Νικόλαος Καναβός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Νικόλαος Καναβός''' ήταν αξιωματούχος της Κωνσταντινούπολης την εποχή των [[Δυναστεία Αγγέλων|Αγγέλων]], που διακρίθηκε κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το [[1203]]-[[1204]]. Λόγω της γενναιότητας που επέδειξε κατά τις πρώτες συγκρούσεις έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και στη σύγχυση που επικράτησε στις αρχές του 1204 μετά τη σύγκρουση του [[Αλέξιος Δ'
Ο '''Νικόλαος Καναβός''' ήταν αξιωματούχος της [[Κωνσταντινούπολη|Κωνσταντινούπολης]] την εποχή των [[Δυναστεία Αγγέλων|Αγγέλων]], που διακρίθηκε κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το [[1203]]-[[1204]].
|Αλεξίου Δ΄]] με τους Σταυροφόρους ανακηρύχθηκε από το λαό της Κωνσταντινούπολης αυτοκράτορας. Η αναγόρευσή του έγινε στην Αγία Σοφία στις [[28 Ιανουαρίου 1204]]. Παρ’ όλη όμως την λαϊκή υποστήριξη δεν είχε ερείσματα στις ανώτερες τάξεις και μάλιστα ο ίδιος ο Πατριάρχης [[Ιωάννης Ι΄ Καματηρός|Ιωάννης Ι΄ Καματηρός]] ([[1198]]-[[1206]]) χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή παράνομη και στασιαστική. Γρήγορα ο [[Αλέξιος Ε΄ Μούρτζουφλος|Αλέξιος Δούκας Μούρτζουφλος]] κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του παλατιού, του στρατού και έτσι να εκτοπίσει τον Νικόλαο, ο οποίος συνελήφθη και εκτελέστηκε κατόπιν εντολής του στις [[5 Φεβρουαρίου 1204]]. Ο Καναβός έμεινε στην ιστορία ως ο διεκδικητής του θρόνου για μια εβδομάδα (28 Ιανουαρίου-5 Φεβρουαρίου 1204. Μάλιστα λέγεται ότι έχοντας συναίσθηση της αδυναμίας του προσπάθησε να αρνηθεί τον αυτοκρατορικό θρόνο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.


Λόγω της γενναιότητας που επέδειξε κατά τις πρώτες συγκρούσεις έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και στη σύγχυση που επικράτησε στις αρχές του [[1204]] μετά τη σύγκρουση του [[Αλέξιος Δ'
[[Κατηγορία:Βυζαντινοί αξιωματούχοι|Καναβός Νικόλαος]]
|Αλεξίου Δ΄]] με τους Σταυροφόρους, ανακηρύχθηκε από το λαό της Κωνσταντινούπολης αυτοκράτορας. Η αναγόρευσή του έγινε στην Αγία Σοφία στις [[28 Ιανουαρίου]] [[1204]]. Παρ’ όλη όμως την λαϊκή υποστήριξη, δεν είχε ερείσματα στις ανώτερες τάξεις και μάλιστα ο ίδιος ο Πατριάρχης [[Ιωάννης Ι΄ Καματηρός]] ([[1198]]-[[1206]]) χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή παράνομη και στασιαστική. Γρήγορα ο [[Αλέξιος Ε΄ Μούρτζουφλος|Αλέξιος Δούκας Μούρτζουφλος]] κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του παλατιού και του στρατού και έτσι να εκτοπίσει τον Νικόλαο, ο οποίος συνελήφθη και εκτελέστηκε κατόπιν εντολής του στις [[5 Φεβρουαρίου]] [[1204]].

Ο Καναβός έμεινε στην ιστορία ως ο διεκδικητής του θρόνου για μια εβδομάδα ([[28 Ιανουαρίου]]-[[5 Φεβρουαρίου]] [[1204]]. Μάλιστα λέγεται ότι, έχοντας συναίσθηση της αδυναμίας του, προσπάθησε να αρνηθεί τον αυτοκρατορικό θρόνο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

[[Κατηγορία:Βυζαντινοί αξιωματούχοι|Καναβός]]

Έκδοση από την 13:52, 4 Δεκεμβρίου 2006

Ο Νικόλαος Καναβός ήταν αξιωματούχος της Κωνσταντινούπολης την εποχή των Αγγέλων, που διακρίθηκε κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1203-1204.

Λόγω της γενναιότητας που επέδειξε κατά τις πρώτες συγκρούσεις έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και στη σύγχυση που επικράτησε στις αρχές του 1204 μετά τη σύγκρουση του [[Αλέξιος Δ' |Αλεξίου Δ΄]] με τους Σταυροφόρους, ανακηρύχθηκε από το λαό της Κωνσταντινούπολης αυτοκράτορας. Η αναγόρευσή του έγινε στην Αγία Σοφία στις 28 Ιανουαρίου 1204. Παρ’ όλη όμως την λαϊκή υποστήριξη, δεν είχε ερείσματα στις ανώτερες τάξεις και μάλιστα ο ίδιος ο Πατριάρχης Ιωάννης Ι΄ Καματηρός (1198-1206) χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή παράνομη και στασιαστική. Γρήγορα ο Αλέξιος Δούκας Μούρτζουφλος κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του παλατιού και του στρατού και έτσι να εκτοπίσει τον Νικόλαο, ο οποίος συνελήφθη και εκτελέστηκε κατόπιν εντολής του στις 5 Φεβρουαρίου 1204.

Ο Καναβός έμεινε στην ιστορία ως ο διεκδικητής του θρόνου για μια εβδομάδα (28 Ιανουαρίου-5 Φεβρουαρίου 1204. Μάλιστα λέγεται ότι, έχοντας συναίσθηση της αδυναμίας του, προσπάθησε να αρνηθεί τον αυτοκρατορικό θρόνο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.