Λουδοβίκος Α΄ του Κοντέ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: id:Louis, Pangeran Condé
Rubinbot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.5.4) (Ρομπότ: Τροποποίηση: id:Louis, Pangeran Condé (1530–1569)
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
[[he:לואי הראשון דה בורבון, נסיך דה קונדה]]
[[he:לואי הראשון דה בורבון, נסיך דה קונדה]]
[[hu:I. Louis de Bourbon-Condé]]
[[hu:I. Louis de Bourbon-Condé]]
[[id:Louis, Pangeran Condé]]
[[id:Louis, Pangeran Condé (1530–1569)]]
[[it:Luigi I di Borbone-Condé]]
[[it:Luigi I di Borbone-Condé]]
[[ja:ルイ1世 (コンデ公)]]
[[ja:ルイ1世 (コンデ公)]]

Έκδοση από την 08:24, 25 Σεπτεμβρίου 2011

Λουδοβίκος Α' του Κοντέ

Ο Λουδοβίκος A' των Βουρβόνων, πρίγκηπας του Κοντέ (1530 - 1569) ήταν Ουγενότος στρατηγός, ο ιδρυτής του Οίκου των Κοντέ, δευτερεύοντα κλάδου του Οίκου των Βουρβόνων, πέμπτος γιος του Καρόλου των Βουρβόνων δούκα του Βαντόμ και της Φραγκίσκης της Αλανσόν, νεώτερος αδελφός του Αντωνίου της Ναβάρρας και θείος του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ'.

Ως Γάλλος στρατηγός, πολέμησε κατά των Ισπανών στη μάχη του Μετς (1552) και του Αγίου Κουεντίνου (1557). Μετά τον προσηλυτισμό του στον Προτεσταντισμό περιπλέχθηκε στη συνωμοσία του Αμπουάζ (1560) που είχε στόχο να απαγάγει τον έφηβο βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκο το 2ο σφετεριζόμενοι την δύναμη του Καθολικού Οίκου των Γκιζ. Η συνωμοσία απέτυχε παταγωδώς, με τη σφαγή πολλών από τους συνωμότες.

Ο Λουδοβίκος παρόλα αυτά συνέχιζε τις προσπάθειες του κυριεύοντας το Ντρε (1562). Στην Ορλεάνη, ο Φραγκίσκος, δούκας του Γκιζ, δολοφονήθηκε και οι φόβοι της βασίλισσας για ανατροπή της την οδήγησαν να καταλήξει στην ειρήνη του Αμπουάζ (1563, σύμφωνα με τους όρους της οποίας οι Ουγενότοι αποκτούσαν θρησκευτική ελευθερία. Σκοτώθηκε στη μάχη του Ζαρνάκ (1569) και τον διαδέχθηκε ο γιος, του Ερρίκος ο 1ος, άλλος ένας δυναμικός Ουγενότος.

Κληρονόμοι

Απέκτησε τρεις γιους με διαφορετικές συζύγους:

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis I de Bourbon, prince de Condé της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).