Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος ο εν Ιωαννίνοις»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
 
== Βιογραφία==
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο άγιοςΆγιος Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 στον οικισμό Τσούρχλι (σημερινό [[Άγιος Γεώργιος Γρεβενών]]) του καζά [[Γρεβενά|Γρεβενών]]. Οι γονείς του, Κωνσταντίνος και Βασιλική, ασχολούνταν με τη γεωργία και ήταν φτωχοί. Σε ηλικία 8 ετών έμεινε ορφανός και αναζήτησε εργασία στα [[Ιωάννινα]]. Εκεί έγινε ιπποκόμος (σεϊτζής) του Χατζή Αβδουλά, αξιωματικού του Ιμίν Πασά. Στην υπηρεσία του Χατζή Αβδουλά παρέμεινε για περίπου οκτώ χρόνια.
 
Το [[1836]], ο Γεώργιος αρραβωνιάστηκε μια νεαρή ευσεβή Γιαννιώτισσα, την Ελένη. Την ημέρα των αρραβώνων του όμως, συκοφαντήθηκε από ένα [[Οθωμανοί|Οθωμανό]] Χότζα ότι είχε [[Εξισλαμισμός|εξισλαμιστεί]] κατά τα προηγούμενα χρόνια και επανήλθε στην [[Ορθοδοξία|ορθόδοξη]] πίστη. Όταν ρωτήθηκε στο [[δικαστήριο]] ο Γεώργιος, χωρίς φόβο ομολόγησε ότι γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς και ότι παρέμεινε χριστιανός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η ακρίβεια των λόγων του πιστοποιήθηκε και από το γεγονός ότι ήταν [[Περιτομή|απερίτμητος]] και τελικά αφέθηκε ελεύθερος.
==Υμνολογία==
Το απολυτίκιο του αγίου ψάλλεται σε ήχο α'.
{{Απόσπασμα|Τον πανεύφημον Μάρτυν Χριστού Γεώργιον, Ιωαννίνων το κλέος και πολιούχον λαμπρώνλαμπρόν, εν ωδαΐς πνευματικαίς ανευφημήσωμεν ότι ενήθλησε στερρώς και κατήνεγκεν έχθρόν, του Πνεύματος τη δυνάμει και νυν απαύστως πρεσβεύει, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών. Τον πανεύφημον Μάρτυν Χριστού Γεώργιον, Τσουρχλιωτών το κλέος και πολιούχον λαμπρόν, εν ωδαΐς πνευματικαίς ανευφημήσωμεν ότι ενήθλησε στερρώς και κατήνεγκεν έχθρόν, του Πνεύματος τη δυνάμει και νυν απαύστως πρεσβεύει, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών. }}
 
== Πηγές==
44

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης