Αδράνεια: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
διορθ. εσωτ. συνδέσμου (Χωροχρόνος)
μ (Ρομπότ: Τροποποίηση: eo:Inerto (fiziko))
(διορθ. εσωτ. συνδέσμου (Χωροχρόνος))
* Αν οι ίδιες δυνάμεις ασκηθούν σε διαφορετικά σώματα, τότε ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητάς τους είναι αντιστρόφως ανάλογος της αδράνειάς τους.
 
Αν ασκηθούν δυνάμεις σε κάποιο σώμα και αυτό δεν ματαβάλειμεταβάλει την κινητική του κατάσταση (παραμείνει ακίνητο ή διατηρεί την πορεία του), τότε σημαίνει ότι υπάρχουν άλλες εξωτερικές δυνάμεις που αντιστέκονται στη μεταβολή, συνήθως είναι στατικές [[τριβή|τριβές]].
 
Η αδράνεια είναι γενικά μία πιο ελεύθερη έννοια στη φυσική (σε σχέση με τη [[μάζα]], την [[ταχύτητα]] και άλλα μεγέθη) και δεν υπάρχει κοινός αποδεκτός μαθηματικός φορμαλισμός για αυτήν. Υπάρχουν δύο είδη κινήσεων ([[μεταφορική κίνηση|μεταφορική]] και [[περιστροφική κίνηση|περιστροφική]]), άρα και δύο έννοιες της αδράνειας:
 
 
* Αδράνεια στην περιστροφική κίνηση ή [[ροπή αδράνειας]], συμβολίζεται με Ι. Η ροπή αδράνειας εξαρτάται από την κατανομή της μάζας, δηλαδή της ύλης, στο σώμα και από την ποσότητα της μάζας. Στην κλασσική μηχανική ισχύει ότι Ι=cm, όπου m η μάζα του σώματος και c μια σταθερά που εξαρτάται από την κατανομή της μάζας και μετριέται σε [[μέτρο|m]]<sup>2</sup>. Στη σχετιστική μηχανική η περιστροφική κίνηση είναι αρκετά πιο πολύπλοκο φαινόμενο, γιατί συνοδεύεται από [[συστολή του μήκους]], καμπύλωση του [[Χωροχρόνος|χωροχρόνου]], μεταβολή της (αδρανειακής) μάζας κατά τόπους του σώματος με διαφορετικό τρόπο σε κάθε περιοχή.
 
{{φυσικ}}
7.491

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης