Νόμος της προσφοράς και της ζήτησης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
== Ανάλυση του όρου "ζήτηση" ==
Ο όρος '''ζήτηση''', όπως και ο όρος "προσφοράπροσφρά", εκφράζει επίσης [[ποσότητα]], και συγκεκριμένα την ποσότητα των ζητουμένων αγαθών για κάλυψη αναγκών, (εμπορευμάτων, εργασίας κ.λπ).<br />
Σημειώνεται ότι η ζήτηση αποτελεί <u>επιθυμία προμήθειας</u> ορισμένης ποσότητας αγαθού σε ορισμένη τιμή. Ενώ η προσφορά αποτελεί <u>επιθυμία διάθεσης</u> ορισμένης ποσότητας αγαθού επίσης σε ορισμένη τιμή. Συνεπώς και οι δύο όροι εκφράζουν ποσότητες εξαρτημένες όμως από τις τιμές.
 
 
Κατόπιν των παραπάνω συνάγεται ότι οι όροι '''ζήτηση''' και '''προσφορά''' νοούνται να είναι πάντα συνδεδεμένοι με την έννοια μιας συγκεκριμένης '''τιμής'''. Συνεπώς κάθε μεταβολή της τιμής προκαλεί μεταβολές στα μεγέθη της ζήτησης και της προσφοράς. Αυτή η ουσιώδης εξάρτηση μεταξύ των τριών αυτών οικονομικών όρων είναι αυτή που εκφράζεται τελικά με τους νόμους προσφοράς και ζήτησης.
 
== Νόμοι προσφοράς και ζήτησης ==
Ο '''νόμος της προσφοράς και της ζήτησης''' είναι ένας από τους σημαντικότερους, βασικότερους και διαχρονικούς νόμους της [[Οικονομία|οικονομίας]]. Η προσφορά και η ζήτηση είναι έννοιες ποσοτικές που αφορούν δύο ανθρώπινες ομάδες: τους [[Κατανάλωση|καταναλωτές]] ή τους αγοραστές που διαμορφώνουν με τις αγορές τους τη ζήτηση και τους πωλητές που καθορίζουν την προσφορά.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης