Μέσος χρόνος Γκρίνουιτς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
εσωτ σύνδεσμος (Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς)
μ (Ρομπότ: Προσθήκη: et:Maailmaaeg)
(εσωτ σύνδεσμος (Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς))
Ο '''Μέσος χρόνος Γκρίνουιτς''' (''Greenwich Mean Time, GMT''), , λεγόμενος και '''χρόνος Γκρίνουιτς''' (''Greenwich Time''), ή '''ώρα Γκρίνουιτς''' και για συντομία προφερόμενος '''Τζι-Εμ-Τι''', είναι ο [[τοπικός μέσος χρόνος]] του [[μεσημβρινός|πρώτου μεσημβρινού της Γης]] που διέρχεται από το [[Γκρίνουιτς]] της Αγγλίας. Με δεδομένο ότι από τον μεσημβρινό Γκρίνουιτς αρχίζει η μέτρηση του [[γεωγραφικό μήκος|γεωγραφικού μήκους]] στη Γη, (ανατολικό ή δυτικό απ΄ αυτόν), κατ΄ ακολουθία και ο χρόνος προσμετριέται από τον μεσημβρινό αυτόν κατά την μεσημβρινή (φαινομενική) διάβαση του δίσκου του Ηλίου απ΄ αυτόν.
 
Το [[Αστεροσκοπείο του [[ΓκρίνουιτςΓκρήνουιτς]] της [[Αγγλία]]ς είναι ο τόπος της μέσης ώρας Γκρίνουιτς από το 1884. Η ''Μέση Ώρα Γκρίνουιτς'' αποκαλείται και '''Μεσημβρινή Ώρα Γκρίνουιτς''' (Greenwich Meridian Time) γιατί μετράται από την γραμμή του [[μεσημβρινός|μεσημβρινού]] του Γκρίνουιτς στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο, σε γεωγραφικό μήκος 0° 0' 0" και γεωγραφικό πλάτος 51° 28' 38"N (βόρεια του Ισημερινού). Ο [[μεσημβρινός του Γκρίνουιτς]] (πρώτος μεσημβρινός ή [[γεωγραφικό μήκος]] μηδέν βαθμών) είναι το σημείο έναρξης των [[Ζώνη Ώρας|ζωνών ώρας]] του κόσμου.
Ο ''Μέσος χρόνος Γκρίνουιτς'' είναι διεθνής ώρα και αποτελεί τη βάση προσδιορισμού όλων των μέσων τοπικών χρόνων σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι ακριβής και στρατιωτική ώρα (ονομάζεται και ''Ώρα Ζούλου'', αγγλ. ''Zulu Time''). Το ωρολόγιο ατομικής ώρας ρυθμίζεται με ελλειπτικά δευτερόλεπτα για να είναι συγχρονισμένο με την GMT. Αν και η GMT αντικαταστάθηκε από την ατομική ώρα ([[UTC]]) θεωρείται ευρέως ως η ορθή ώρα για κάθε διεθνή ζώνη ώρας.
7.491

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης