Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αλποχώρι Φωκίδας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
(Διόρθωση συντακτικών λαθών με τη χρήση AWB
μ
μ ((Διόρθωση συντακτικών λαθών με τη χρήση AWB)
<p>Κατά άλλη εκδοχή <ref>[http://gym-lidor.fok.sch.gr/story/eyrabcd.htm Ιστοσελίδα του Γυμνασίου Λιδωρικίου για την ιστορία της Δωρίδας]</ref> πήρε το όνομά του από τον Αλή.<br>
"Το 18ο αιώνα, όταν ο Αχμέτ Αλής, που κατείχε την περιοχή πτώχευσε, άρχισε να πουλάει τα κτήματά του και πίεσε τους Έλληνες κατοίκους ν' αγοράσουν την περιοχή. Εκείνοι, κατόπιν εράνου και οικονομικής βοηθείας κάποιου τσοπάνου Αβορίτη, συγκέντρωσαν τα απαραίτητα χρήματα και την αγόρασαν."
<p>Μία τρίτη εκδοχή, είναι ότι ονομάστηκε έτσι από τις πολλές [[αλεπού|αλεπούδες]]δες<ref>[http://www.bardousia.gr/vardousion/site/custom_page.asp?RID=18&MID=1 Δημοτικά Διαμερίσματα Δήμου Βαρδουσίων]</ref>.
<p>Από το 1869 ως το 1912 υπαγόταν στο Δήμο Κροκυλείου <ref>[http://gym-lidor.fok.sch.gr/story/dioikitiki.htm Ιστοσελίδα του Γυμνασίου Λιδωρικίου για την ιστορία της Δωρίδας]</ref>. Από το 1912 μέχρι την εφαρμογή του [[Νόμος 2539/1997|σχεδίου Καποδίστριας]] το 1997, ήταν ανεξάρτητη κοινότητα.
<p>Στα μέσα του 20ού αιώνα είχε 350 κατοίκους, ενώ σήμερα περίπου 15-20 παραμένουν όλο το χρόνο<ref>[http://www.neural.uom.gr/dixori/alpoxori.htm Πληροφορίες για το Αλποχώρι από τον Μ. Αδαμόπουλο]</ref>.
<div style="font-size:90%;"><references/></div></div>
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
 
*[http://www.bardousia.gr/ Δήμος Βαρδουσίων]
 
 
[[Κατηγορία:Χωριά του νομού Φωκίδας|Αλποχώριο]]
30.821

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης