Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου ανδρών 1965-66: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Dimitrisss (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 26: Γραμμή 26:


[[Κατηγορία:Ελληνικό κύπελλο ποδοσφαίρου]]
[[Κατηγορία:Ελληνικό κύπελλο ποδοσφαίρου]]
[[Κατηγορία:Αθλητικά γεγονότα του 1965]]
[[Κατηγορία:Αθλητικά γεγονότα του 1966]]


[[en:1965–66 Greek Cup]]
[[en:1965–66 Greek Cup]]

Έκδοση από την 08:21, 8 Φεβρουαρίου 2012

Το κύπελλο Ελλάδας 1966 κατέκτησε χωρίς αγώνα η ΑΕΚ.

Τα προβλήματα για τη διοργάνωση ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των ημιτελικών. Στο πρώτο ζευγάρι κληρώθηκαν ο Ολυμπιακός και τα Τρίκαλα, με τους "ερυθρόλευκους" να παίρνουν εύκολα την πρόκριση για τον τελικό με νίκη 5-0. Το άλλο ζευγάρι ήταν μεταξύ ΑΕΚ - Καβάλας και η κληρωτίδα έβγαλε ως γηπεδούχο την ΑΕΚ. Η Καβάλα ζήτησε ο αγώνας να γίνει στην έδρα της, με βάση έναν κανονισμό της εποχής που έλεγε πως αν σε ζευγάρι ημιτελικού γύρου η μία από τις 2 ομάδες προερχόταν από τη Βόρεια Ελλάδα, τότε αυτόματα οριζόταν γηπεδούχος.

Η ΑΕΚ δεν το δέχθηκε με το αιτιολογικό ότι ο κανονισμός αυτός αφορούσε μόνο τις ομάδες της Θεσσαλονίκης και όχι όλες ανεξαιρέτως της Βόρειας Ελλάδας. Η ΕΠΟ για να συμβιβάσει τα πράγματα όρισε τον αγώνα σε ουδέτερο γήπεδο (Καυτανζόγλειο), όμως η Καβάλα αρνήθηκε να αγωνιστεί, επιμένοντας πως ο αγώνας έπρεπε να γίνει στην έδρα της. Έτσι η ΑΕΚ κέρδισε την πρόκριση χωρίς αγώνα. [1] Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του τελικού, ο οποίος είχε οριστεί να διεξαχθεί την Κυριακή 10 Ιουλίου 1966 στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Την ίδια ημέρα, η διοίκηση του άλλου φιναλίστ Ολυμπιακού έστειλε επιστολή προς την ΕΠΟ ανακοινώνοντας την απόφασή της να μην μετάσχει στον τελικό, διαμαρτυρόμενη ότι είχε προκαταβολικά ζητήσει τη μετάθεσή του για το ξεκίνημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, με αιτιολογικό τον προγραμματισμό για την προετοιμασία της ομάδας για το ερχόμενο κύπελλο Πρωταθλητριών. Παράλληλα έκανε επίθεση στη διοίκηση της ομοσπονδίας για τα τεκταινόμενα στον άλλο ημιτελικό, υποστηρίζοντας ανοιχτά την ομάδα της Καβάλας. [2]

Έτσι ο τελικός δεν έγινε ποτέ και στις 7 Ιουλίου 1966 η ΕΠΟ ανακήρυξε την ΑΕΚ κυπελλούχο Ελλάδας για την αγωνιστική περίοδο 1965-66.

Προημιτελικοί

  • Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-2
  • ΑΕΚ - Εθνικός 4-1
  • Καβάλα - Προοδευτική 4-1
  • Τρίκαλα - Εθνικός Πυλαίας 7-0

Ημιτελικοί

  • ΑΕΚ - Καβάλα 2-0 (α.α.)
  • Ολυμπιακός - Τρίκαλα 5-0

Πηγή

  • RSSSF Κύπελλο Ελλάδος 1966
  1. Εφημερίδα «Μακεδονία», φύλλο Πέμπτης 7 Ιουλίου 1966, σελίδα 5.
  2. Εφημερίδα «Ελευθερία», φύλλο Πέμπτης 7 Ιουλίου 1966, σελίδα 6.