Όλιβερ Κρόμγουελ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Bot: es:Oliver Cromwell is a good article
Γραμμή 61: Γραμμή 61:
[[Κατηγορία:Άγγλοι πολιτικοί|Κρόμγουελ, Όλιβερ]]
[[Κατηγορία:Άγγλοι πολιτικοί|Κρόμγουελ, Όλιβερ]]
[[Κατηγορία:Βρετανοί πολιτικοί|Κρόμγουελ, Όλιβερ]]
[[Κατηγορία:Βρετανοί πολιτικοί|Κρόμγουελ, Όλιβερ]]
{{Link GA|es}}


[[am:ኦሊቨር ክሮምዌል]]
[[am:ኦሊቨር ክሮምዌል]]

Έκδοση από την 07:18, 19 Δεκεμβρίου 2011

Όλιβερ Κρόμγουελ
Πίνακας του Όλιβερ Κρόμγουελ.
1ος Λόρδος Προστάτης της Κοινοπολιτείας της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας.
Περίοδος
16 Δεκεμβρίου 1653 – 3 Σεπτεμβρίου 1658
ΠροκάτοχοςΑγγλικό Συμβούλιο της Επικρατείας
ΔιάδοχοςΡίτσαρντ Κρόμγουελ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση25 Απριλίουιουλ. / 5  Μαΐου 1599γρηγ., Χάντινγκτον, Κέμπριτζσαϊρ
Θάνατος3ιουλ. / 13  Σεπτεμβρίου 1658γρηγ.[1][2][3]
Παλάτι Ουάιτχολ, Λονδίνο
Εθνότητα Βρετανός
ΥπηκοότηταΒασίλειο της Αγγλίας, Kοινοπολιτεία της Αγγλίας και Το Προτεκτοράτο
ΣύζυγοςΕλίζαμπεθ Μπούρσιερ
ΣπουδέςΚολέγιο Σίδνεϊ-Σάσεξ
ΕπάγγελμαΑγρότης, Βουλευτής, Αξιωματικός
ΘρήσκευμαΠουριτανός
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όλιβερ Κρόμγουελ ή Κρόμβελ (αγγλ.: Oliver Cromwell) ήταν Βρετανός στρατιωτικός και πολιτικός που ανέλαβε τα ηνία της Μεγάλης Βρετανίας κατά την περίοδο 1653-1658, ύστερα από την εκτέλεση του Βασιλιά Καρόλου Α' της Αγγλίας και ύστερα από τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο. Έγινε ευρύτερα γνωστός για τη συντηρητική Πουριτανική πολιτική που ακολουθούσε, καθώς και για την προσάρτηση της Σκωτίας και της Ιρλανδίας στη Βρετανική Κοινοπολιτεία, καθώς και πολέμιος του Καθολικισμού.

Βιογραφία

Ελάχιστα είναι γνωστά για τα 40 πρώτα χρόνια της ζωής του. Γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1599 στο Χάντινγκτον του Κέμπριτζσαϊρ της Αγγλίας. Στις 22 Αυγούστου 1620 παντρεύτηκε την Ελίζαμπεθ Μπούρσιερ, με την οποία απέκτησαν 9 παιδιά, μεταξύ αυτών και τον Ρίτσαρντ, διάδοχό του στη διοίκηση της Αγγλίας. Το 1628 εξελέγη βουλευτής για το Χάντινγκτον μέχρι το 1629, ωστόσο η παρουσία του στη βουλή ήταν αδιάφορη, καθώς εκφώνησε έναν μόλις λόγο κατά του Αρμινιανιστή ιερέα Ρίτσαρντ Νηλ. Ο Κρόμγουελ συμμετείχε ενεργά στον Πρώτο Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο. Στις 30 Ιανουαρίου 1649, ο Βασιλιάς Κάρολος Α' εκτελείται και ο Όλιβερ Κρόμγουελ αναλαμβάνει την εξουσία, ωστόσο αναγνωρίζεται από τους Σκωτσέζους ως βασιλιάς ο γιος του Καρόλου Α', Κάρολος Β'. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κρόμγουελ, ξεσπά ο Αγγλο-Ολλανδικός Πόλεμος, με αφορμή την φορολόγηση από την Ολλανδία. Επίσης, επιδίωξε διώξεις των Καθολικών σε όλη τη Βρετανία, ενώ εξασφάλισε αποικίες στην Αμερική, καθώς και τη δημιουργία πολιτειών στην Αμερική, όπως η Βιρτζίνια και το Μέριλαντ. Γενικά, η πολιτική του χαρακτηρίστηκε ως συντηρητική. Ο Κρόμγουελ πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου 1658, ενώ υπάρχουν διάφορες φήμες πάνω στον θάνατό του, όπως ο θάνατος από ελονοσία, ακόμα και εκτέλεσή του, ενώ το σώμα θάφτηκε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Oliver Cromwell της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Πρότυπο:Link GA