Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: cv:Кембридж университечĕ
μ r2.6.4) (Ρομπότ: Προσθήκη: mk:Кембрички универзитет
Γραμμή 72: Γραμμή 72:
[[lt:Kembridžo universitetas]]
[[lt:Kembridžo universitetas]]
[[lv:Kembridžas universitāte]]
[[lv:Kembridžas universitāte]]
[[mk:Кембрички универзитет]]
[[mr:केंब्रिज विद्यापीठ]]
[[mr:केंब्रिज विद्यापीठ]]
[[ms:Universiti Cambridge]]
[[ms:Universiti Cambridge]]

Έκδοση από την 01:42, 18 Νοεμβρίου 2011

Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ
University of Cambridge
Λογότυπο του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ
Ρητό στα ελληνικάΕντεύθεν φως και ιερά ποτήρια
Ίδρυσηπερ. 1209
ΠρύτανηςΦίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου
Φοιτητές18.396[1]
ΤοποθεσίαΚέμπριτζ, Ηνωμένο Βασίλειο
Ιστότοποςhttp://www.cam.ac.uk
Αρχείο:Hinc lucem et pocula sacra

Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην πανεπιστημιούπολη Κέμπριτζ, της Αγγλίας, είναι το δεύτερο αρχαιότερο πανεπιστήμιο του συνολικού αγγλόφωνου πληθυσμού. Συντομογραφικά απαντάται ως Cantab. συντομευμένη μορφή του Cantabrigiensis (από το Κανταβριγία, εκλατινισμένη μορφή του Κέμπριτζ).

Το πανεπιστήμιο αναπτύχθηκε από μια ομάδα λογίων στην πόλη του Κέμπριτζ, η οποία σχηματίστηκε πιθανότατα το 1209 από ακαδημαϊκούς που εγκατέλειψαν την Οξφόρδη μετά από διαφωνία με τον εντόπιο πληθυσμό[2]. Τα δύο πανεπιστήμια συνδυασμένα αναφέρονται ενίοτε ως "Όξμπριτζ". Ως πολιτισμικές μονάδες και τμήματα της αγγλικής κοινωνίας τα δύο πανεπιστήμια έχουν επίσης μακρύ ιστορικό ανταγωνισμού μεταξύ τους.

Ακαδημαϊκά, το πανεπιστήμια Κέμπριτζ βρίσκεται ανάμεσα στα 5 πρώτα πανεπιστήμια[3][4]. Είναι επίσης παραδοσιακά το ακαδημαϊκό ίδρυμα που επιλέγει η αγγλική βασιλική οικογένεια και από τις τάξεις του έχουν ξεπηδήσει 83 υποψήφιοι για το βραβείο Νομπέλ έως σήμερα, οι περισσότεροι από οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο στον κόσμο κατ' εκτίμησιν.

Οργάνωση

Το Κέμπριτζ είναι κολεγιακό πανεπιστήριο, δηλαδή συγκροτείται από αυτοδιοικούμενα και ανεξάρτητα κολέγια, το καθένα από τα οποία έχει τη δική του περιουσία και έσοδα. Τα περισσότερα κολέγια συγκεντρώνουν φοιτητές διαφόρων κατευθύνσεων, αν και ορισμένα κολλέγια έχουν ευρύτερες δυνατότητες (όπως π.χ. το Gonville and Caius College για την Ιατρική[5]).

Οι σχολές είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση δραστηριοτήτων όπως είναι οι διαλέξεις, η διοργάνωση σεμιναρίων, η έρευνα και ο καθορισμός των προγραμμάτων σπουδών που επιβλέπονται από το Γενικό Συμβούλιο. Μαζί με την κεντρική διοίκηση, επικεφαλής της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος, συγκροτούν το σύνολο του πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Παροχές όπως οι βιβλιοθήκες παρέχονται σε όλα τα επίπεδα: από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, από βιβλιοθήκες όπως η Squire Law Library και από ατομικά κολλέγια που στο σύνολό τους διαθέτουν τέτοιες βιβλιοθήκες προορισμένες κυρίως για τους προπτυχιακούς φοιτητές.

Παραπομπές σημειώσεις

  1. «Table 0b - All students FTE by institution and level of study 2004/05» (Microsoft Excel spreadsheet). Higher Education Statistics Agency. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2008. 
  2. «A Brief History: Early records». University of Cambridge. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2008. 
  3. «Top 500 World Universities (1-99)». ARWU 2007. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2007. 
  4. «World University Rankings». The Times Higher Education Supplement (Requires subscription and log-in). Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2007. 
  5. «Medicine at Caius - Subject Information Page». Gonville and Caius College. Ανακτήθηκε στις 2008-18-11.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα University of Cambridge της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).