Βιογραφίαι των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων από της καταλύσεως της βυζαντινής αυτοκρατορίας μέχρι της ελληνικής εθνεγερσίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 20: Γραμμή 20:
Το '''Νεοελληνική Φιλολογία: Βιογραφία των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων, από της καταλύσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι της Ελληνικής εθνεγερσίας (1453-1821)''' είναι έργο του Έλληνα ιστορικού [[Κωνσταντίνος Σάθας|Κωνσταντίνου Σάθα]]. Βραβεύτηκε στον φιλολογικό διαγωνισμό του Εθνικού Πανεπιστημίου το έτος 1867.
Το '''Νεοελληνική Φιλολογία: Βιογραφία των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων, από της καταλύσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι της Ελληνικής εθνεγερσίας (1453-1821)''' είναι έργο του Έλληνα ιστορικού [[Κωνσταντίνος Σάθας|Κωνσταντίνου Σάθα]]. Βραβεύτηκε στον φιλολογικό διαγωνισμό του Εθνικού Πανεπιστημίου το έτος 1867.
==Ιστορική αναδρομή==
==Ιστορική αναδρομή==
Στις αρχές του 19ου αιώνα ο [[Γεώργιος Ζαβίρας]] από την [[Σιάτιστα]] συγκέντρωσε τις βιογραφίες των Ελλήνων λογίων που άκμασαν την εποχή μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το χειρόγραφό του έμεινε ανέκδοτο. Το έτος 1812 η [[Ιόνιος Ακαδημία]] συνέταξε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απήφθηνε στους σοφούς και μορφωμένους Έλληνες με σκοπό την συστηματική μελέτη. Ακόμα αργότερα, το έτος 1865 το [[Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών|Εθνικό Πανεπιστήμιο]] πρότεινε ως θέμα του [[Ροδοκανάκειος Διαγωνισμός|Ροδοκανάκειου Διαγωνισμού]] την έρευνα της ιστορίας της Ελληνικής παιδείας από της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως μέχρι του 1821 και συνέταξε εκ νέου ερωτηματολόγιο. Το παρόν βιβλίο του Σάθα έλαβε μέρος στον διαγωνισμό και βραβεύτηκε στις 7 Μαΐου 1867. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1868 στην Αθήνα και έκτοτε επανεκδόθηκε μέχρι τις ημέρες μας. Σήμερα διατίθεται από όλα τα βιβλιοπωλεία, ενώ ιστορικές εκδόσεις φυλάσσονται σε πολλές δημόσιες και επιστημονικές βιβλιοθήκες, ενώ είναι προσβάσιμο σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτιο.
Στις αρχές του 19ου αιώνα ο [[Γεώργιος Ζαβίρας]] από την [[Σιάτιστα]] συγκέντρωσε τις βιογραφίες των Ελλήνων λογίων που άκμασαν την εποχή μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το χειρόγραφό του έμεινε ανέκδοτο. Το έτος 1812 η [[Ιόνιος Ακαδημία]] συνέταξε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απήφθηνε στους σοφούς και μορφωμένους Έλληνες με σκοπό την συστηματική μελέτη. Ακόμα αργότερα, το έτος 1865 το [[Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών|Εθνικό Πανεπιστήμιο]] πρότεινε ως θέμα του [[Ροδοκανάκειος Διαγωνισμός|Ροδοκανάκειου Διαγωνισμού]] την έρευνα της ιστορίας της Ελληνικής παιδείας από της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως μέχρι του 1821 και συνέταξε εκ νέου ερωτηματολόγιο. Ο Κωνσταντίνος Σάθας συγγέντρωσε το πλούσιο υλικό, το οποίο είχε συλλέξει από τις μελέτες του και από περιοδίες από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη και το παρόν βιβλίο έλαβε μέρος στον διαγωνισμό και βραβεύτηκε στις 7 Μαΐου 1867. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1868 στην Αθήνα και έκτοτε επανεκδόθηκε μέχρι τις ημέρες μας. Σήμερα διατίθεται από όλα τα βιβλιοπωλεία, ενώ ιστορικές εκδόσεις φυλάσσονται σε πολλές δημόσιες και επιστημονικές βιβλιοθήκες, ενώ είναι προσβάσιμο σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτιο.


==Περιεχόμενο==
==Περιεχόμενο==

Έκδοση από την 10:16, 15 Ιανουαρίου 2012

Βιογραφίαι των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων από της καταλύσεως της βυζαντινής αυτοκρατορίας μέχρι της ελληνικής εθνεγερσίας
ΣυγγραφέαςΚωνσταντίνος Σάθας
ΤίτλοςΝεοελληνική Φιλολογία: Βιογραφία των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων, από της καταλύσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι της Ελληνικής εθνεγερσίας (1453-1821)
ΓλώσσαΕλληνικά
ΜορφήΕκπαίδευση, Ιστορία της Ελλάδας, Ελληνική λογοτεχνία, Νέα Βιο-βιβλιογραφία, Ελληνική φιλολογία, Νέα Ιστορία, Ελληνική γλώσσα, Νέα Βιο-βιβλιογραφία.

Το Νεοελληνική Φιλολογία: Βιογραφία των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων, από της καταλύσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι της Ελληνικής εθνεγερσίας (1453-1821) είναι έργο του Έλληνα ιστορικού Κωνσταντίνου Σάθα. Βραβεύτηκε στον φιλολογικό διαγωνισμό του Εθνικού Πανεπιστημίου το έτος 1867.

Ιστορική αναδρομή

Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Γεώργιος Ζαβίρας από την Σιάτιστα συγκέντρωσε τις βιογραφίες των Ελλήνων λογίων που άκμασαν την εποχή μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το χειρόγραφό του έμεινε ανέκδοτο. Το έτος 1812 η Ιόνιος Ακαδημία συνέταξε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απήφθηνε στους σοφούς και μορφωμένους Έλληνες με σκοπό την συστηματική μελέτη. Ακόμα αργότερα, το έτος 1865 το Εθνικό Πανεπιστήμιο πρότεινε ως θέμα του Ροδοκανάκειου Διαγωνισμού την έρευνα της ιστορίας της Ελληνικής παιδείας από της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως μέχρι του 1821 και συνέταξε εκ νέου ερωτηματολόγιο. Ο Κωνσταντίνος Σάθας συγγέντρωσε το πλούσιο υλικό, το οποίο είχε συλλέξει από τις μελέτες του και από περιοδίες από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη και το παρόν βιβλίο έλαβε μέρος στον διαγωνισμό και βραβεύτηκε στις 7 Μαΐου 1867. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1868 στην Αθήνα και έκτοτε επανεκδόθηκε μέχρι τις ημέρες μας. Σήμερα διατίθεται από όλα τα βιβλιοπωλεία, ενώ ιστορικές εκδόσεις φυλάσσονται σε πολλές δημόσιες και επιστημονικές βιβλιοθήκες, ενώ είναι προσβάσιμο σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτιο.

Περιεχόμενο

Πηγές