Τα Φτερά: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ προστέθηκε η Κατηγορία:Βωβές ταινίες (με το HotCat)
Γραμμή 50: Γραμμή 50:
[[Κατηγορία:Ταινίες παραγωγής Paramount Pictures]]
[[Κατηγορία:Ταινίες παραγωγής Paramount Pictures]]
[[Κατηγορία:Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας]]
[[Κατηγορία:Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας]]
[[Κατηγορία:Βωβές ταινίες]]


[[bg:Криле (филм)]]
[[bg:Криле (филм)]]

Έκδοση από την 17:38, 27 Φεβρουαρίου 2012

Τα Φτερά
Wings
ΣκηνοθεσίαΓουίλιαμ Γουέλμαν
ΠαραγωγήΛισιέν Χάμπαρντ
Άντολφ Ζούκορ
ΣενάριοΧόουπ Λόρινγκ
Λούις Ν. Λάιτον
Τζον Μανκ Σόντερς (Διήγημα)
ΠρωταγωνιστέςΚλάρα Μπόου
Ρίτσαρντ Άρλεν
Τσαρλς ''Μπάντι'' Ρότζερς
Γκάρι Κούπερ
Γουάλας Μπίρι
ΜουσικήΤ.Σ. Ζάμεκνικ
ΦωτογραφίαHarry Perry
ΜοντάζE. Lloyd Sheldon
ΕνδυματολόγοςTravis Banton
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 12/8/1927
Κυκλοφορία1927
Διάρκεια141 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά

Τα Φτερά (αγγλ. Wings), γνωστό και ως Τα Φτερά της Δόξας, είναι βωβή πολεμική ταινία παραγωγής 1927 σκηνοθεσίας Γουίλιαμ Γουέλμαν με πρωταγωνιστές τους Κλάρα Μπόου, Ρίτσαρντ Άρλεν και Τσαρλς ''Μπάντι'' Ρότζερς. Ο Γκάρι Κούπερ εμφανίζεται επίσης σε μικρό ρόλο. Η ταινία ήταν η πρώτη ταινία που βραβεύτηκε με Βραβείο Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ως καλύτερη παραγωγή για τις χρονιές (1927 - 1928)[1].

Πλοκή

Δυο νέοι ο Τζακ Πάουελ (Τσαρλς Μπάντι Ρότζερς) και ο Ντέιβιντ Άρμστρονγκ (Ρίτσαρντ Άρλεν) είναι άσπονδοι φίλοι σε μια μικρή αμερικανική πόλη. Και οι δυο προσπαθούν να κερδίσουν την καρδιά της γοητευτικής Σίλβια Λιούις (Τζομπάινα Ράλστον). Ο Τζακ αγνοεί το γεγονός ότι το κορίτσι της διπλανής πόρτας Μαίρη Πρέστον (Κλάρα Μπόου) είναι τρελά ερωτευμένη μαζί του. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεσπά και οι δυο φίλοι κατατάσσονται στον στρατό, ως πιλότοι. Κατά τη διάρκεια ασκήσεων στο στρατόπεδο ο Τζακ οδηγείται λανθασμένα στο συμπέρασμα ότι η Σίλβια προτιμά εκείνον. Η αλήθεια είναι ότι η Σίλβια είναι ερωτευμένη με τον Ντέιβιντ αλλά δεν είναι ικανή να απορρίψει την αγάπη του Τζακ. Κατά τη διάρκεια μιας μάχης ο φίλος του Τζακ και του Ντέιβιντ, Καντέτ Γουάιτ (Γκάρι Κούπερ) σκοτώνεται, κάτι που ενδυναμώνει τη σχέση μεταξύ των δυο πρώην ανταγωνιστών. Μετά το θάνατο του Καντετ οι δυο φίλοι ταξιδεύουν μέχρι το γαλλικό μέτωπο, όπου συναντούν την Μαίρη Πρέστον, η οποία στο μεταξύ έχει γίνει οδηγός ασθενοφόρου.

Πληροφορίες

Η Κλάρα Μπόου, ως Μαίρη Πρέστον σε στιγμιότυπο της ταινίας.

Ταινία παραγωγής 1927, που θεωρείτο χαμένη για πολλά χρονια, μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε αντίγραφό της στην Cinematheque Francaise[2]. Η ταινία βοήθησε στην προώθηση της καριέρας του Γκάρι Κούπερ, ο οποίος εμφανίζεται σε μικρό ρόλο και σύναψε θυελλώδη ερωτική σχέση με την Κλάρα Μπόου[3]. Η παραγωγή της στοίχισε 2 εκατομμύρια δολάρια[2] και αποτελεί την πρώτη βωβή ταινία (μαζί με την ταινία Η Αυγή (Sunrise) της ίδιας χρονιάς) που βραβεύτηκε ποτέ με όσκαρ καλύτερης ταινίας (το βραβείο που της απένειμαν ονομαζόταν Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής). Το γεγονός ότι η ταινία γυρίστηκε πριν θεσπιστεί ο κώδικας Χέιζ, έδωσε στο σκηνοθέτη Γουίλιαμ Γουέλμαν την ευκαιρία να πειραματιστεί και να εκφραστεί χωρίς ιδιαίτερους για την εποχή περιορισμούς[4] . Η ταινία ήταν η πρώτη που πρόβαλε τη γύμνια[5]. Το φιλί στο στόμα μεταξύ των δυο φίλων, η γυμνή σκηνή με το στήθος της Κλάρα Μπόου σε πρώτο πλάνο, καθώς και η σκηνή στην οποία γυμνοί άνδρες περνούν από σωματικό έλεγχο πριν καταταγούν στο στρατό θα είχαν υποστεί λογοκρισία μερικά χρόνια αργότερα. Ο Γουέλμαν, ο οποίος είχε κάνει επιτυχία με μόλις μια ταινία μέχρι τότε, το The Boob του 1926, ήταν βετεράνος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που τον βοήθησε να γυρίσει με ρεαλιστικό τρόπο τις αερομαχίες της ταινίας. Η ταινία έγινε τεράστια επιτυχία και κοινό και κριτικοί έμειναν κατάπληκτοι από τον ρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονταν οι μάχες στα ουράνια[6].

Βραβεία

Η ταινία κέρδισε δυο βραβεία της ακαδημίας, ένα εκ των οποίων ήταν και το Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής, στην πρώτη τελετή των βραβείων που έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο Ρούσβελτ του Χόλιγουντ στις 16 Μαΐου του 1929 για να τιμήσει τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο χώρο του κινηματογράφου τις χρονιές 1927 - 1928[7]. Η πρώτη τελετή αντί της κατηγορίας Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας περιλάμβανε δυο εξέχουσες κατηγορίες για τις ταινίες: Καλύτερη Παραγωγή και Καλύτερη Καλλιτεχνική Παραγωγή. Στην πρώτη κατηγορία κρίθηκε νικήτρια η ταινία Τα Φτερά ενώ στη δεύτερη νικήτρια ταινία αναδείχτηκε Η Αυγή (Sunrise: A Song of Two Humans) του Φρήντριχ Βίλεμ Μουρνάου. Το βραβείο που απονεμήθηκε ονομαζόταν Βραβείο Αξίας, ενώ ο όρος όσκαρ καθιερώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '30. Ο διαχωρισμός μεταξύ καλύτερης παραγωγής και καλλιτεχνικής παραγωγής εγκαταλείφθηκε κατά τη δεύτερη απονομή στην οποία παραχωρήθηκε μόνο το βραβείο για την "Καλύτερη Παραγωγή" του 1929 στην ταινία Η Μελωδία του Μπρόντγουεϊ (The Broadway Melody, 1929). Ο όρος Καλύτερη Ταινία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην τελετή του 1931. Πέρα από τη βράβευσή της ως καλύτερη παραγωγή της χρονιάς η ταινία τιμήθηκε και με όσκαρ μηχανικών εφέ (πρώτη και μοναδική φορά που απένειμαν αυτό το βραβείο).

Βράβευση:

  • Καλύτερης Παραγωγής – Λισιέν Χάμπαρντ
  • Μηχανικών Εφέ - Ρόι Πόμροϊ

Διαχρονικότητα

Η ταινία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών μεταγενέστερων ταινιών με θέμα τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως οι ακόλουθες: Άγγελοι της Κολάσεως (Hell's Angels, 1930) του Χάουαρντ Χιουζ, Αι Αερομαχίαι του Δυτικού Μετώπου (The Dawn Patrol, 1930) και The Road To Glory, 1936 του Χάουαρντ Χοκς και Φον Ριχτχόφεν, ο γίγας των αιθέρων (Von Richthofen & Brown, 1971) του Ρότζερ Κόρμαν.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Παραπομπές

  1. "Dorothy Wellman dies at 95." Variety Magazine, September 17, 2009. Retrieved: September 20, 2009.
  2. 2,0 2,1 «Silent Era: Wings». Silent Era. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2011. 
  3. "Notes for Wings (1927)." Turner Classic Movies, 2009. Retrieved: September 20, 2009.
  4. "Complete list of the 36 'Don'ts and Be Carefuls' of 1927." University of Sydney Arts and Sciences. Retrieved: March 29, 2011.
  5. Mast 1982, pp. 213–214.
  6. Hall, Mourdant. "Wings (1927), The Screen: The Flying Fighters." The New York Times, August 13, 1927. Retrieved: September 20, 2009.
  7. «The 1st Academy Awards (1929) Nominees and Winners». oscars.org. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2011.