Άδεια λογισμικού: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
r2.7.2) (Ρομπότ: Τροποποίηση: si:මෘදුකාංග වරපත්; διακοσμητικές αλλαγές
μ (r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: it:Licenza (informatica))
μ (r2.7.2) (Ρομπότ: Τροποποίηση: si:මෘදුකාංග වරපත්; διακοσμητικές αλλαγές)
'''Άδεια λογισμικου''' ονομάζεται ένα νομικό εργαλείο που καθορίζει την χρήση ή διανομή λογισμικού που υπόκειται σε δικαιώματα [[πνευματική ιδιοκτησία|πνευματικής ιδιοκτησίας]]. Μια τυπική άδεια λογισμικού παρέχει σε έναν τελικό χρήστη άδεια να χρησιμοποιήσει ένα ή περισσότερα αντίγραφα του [[λογισμικό|λογισμικού]] με τρόπους που διαφορετικά (αν δεν είχε δοθεί η άδεια) θα αποτελούσαν [[καταπάτηση πνευματικής ιδιοκτησίας|καταπάτηση]] των δικαιωμάτων του εκδότη σύμφωνα με τον νόμο πνευματικής ιδιοκτησίας. Πρακτικά, η άδεια λογισμικού λειτουργεί σαν μια υπόσχεση από τον εκδότη του λογισμικού ότι δεν θα μηνύσει τον τελικό χρήστη για δραστηριότητες του που κανονικά αποτελούνε αποκλειστικά προνόμια του εκδότη του λογισμικού.
 
== Κλειστό έναντι Ελεύθερου/Ανοιχτού λογισμικού ==
 
Οι άδειες λογισμικού γενικά ανήκουν σε μια από τις δύο ακόλουθες ευρείες κατηγορίες: Άδειες [[κλειστό λογισμικό|κλειστού λογισμικού]] και [[ελεύθερο λογισμικό|ελεύθερου-ανοιχτού κώδικα]] λογισμικού. Οι διαφορές που ξεχωρίζουν τις δύο κατηγορίες αδειών έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα δικαιώματα του τελικού χρήστη.
 
=== Κλειστό λογισμικό ===
:Τυπικά μια άδεια κλειστού λογισμικού επιτρέπει στον τελικό χρήστη την χρήση του λογισμικού εντός περιορισμένου περιβάλλοντος, απαγορεύοντας την αποσυμπίληση του λογισμικού (δηλαδή το να επιχειρηθεί η ανάκτηση του [[πηγαίος κώδικας|πηγαίου κώδικα]] από το έτοιμο λογισμικό), και την ανάλυση, τροποποίηση και αναδημιουργία του λογισμικού, και συνήθως απαγορεύονται επίσης η αντιγραφή και διανομή του λογισμικού (είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή) από τρίτα πρόσωπα, καθώς και η χρήση του από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων ή η εγκατάστασή του σε πολλούς υπολογιστές. Μια άδεια που επιτρέπει την δωρεάν αντιγραφή και διανομή του λογισμικού (freeware) παραμένει κλειστή άδεια από την στιγμή που δεν επιτρέπει την τροποποίηση του λογισμικού ή την εμπορική διανομή.
=== Ελεύθερο λογισμικό ===
:Τυπικά μια άδεια ελεύθερου λογισμικού επιτρέπει την αντιγραφή, τροποποίηση και διανομή από οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε σκοπό (ακόμη και εμπορικό). Πολλές φορές χρησιμοποιείται και ο όρος ανοικτό λογισμικό που αφορά λογισμικό για το οποίο διατίθεται ο πηγαίος κώδικας αλλά υπάρχουν περιορισμοί στην ελεύθερη χρήση του (π.χ. στην εμπορική χρήση). Κάποιες από αυτές τις άδειες περιέχουν περιοριστικούς όρους όπως η υποχρεωτική αναφορά στο όνομα του δημιουργού ή κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς αυτοί οι όροι δεν περιορίζουν τις προηγούμενες ελευθερίες τροποποίησης και διακίνησης.
 
== Δείτε επίσης ==
* [[Ελεύθερο περιεχόμενο]], ένας γενικότερος όρος που δεν αφορά μόνο το λογισμικό.
* [[GNU General Public License]], η πρώτη ελεύθερη άδεια λογισμικού.
* [[Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού]]/[[GNU]]
 
{{DEFAULTSORT:Αδεια λογισμικου}}
[[ro:Licență software]]
[[ru:Лицензия на программное обеспечение]]
[[si:මෘදුකාංග බලපත්‍රයවරපත්]]
[[simple:Software licence]]
[[sk:Softvérová licencia]]

Μενού πλοήγησης