Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νόσος Χάντιγκτον: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Καμία αλλαγή στο μέγεθος ,  πριν από 11 έτη
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Η '''νόσος Χάντιγκτον''' (HD) ή αλλιώς χορεία του Χάντιγκτον είναι ένα σταδιακά εκδηλούμενο αυτοσωμικό επικρατές ανίατο νευροεκφυλιστικό νόσημα, που οδηγεί στο θάνατο, εκδηλώνεται σε ηλικία μεταξύ 40-50 ετών και προσβάλει 35,000 άτομα ετησίως. Η αξονική τομογραφική απεικόνιση μπορεί να αποκαλύψει ατροφία του κερκοφόρου πυρήνα του εγκεφάλου. Οι νευροπαθολογικές αλλοιώσεις τείνουν να υπολείπονται χρονικά των κλινικών εκδηλώσεων, αλλά είναι ειδικές όσον αφορά την ατροφία των μικρών νευρώνων του κερκοφόρου και του φακοειδούς πυρήνα και των νευρώνων της ωχράς σφαίρας.
 
[[Αρχείο:Georgehuntington.jpg|George Huntington]]
== Συμπτώματα ==
Τα συμπτώματα της νόσου του Χάντιγκτον συνήθως γίνονται αισθητά μεταξύ των ηλικιών 35 και 44 ετών, αλλά μπορεί να αρχίσουν σε οποιαδήποτε ηλικία. Το πιο χαρακτηριστικό από τα σωματικά συμπτώματα είναι οι σπασμωδικές και ανεξέλεγκτες κινήσεις που ονομάζονται χορεία. Οι ψυχοκινητικές λειτουργίες γίνονται όλο και πιο μειωμένες, έτσι ώστε κάθε ενέργεια που απαιτεί τον έλεγχο των μυών να επηρεάζεται. Κοινές συνέπειες είναι η φυσική αστάθεια, η μη φυσιολογική έκφραση του προσώπου, και οι δυσκολίες στη μάσηση, στην κατάποση και στην ομιλία. Παρουσιάζονται επίσης διαταραχές του ύπνου και άνοια. Η νεανική HD εμφανίζει διαφορετικά συμπτώματα, δεδομένου ότι σε γενικές γραμμές προοδεύει ταχύτερα με την ακαμψία να είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα. Οι επιληπτικές κρίσεις είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα αυτής της μορφής HD.
[[Αρχείο:Georgehuntington.jpg|George Huntington]]
 
== Πρόγνωση ==
Ο θάνατος επέρχεται κατά μέσο όρο 17 χρόνια μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων(έκπτωση νοητικών λειτουργιών, σπασμοί, δυσκαμψία και δυστονία). Σε ποσοστό 3% η έναρξη των συμπτωμάτων είναι σε ηλικία μικρότερη των 15 ετών. Περιστασιακά τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την ηλικία των 60 ετών.
55

επεξεργασίες