ράλλυράλι διοργανώνεται από κάποια αθλητική λέσχη αυτοκινήτων με την έγκριση είτε της [[Εθνικής Επιτροπής Αγώνων]] (ΕΘ.Ε.Α.) αν πρόκειται για εσωτερικό Εθνικό αγώνα, είτε με την έγκριση της [[FIA]] αν πρόκειται για διεθνή αγώνα αυτοκινήτων. [[Αρχείο:Peugeot 206 WRC.jpg|thumb|300px|Ο Φινλανδός Γιούσο Πουκάλιστο με το Peugeot 206 WRC στο ΡάλλυΡάλι Σουηδίας 2003.]]
 
Οι αγώνες ΡάλλυΡάλι διεξάγονται εκτός αυτοκινητοδρομίων και διακρίνονται, ανάλογα του τύπου του οδοστρώματος, σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε εκείνους που διεξάγονται σε ασφαλτόδρομους και σ΄ εκείνους που διεξάγονται σε χωματόδρομους. Οι πρώτοι ενδεχομένως μπορεί και να περιλαμβάνουν κάποιες διαδρομές χωματόδρομου.
 
Ένα ράλλυράλι (είτε ασφαλτόδρομου είτε χωματόδρομου είτε χιονιού) αποτελείται από τις "απλές διαδρομές" και από τις "Ειδικές Διαδρομές".
Οι "Απλές Διαδρομές" είναι δημόσιοι δρόμοι ανοικτοί στην κυκλοφορία και άλλων οχημάτων, οι όποιοι χρησιμοποιούνται ώστε είτε να φτάσουν τα αγωνιζόμενα αυτοκίνητα στην εκκίνηση της πρώτης ειδικής διαδρομής, είτε να ενωθούν οι διάφορες Ε.Δ. που αποτελούν τον αγώνα.
Στις διαδρομές αυτές, πλέον, σχεδόν ποτέ δεν χρειάζεται τα αυτοκίνητα που συμμετέχουν σε έναν αγώνα ράλλυράλι, να κινούνται γρήγορα, αν και όπως θα δούμε και πιο κάτω υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για να καλυφθούν.
Οι "Ειδικές Διαδρομές" είναι διαδρομές κλειστές στην κυκλοφορία άλλων οχημάτων, οι όποιες πρέπει να καλυφθούν στον μικρότερο δυνατό χρόνο.
 
 
== Ιστορία ==
Το ΡάλλυΡάλι με κάποιον τρόπο ανακαλύφθηκε κατα την διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κύριος που τόλμησε να κάνει αυτο το πράγμα ήταν ο Μαρσέλ Ρενό όπου το [[1903]] αποφάσισε να κάνει με το αυτοκίνητο του την διαδρομή [[Παρίσι]]- [[Μαδρίτη]].
 
Τελικά το 1910 έγινε επίσημο ράλι στο Μονακό η αλλιώς [[Μόντε Κάρλο]]. Απο τότε είναι το παλαιότερο ράλλυράλι στον κόσμο.
 
 
11.121

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης