Βρετανική Σχολή Αθηνών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Wehnekoeh (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ →‎Υποδομή: Διόρθωση συντακτικών λαθών με τη χρήση AWB
Γραμμή 8: Γραμμή 8:


== Υποδομή ==
== Υποδομή ==
Η σχολή διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες αρχαιολογίας και κλασσικών σπουδών στην Ελλάδα (με πάνω από 60.000 τόμους), καθώς και το εργαστήριο Fitch, το οποίο είναι το παλαιότερο [[Αρχαιομετρία|αρχαιομετρικό]] εργαστήριο στην Ελλάδα. Εκτός από τις εγκαταστάσεις της Αθήνας η Βρετανική Σχολή έχει κι ένα υποκατάστημα στην [[Κνωσσός|Κνωσσό]] της [[Κρήτη|Κρήτης]], όπου επίσης διατηρεί μία σημαντική βιβλιοθήκη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Η σχολή διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες αρχαιολογίας και κλασσικών σπουδών στην Ελλάδα (με πάνω από 60.000 τόμους), καθώς και το εργαστήριο Fitch, το οποίο είναι το παλαιότερο [[Αρχαιομετρία|αρχαιομετρικό]] εργαστήριο στην Ελλάδα. Εκτός από τις εγκαταστάσεις της Αθήνας η Βρετανική Σχολή έχει κι ένα υποκατάστημα στην [[Κνωσσός|Κνωσσό]] της [[Κρήτη]]ς, όπου επίσης διατηρεί μία σημαντική βιβλιοθήκη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.


== Ανασκαφές ==
== Ανασκαφές ==

Έκδοση από την 21:36, 16 Ιανουαρίου 2012

Η Βρετανική Σχολή Αθηνών διαθέτει μία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες αρχαιολογίας στην Ευρώπη

Η Βρετανική Σχολή Αθηνών (αγγλ.: British School at Athens, BSA) είναι ένα από τα 17 ξένα αρχαιολογικά ινστιτούτα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Γενικές Πληροφορίες

Η Σχολή ιδρύθηκε το 1886, και ήταν η τέταρτη παλαιότερη του είδους της στην Ελλάδα. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας της η σχολή εστίαζε στην υποστήριξη, κατεύθυνση και διευκόλυνση των βρετανικών ερευνών στις Κλασικές Σπουδές και στην Αρχαιολογία, αλλά τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητες της επεκτάθηκαν και σε άλλους κλάδους των ελληνικών σπουδών. Για παράδειγμα έχει συμβάλλει αρκετά σε τομείς όπως η Επιγραφική και η Σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Οι δραστηριότητες της σχολής περιλαμβάνουν διαλέξεις και σεμινάρια, μία σειρά υποτροφιών, μαθήματα στην Αθήνα για καθηγητές και φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς), καθώς και πρακτική αρχαιολογική εκπαίδευση.

Υποδομή

Η σχολή διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες αρχαιολογίας και κλασσικών σπουδών στην Ελλάδα (με πάνω από 60.000 τόμους), καθώς και το εργαστήριο Fitch, το οποίο είναι το παλαιότερο αρχαιομετρικό εργαστήριο στην Ελλάδα. Εκτός από τις εγκαταστάσεις της Αθήνας η Βρετανική Σχολή έχει κι ένα υποκατάστημα στην Κνωσσό της Κρήτης, όπου επίσης διατηρεί μία σημαντική βιβλιοθήκη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ανασκαφές

Ο αρχ. χώρος του Ηραίου Περαχώρας, που ανασκάφθηκε από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών

Κατά τη διαρκεία της ιστορίας της, η Βρετανική Σχολή έχει συμμετάσχει σε πολλές αρχαιολογικές έρευνες στη Λακωνία, στη Βοιωτία, στα Μέθανα, αλλά και σε νησιά όπως η Ιθάκη, η Κέα, η Μήλος, τα Κύθηρα, η Χίος και η Κρήτη. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Άσσηρο (Μακεδονία), στη Λευκαντή (Εύβοια), στο Εμπορειό και στα Κάτω Φανά στη Χίο, στην Περαχώρα (Κορίνθου, στις Μυκήνες, στη Σπάρτη, στη Μήλο, στην Κέρο, καθώς και στην Κρήτη (στην Κνωσσό, στο Καρφί, στο Μύρτο, στο Παλαιόκαστρο και αλλού).

Βιβλιογραφία

  • Helen Waterhouse, The British School at Athens: the First Hundred Years. London: British School at Athens 1986.
  • Eleni Calligas & James Whitley, On Site: British Archaeologists in Greece. Athens: Motibo 2005.
  • Κόρκα, E. κ.α., Ξένες αρχαιολογικές σχολές στην Ελλάδα: 160 χρόνια, σελ. 52-63, Αθήνα: 2005

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Συντεταγμένες: 37°58′44″N 23°44′52″E / 37.97889°N 23.74778°E / 37.97889; 23.74778

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα British School at Athens της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).