Αεροπορία Στρατού (Ελλάδα): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
έσβησα τα άσχετα, τα υπόλοιπα είναι πιο σχετικά
Tromios (συζήτηση | συνεισφορές)
Διαγραφή άρθρου είχε επισήμανση ώς ανακριβες και δημιουργία εκ νέου
Γραμμή 23: Γραμμή 23:
|}
|}


{{ανακρίβεια}}


Η '''Ελληνική Αεροπορία Στρατού''' Ξηράς, συγκροτήθηκε σαν Όπλο στην [[Ελλάδα]] το [[1997]].
Η '''Ελληνική Αεροπορία Στρατού''' (ελλην.συντομογραφία Α.Σ.) είναι ένα από τα 6 Όπλα του [[Ελληνικός Στρατός Ξηράς|Στρατού Ξηράς]] ' Οργανικά ανήκει στην [[Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού]] η οποία υπάγεται στο [[Γενικό Επιτελείο Στρατού]] .
Η Αεροπορία Στρατού αρχικά δεν λειτουργούσε ως ανεξάρτητος κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά υπήρχε ως τμήμα του [[Ελληνικός Στρατός Ξηράς|Στρατού Ξηράς]] και του [[Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό|Πολεμικού Ναυτικού]].
Η Αεροπορία Στρατού έγινε Όπλο του στρατού το 1996 αρχικά δεν λειτουργούσε ως ανεξάρτητος κλάδος των [[Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις|Ενόπλων Δυνάμεων]], αλλά υπήρχε ως τμήμα του [[Ελληνικός Στρατός Ξηράς|Στρατού Ξηράς]]και του [[Πολεμικό Ναυτικό|Πολεμικού]] Ναυτικού .<ref>Στη περίοδο 1910-1930, υπήρχαν δύο αεροπορίες, η Αεροπορική Υπηρεσία Στρατού (ΑΥΣ) και το Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα (ΝΑΣ)</ref>

'''''Μέχρι την ίδρυση της Πολεμικής Αεροπορίας η ιστορία της Στρατιωτικής Αεροπορίας είναι κοινή''''' .

==Ιστορία πρίν την ίδρυση της Πολεμικής Αεροπορίας==
Μέχρι να σχηματιστεί η [[Ελληνική Πολεμική Αεροπορία]] ως ενιαίο Όπλο οι [[Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις]] λειτούργησαν σε διάφορες σχολές εκπαίδευσης στο [[Ελληνικός Στρατός|Στρατό]] και στο [[Πολεμικό Ναυτικό]] . Το 1912 συγκροτήθηκε ο πρώτος αεροπορικός στόλος και συμπεριλήφθηκε στον Ελληνικό Στρατό<ref>(Ν 3995/7.1.12)</ref> ο Λόχος Αεροπορίας με υπαγωγή στο Τάγμα Συγκοινωνιών του Μηχανικού και έδρα τη Λάρισα.
Το 1913 ιδρύθηκε προσωρινά ο Λόχος Αεροπόρων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη .Με εγκύκλιο του υπουργείου Στρατιωτικών κλήθηκαν 800 αξιωματικοί από τα Σώματα Στρατού αλλά μόνο 6 επιλέχθηκαν .
Τρία χρόνια αργότερα, το 1915 δημιουργείται η Αεροπορική Υπηρεσία Στρατού, η οποία περιλαμβάνει Έμπεδο Λόχο Αεροπόρων και Αεροπορική Μοίρα, με έδρα το Παλαιό Φάληρο.
Μεταξύ 1915-1917 η Αεροπορική Υπηρεσία Στρατού μετακινήθηκε από και προς τη Θεσσαλονίκη αρκετές φορές, για να φτάσει στο αεροδρόμιο Σέδες. Στις 19 Δεκεμβρίου 1929 ιδρύεται το Υπουργείο Αεροπορίας, που θέτει υπό ενιαία διοίκηση τις αεροπορικές δυνάμεις με αποτέλεσμα μέχρι και το 1949 να μην συνεχίζεται η ανάπτυξη της αεροπορικής δύναμης ως μέλους του Στρατού Ξηράς ή του Πολεμικού Ναυτικού και να μην εκπαιδεύονται στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αεροπόροι, μιας και το 1931 ιδρύεται η Σχολή Αεροπορίας, μετέπειτα Σχολή Ικάρων .

=Ιστορία Αεροπορίας Στρατού=
Με σκοπό την σωστή παρατήρηση ώστε να μπορεί να είναι αποτελεσματικότερο το [[Πυροβολικό]] , αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί ''Μονάδα Εναέριας Παρατήρησης'' ονομαζόμενη ώς '''Εναέριας Παρατήρησης Πυροβολικού (Ε.ΠΑΡ Πυροβολικού)'''<ref>Η ΗΧΩ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ, έτος Α’ τεύχος 2, Αθήναι εκ του Στρατιωτικού τυπογραφείου Τγχη(ΠΒ) Προφίλη Δ. , Ιστορία ΕΠΑΡ</ref>η οποία θα χρησιμοποιούσε [[Αεροσκάφος|αεροσκάφη]] για την επίγεια παρατήρηση .
Η Ε.ΠΑΡ στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε και για άλλες αποστολές όπως η συλλογή πληροφοριών , η λήψη αεροφωτογραφιών , η μεταφορά αξιωματικών και επιτελών , η αναγνώριση εδάφους και άλλες σημαντικές αποστολές για τον Στρατό .

===Α' Περίοδος===
Το 1947 θεωρείται ώς χρονική αφετηρία<ref>[http://www.army.gr/default.php?pname=sub_DAS_IstorikaStoixeia&la=1|ΓΕΣ αναφορά ίδρυσης]</ref> της Αεροπορίας Στρατού<ref>περιοδικό ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ, τεύχος 1ο , Ιανουαρίος 1971, της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού</ref> . Τον Ιανουάριο του 1947 θα μεταβούν στην [[Αγγλία]] , στην Σχολή Αεροπορίας οι πρώτοι δύο αξιωματικοί Πυροβολικού ώστε να εκπαιδευτούν ώς χειριστές και στο 'Αντοβερ (RAF Andover)<ref>http://en.wikipedia.org/wiki/RAF_Andover</ref> ως εναέριοι παρατηρητές . Η διάρκεια εκπαίδευσης ήταν ένας χρόνος .
Το 1948 θα δημιουργηθεί ένα τμήμα Ε.ΠΑΡ<ref>στις 20-2-1948 έγινε από τη Σχολή Πυροβολικού, στους μαθητές της Ανωτέρας επίδειξη των Ε.ΠΑΡ, με αεροσκάφη [[Taylorcraft Auster|AUSTER]] και στη συνέχεια εκτελέσθηκε βολή πυροβολικού με Ε.ΠΑΡ</ref> με την επάνδρωση ενός αξιωματικού του Πυροβολικού ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στην Αγγλία<ref> O Δημουλίτσας Ανδρέας Τγχης (ΠΒ)</ref> και αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας . Διοικητής ήταν ο [[Υποσμηναγός]] Καραθανάσης Σταμάτιος . Τα αεροπλάνα της μονάδας ήταν [[Taylorcraft Auster|AUSTER]] και [[T-6 Texan|Harvard]] .

* Το Ε.ΠΑΡ. θα εκτελέσει τις πρώτες του αποστολές στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τον [[Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος 1946-1949|Εμφύλιο]] στις περιοχές της [[Στερεά Ελλάδα|Ρούμελης]] , [[Κορωνίδα Αργολίδας|Κορωνίδας]] , [[Γράμμος|Γράμμου]] και [[Βέρνο|Βίτσι]] . Σκοπός της αποστολής ήταν η αναγνώριση και η επιτήρηση εδάφους .

Το 1949 με μέριμνα του [[Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας|ΓΕΑ]] θα δημιουργηθεί άλλο ένα τμήμα Ε.ΠΑΡ το οποίο με ενέργειες της Διεύθυνσης Πυροβολικού και το ΓΕΣ θα ονομαστεί''Σμήνος Συνεργασίας''Σμήνος Ε.ΠΑΡ με έδρα το Α/Δ Κοζάνης<ref>Ένα απόσπασμα του Σμήνους αυτού ενεργεί από από το αεροδρόμιο του ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ επ’ωφελεία του Β’ ΣΣ και ένα άλλο από το αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ επ’ ωφελεία του Γ’ ΣΣ</ref> και θα επανδρωθεί με προσωπικό του Πυροβολικού (7) και της Αεροπορίας (6) .

* Το 1949 το Σμήνος Ε.ΠΑΡ θα λάβει μέρος στην στρατιωτική επιχείρηση " Πυρσός " και αμέσως μετά θα διαλυθεί .

Στα Τέλη του 1949 μετά από προσπάθειες της [[Διεύθυνση Πυροβολικού|Διεύθυνσης Πυροβολικού]] θα αποφασισθεί η δημιουργία Μοίρας Ε.ΠΑΡ στον Ελληνικό Στρατό ώς ανεξάρτητη μονάδα του Πυροβολικού βασισμένη στα πρότυπα στρατών ξένων χωρών και η οποία δεν θα έχει καμία εξάρτηση από την Πολεμική Αεροπορία . Τον Απρίλιο του 1950 θα κληθούν αξιωματικοί του Πυροβολικού να εκπαιδευτούν<ref>Τον Σεπτέμβριο του 1950, εκπαιδεύονται για 6 μήνες στη Σχολή Αεροπορίας άλλοι 13 Αξιωματικοί του ΠΒ και πέρνουν πτυχίο χειριστού στις 4 Μαϊου 1951, σε επίσημο τελετή</ref> στην Σχολή Αεροπορίας στο [[Τατόι]] ώς χειριστές αεροσκαφών .
===Β' Περίοδος===
Τον Αύγουστο του [[1950]] θα συγκροτηθεί η πρώτη '''Μονάδα Εναέριας Παρατήρησης''' ''190 Μ.Ε.ΠΑΡ'' και θα ανήκει στο Πυροβολικό, με έδρα το βοηθητικό αεροδρόμιο Μεγάρων . Σ’αυτήν θα χορηγηθούν τα πρώτα οκτώ αεροσκάφη τύπου Piper L-18B και θα επανδρωθεί με χειριστές (Ε.ΠΑΡ) αξιωματικούς Πυροβολικού<ref>το 1950, το ΠΒ διαθέτει 9 χειριστές Ε.ΠΑΡ ( 1 χειριστής με πτυχίο από την Αγγλία και 8 από τη σχολή αεροπορίας της Ελλάδας)</ref>και χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας . Μέχρι τα τέλη του 1951 η Μοίρα θα διαθέτει
22 χειριστές και 15 αεροσκάφη .

Η εκπαίδευση των χειριστών γινόταν στην Σχολή Αεροπορίας και των τεχνικών σε διάφορες άλλες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας. Αποφασίσθηκε λοιπόν να σταλούν χειριστές στη σχολή Αεροπορίας οι οποίοι θα έπαιρναν το πτυχίο<ref>Στις αρχές του 1952, το όπλο του ΠΒ απέκτησε τους 3 πρώτους χειριστές-εκπαιδευτές πτήσεων</ref> του εκπαιδευτή πτήσεων και αργότερα θα αναλάμβαναν την εκπαίδευση των υπολοίπων Αξιωματικών Πυροβολικού . Με αυτό τον τρόπο θα άρχιζε σιγά-σιγά να ανεξαρτητοποιείται ο Στρατός από την Αεροπορία.
To 1952 ιδρύεται στα [[Μέγαρα]] η ''Σχολή Εναέριας Παρατήρησης'', με αποστολή την εκπαίδευση χειριστών Ε.ΠΑΡ Πυροβολικού<ref>Τον Ιούλιο του 1952, καλούνται για εκπαίδευση Αξιωματικοί του ΠΒ, και μετά από φοίτηση 5 μηνών (13-12-1952), πέρνουν πτυχίο χειριστού Ε.ΠΑΡ 8 Αξιωματικοί</ref>.

To 1953 θα συγκροτηθούν ''Σμήνη Ε.ΠΑΡ.'' σε κάθε Διοίκηση Πυροβολικού Σώματος Στρατού και Μεραρχίας .
Το 1954 η ''190 Μοίρα Ε.ΠΑΡ'' θα πάψει να είναι ανεξάρτητη και θα υπαχθεί στη Σχολή Πυροβολικού στο [[Νέα Πέραμος Αττικής|Μεγάλο Πεύκο]] , ως ''Πτέρυγα Ε.ΠΑΡ'' της Σχολής Πυροβολικού .

Την ίδια χρονιά θα συγκροτηθεί η '''200 Μοίρα Ε.ΠΑΡ.'''<ref>το σημερινό 307 Τεχνικό Συγκρότημα Υποστηρίξεις Αεροπορικού Υλικού</ref> με έδρα το Α/Δ Βόλου , με σκοπό την συντήρηση των αεροσκαφών . To 1956 θα συγκροτηθούν οι 197 , 198 και 199 Μοίρες Ε.ΠΑΡ και οι οποίες θα τοποθετηθούν στην Α' Β' και Γ' Στρατιά .
===Αποστολή των Ε.ΠΑΡ===
** Παρατήρηση Βολών Πυροβολικού
**Συλλογή Πληροφοριών
***Παρατηρήσεις δραστηριότητας
***Αναγνώριση εδάφους
***Αναγνώριση περιοχών μελλοντικής ανάπτυξης Πυροβολικού
***Πτήσης Διοικητών και Επιτελείου
**Πτήσεις Επαφής
***Για καθορισμό θέσεων στρατιωτικών τμημάτων
***Υποβοήθηση τμημάτων τεθωρακισμένων
**Λήψη αεροφωτογραφιών
**Έλεγχο μονάδων και παραλλαγής
**Εκτύλιξη τηλεφωνικών γραμμών
**Βελτίωση δικτύου ασύρματων επικοινωνίας με την χρήση αεροσκαφών ως σταθμός αναμετάδοσης
**Ρίψη εφοδίων και μεταφορά Υλικού
===Γ΄Περίοδος===
Η δεκαετία του ΄60 θα αποτελέσει σταθμό για την Αεροπορία Στρατού , τα '''Ε.ΠΑΡ''' θα μετονομαστούν σε '''Αεροπορία Στρατού'''
καθιερώνοντας ΄το όνομα μέχρι και σήμερα , ενώ την ίδια χρονιά θα αποφασισθεί στην ''Σχολή χειριστών Μοίρας Ε.ΠΑΡ.'' να εκπαιδεύονται χειριστές όλων των Όπλων Σωμάτων . Έτσι . οι ''Μοίρες Ε.ΠΑΡ.'' θα διαλυθούν και θα ανασυγκροτηθούν<ref> συγκροτείται από ένας Λόχος Αεροπορίας Στρατού (ΛΑΣ), σε κάθε Μεγάλη Μονάδα (Μεραρχία).</ref> με την ονομασία '''Λόχοι Αεροπορίας Στρατού'''(Λ.Α.Σ.).<ref>με την ίδια διαταγή συγκροτήθηκαν άλλοι 8 ΛΑΣ (2,6 8, 9, 10,
11, 15 και 20 ΛΑΣ)</ref>
Αποτέλεσμα της ανασυγκρότησης αυτής είναι η ''Πτέρυγα Ε.ΠΑΡ'' να μετονομαστεί το [[1961]] σε [[Σχολή Αεροπορίας Στρατού]](Σ.Α.Σ).
Το 1968 θα συγκροτηθεί στο ΓΕΣ η [[Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού]] , στην οποία και θα ανατεθεί ο έλεγχος και η παρακολούθηση των Μονάδων .
[[File:War Museum Athens - 6739.jpg|thumb|right|300px| Ελικόπτερο OH-13 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών]]
Το 1969 θα συγκροτηθεί ο πρώτος '''Λόχος Ελικοπτέρων''' '''Λ.Ε/Π''' με έδρα το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο[[Βόλος|Βόλου]] στην περιοχή του Στεφανοβίκειου με την απόκτηση ελικοπτέρων τύπου [[Bell 47|Bell OH-13]]την ίδια χρονιά θα έρθουν και τα πρώτα ελικόπτερα του Αμερικανικού Στρατού τύπου [[UH-1|UH-1H]] ή όπως παγκοσμίως ειναι γνωστά ως '''" ΧΙΟΥΙ "'''.

==Αναδιοργάνωση==
Την δεκαετία του '70 του ΄80 και του ΄90 θα γίνουν πολλές αλλαγές στην Αεροπορία Στρατού . Το 1971 θα συγχωνευθεί ο ''Λόχος Ελικοπτέρων'' με το ''24ο Λ.ΑΣ'' και θα συγκροτήσουν το '''1ο Τ.Ε.Α.Σ.'''. Το 1974 θα συγκροτηθεί το ''307 Τάγμα Συντήρησης Αεροπορικού Υλικού (Τ.ΣΥ.Α.Υ.)''
Το 1975 θα καταργηθούν οι ''Λ.Α.Σ'' των Μεραρχιών και το 1977 θα συγκροτηθεί το ''2ο Τ.Ε.Α.Σ'' με την συγχώνευση του ''25ου Λ.Α.Σ''' .

Το 1982 θα συγκροτηθεί η ''Διμοιρία Μέσης Μεταφορικής Ικανότητας'' με την απόκτηση 5 [[Boeing CH-47]] Chinook . Την ίδια χρονιά οι ''Λ.Α.Σ.'' των Σωμάτων Στρατού θα καταργηθούν .
[[Image:Greek CH-47D Chinook (1).JPG|thumb|300px|right|Μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D Chinook της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού]]
[[Image:Greek CH-47D Chinook (1).JPG|thumb|300px|right|Μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D Chinook της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού]]
Το 1995 εκπαιδεύονται στις [[Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής]] οι πρώτοι χειριστές Ε/Π [[Boeing AH-64 Apache|AH-64 Apache]]<ref>η Αεροπορία Στρατού θα αποκτήσει 20 ελικόπτερα αυτού του τύπου</ref> και θα συγκροτηθεί το '''1ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων'''.
==Ιστορία==
Το [[1912]] δημιουργήθηκε η Στρατιωτική Αεροπορία. Τρία χρόνια αργότερα, το [[1915]] δημιουργείται η ''Αεροπορική Υπηρεσία Στρατού'', η οποία περιλαμβάνει Έμπεδο Λόχο Αεροπόρων και Αεροπορική Μοίρα, με έδρα το [[Παλαιό Φάληρο]]. Μεταξύ [[1915]]-[[1917]] η Αεροπορική Υπηρεσία Στρατού μετακινήθηκε από και προς τη [[Θεσσαλονίκη]] αρκετές φορές, για να φτάσει στο αεροδρόμιο [[Σέδες]].


Το 1996 είναι η σημαντικότερη στιγμή της Αεροπορίας Στρατού γιατί οι συνθήκες πλέον επιβάλουν η Αεροπορία Στρατού να γίνει ξεχωριστό Όπλο , έτσι στα πλαίσια Ανασυγκροτήσεως του Ελληνικού Στρατού η Αεροπορία Στρατού γίνεται το 6ο Όπλο ως όπλο υποστηρίξεως Μάχης .
Στις [[19 Δεκεμβρίου]] [[1929]] ιδρύεται το [[Υπουργείο Αεροπορίας]], που θέτει υπό ενιαία διοίκηση τις αεροπορικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα μέχρι και το [[1949]] να μην συνεχίζεται η ανάπτυξη της αεροπορικής δύναμης ως μέλους του Στρατού Ξηράς ή του Πολεμικού Ναυτικού και να μην εκπαιδεύονται στη [[Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων]] και τη [[Σχολή Ναυτικών Δοκίμων]] αεροπόροι, μιας και το [[1931]] ιδρύεται η Σχολή Αεροπορίας, μετέπειτα [[Σχολή Ικάρων]].
Το 1998 συγκροτείται η '''1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού'''η οποία υπάγεται στο Β' Σώμα Στρατού και είναι ο πρώτος επιχειρησιακός σχηματισμός της Αεροπορίας Στρατού έχει ώς αποστολή την οργάνωση , τον συντονισμό και την εκτέλεση των επιχειρήσεων της Αεροπορίας Στρατού . Σε αυτήν ανήκουν όλες οι ''Μονάδες Αεροπορίας Στρατού (Μ.Α.Σ.)''και φροντίζει για την διοίκηση των έλεγχο και την εκπαίδευση αυτών . Την ίδια χρονιά συγκροτείται και το ''Τάγμα Υποστήριξης'' Τ.ΥΠ/1ης ΤΑΞ.Α.Σ. το οποίο το 2006 θα μετονομασθεί σε ''1ο Τάγμα Υποστήριξης .
Το 2006 συγκροτείται το ''2ο Τ.Ε.Ε/Π'' με έδρα τα Μέγαρα και την απόκτηση 12 νέων [[Boeing AH-64 Apache|AH-64D Apache]].
[[File:Hellenic Army AH-64D Apache LongBow.jpg|thumb|roght|300px| Ελικόπτερο τύπου AH-64D Apache]]
==Αποστολή==
Αποστολή της Αεροπορίας Στρατού είναι η εκτέλεση αποστολών Μάχης , η διεξαγωγή επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα άλλα όπλα του Στρατού Ξηράς η υποστήριξης Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας .


Mετακινήσεις υψηλών προσώπων και μετακινήσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας .
Τον Αύγουστο του [[1950]] συγκροτήθηκε η πρώτη Μονάδα Εναέριας Παρατήρησης (190 ΜΕΠΑΡ), που ανήκε στο Πυροβολικό, με έδρα το βοηθητικό αεροδρόμιο Μεγάρων και σ’ αυτήν εντάχθηκαν τα πρώτα οκτώ αεροσκάφη [[L-18|L-18B]] (Piper). Η εκπαίδευση των χειριστών μέχρι το [[1952]] γινόταν σε Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας. Στα 1952 ιδρύεται στα [[Μέγαρα]] η ''Σχολή Εναέριας Παρατήρησης'', η οποία στις αρχές του 1954 υπάγεται στη Σχολή Πυροβολικού με την επωνυμία Πτέρυγα ΕΠΑΡ. Η ονομασία Αεροπορία Στρατού καθιερώθηκε το έτος [[1960]] και μέχρι τη δεκαετία του [[1970]] εισέρχονται σ’ αυτήν και στελέχη, εκτός από το Πυροβολικό, διαφόρων Όπλων, καθώς και από τα Σώματα Εφοδιασμού-Μεταφορών και Τεχνικό.


Σημαντική είναι και η προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις μεταφοράς ασθενών από διάφορες περιοχές της Ελλάδος . Σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης , δασοπροστασίας και σε περιπτώσεις όπου πληγείσες από θεομηνίες περιοχές χρειάζονται άμεσης βοήθειας παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια .
Αποτέλεσμα της καινοτομίας αυτής είναι η Πτέρυγα ΕΠΑΡ να μετονομαστεί το [[1961]] σε Σχολή Αεροπορίας Στρατού και να εξοπλίζεται σταδιακά με τα [[U-17|U-17A]], ενώ τα [[ελικόπτερο|Ελικόπτερα]] κάνουν την εμφάνισή τους με το [[OH-13H]] ([[Bell 47|Bell 47G]]). Επίσης, στα [[1969]] εισέρχονται τα πρώτα ελικόπτερα [[UH-1|UH-1H]] και συστήνεται η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ. Η Σχολή Αεροπορίας Στρατού μετασταθμεύει το [[1973]] στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου και τον Οκτώβριο του 1974 στην παρούσα θέση της, στην περιοχή του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας.
==Οργάνωση και Μονάδες==
* Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού (ΔΑΣ) - Έδρα: Γενικό Επιτελείο Στρατού
* Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ) - Έδρα: Στεφανοβίκειο Μαγνησίας
* 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) - Εδρα: Στεφανοβίκειο Μαγνησίας
**1o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (1o ΤΕΑΣ)
**2o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (2o ΤΕΑΣ)
**3o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (3o ΤΕΑΣ)
**4o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4o ΤΕΑΣ)
**1o Tάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (1o ΤΕΕ)
**2o Tάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (2o ΤΕΕ)
==Πηγές - Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
* [http://www.army.gr/files/File/DAS/das_history.pdf| ΓΕΣ Ιστορία της Αεροπορίας Στρατού]
* [http://armyaviation.wordpress.com| Σχετικές Πληροφορίες ΑΣ]
* [http://www.haf.gr/el/articles/pdf/eniaia_pa.pdf| Η Πορεία προς την Ενιαία Πολεμική Αεροπορία]
* {{cite book|title=ΜΝΗΜΕΣ και ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ (από το 1941 έως το 1973) – Μύθοι και Αλήθεια|author=Υποπτεράρχος Αντωνίου Σκαρμαλιωράκης| ISBN= 960-7931-56-4}}
==Σημειώσεις - Παραπομπές==


Το [[1981]] και το [[1988]] παραλαμβάνονται από την Πολεμική Αεροπορία τα πρώτα πέντε και τέσσερα, αντίστοιχα, ελικόπτερα [[CH-47|CH-47C]], τα οποία εκσυγχρονίστηκαν στο επίπεδο CH-47D το διάστημα [[1994]]-[[1995|95]]. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αποκτώνται 20 επιθετικά ελικόπτερα [[ΑΗ-64 Apache|ΑΗ-64A Apache]] (1995), δημιουργείται το Όπλο της Αεροπορίας Στρατού (1997) και αναδιοργανώνεται με την συγκρότηση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞ/ΑΣ). Τα υπόλοιπα στρατόπεδα της Αεροπορίας Στρατού βρίσκονται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στα [[Μέγαρα]] Αττικής.
{{Commons|Category:Hellenic Army Air Branch}}
{{Commons|Category:Hellenic Army Air Branch}}



[[Κατηγορία:Ελληνικός Στρατός]]
[[Κατηγορία:Ελληνικός Στρατός]]
Γραμμή 45: Γραμμή 126:


[[en:1st Army Aviation Brigade (Greece)]]
[[en:1st Army Aviation Brigade (Greece)]]
<references>

Έκδοση από την 18:23, 24 Σεπτεμβρίου 2011

Σύνθημα Τοίς Τολμώσιν η Τύχη
Προστάτης
Χρώμα εμβλήματος Κόκκινο
Χρώμα μπερέ Κόκκινο
Σήμα το μυθικό φτερωτό αθάνατο άλογο τον Πήγασο
Σύντμηση ΑΣ


Η Ελληνική Αεροπορία Στρατού (ελλην.συντομογραφία Α.Σ.) είναι ένα από τα 6 Όπλα του Στρατού Ξηράς ' Οργανικά ανήκει στην Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού η οποία υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού . Η Αεροπορία Στρατού έγινε Όπλο του στρατού το 1996 αρχικά δεν λειτουργούσε ως ανεξάρτητος κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά υπήρχε ως τμήμα του Στρατού Ξηράςκαι του Πολεμικού Ναυτικού .[1]

Μέχρι την ίδρυση της Πολεμικής Αεροπορίας η ιστορία της Στρατιωτικής Αεροπορίας είναι κοινή .

Ιστορία πρίν την ίδρυση της Πολεμικής Αεροπορίας

Μέχρι να σχηματιστεί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως ενιαίο Όπλο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λειτούργησαν σε διάφορες σχολές εκπαίδευσης στο Στρατό και στο Πολεμικό Ναυτικό . Το 1912 συγκροτήθηκε ο πρώτος αεροπορικός στόλος και συμπεριλήφθηκε στον Ελληνικό Στρατό[2] ο Λόχος Αεροπορίας με υπαγωγή στο Τάγμα Συγκοινωνιών του Μηχανικού και έδρα τη Λάρισα. Το 1913 ιδρύθηκε προσωρινά ο Λόχος Αεροπόρων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη .Με εγκύκλιο του υπουργείου Στρατιωτικών κλήθηκαν 800 αξιωματικοί από τα Σώματα Στρατού αλλά μόνο 6 επιλέχθηκαν . Τρία χρόνια αργότερα, το 1915 δημιουργείται η Αεροπορική Υπηρεσία Στρατού, η οποία περιλαμβάνει Έμπεδο Λόχο Αεροπόρων και Αεροπορική Μοίρα, με έδρα το Παλαιό Φάληρο. Μεταξύ 1915-1917 η Αεροπορική Υπηρεσία Στρατού μετακινήθηκε από και προς τη Θεσσαλονίκη αρκετές φορές, για να φτάσει στο αεροδρόμιο Σέδες. Στις 19 Δεκεμβρίου 1929 ιδρύεται το Υπουργείο Αεροπορίας, που θέτει υπό ενιαία διοίκηση τις αεροπορικές δυνάμεις με αποτέλεσμα μέχρι και το 1949 να μην συνεχίζεται η ανάπτυξη της αεροπορικής δύναμης ως μέλους του Στρατού Ξηράς ή του Πολεμικού Ναυτικού και να μην εκπαιδεύονται στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αεροπόροι, μιας και το 1931 ιδρύεται η Σχολή Αεροπορίας, μετέπειτα Σχολή Ικάρων .

Ιστορία Αεροπορίας Στρατού

Με σκοπό την σωστή παρατήρηση ώστε να μπορεί να είναι αποτελεσματικότερο το Πυροβολικό , αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί Μονάδα Εναέριας Παρατήρησης ονομαζόμενη ώς Εναέριας Παρατήρησης Πυροβολικού (Ε.ΠΑΡ Πυροβολικού)[3]η οποία θα χρησιμοποιούσε αεροσκάφη για την επίγεια παρατήρηση . Η Ε.ΠΑΡ στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε και για άλλες αποστολές όπως η συλλογή πληροφοριών , η λήψη αεροφωτογραφιών , η μεταφορά αξιωματικών και επιτελών , η αναγνώριση εδάφους και άλλες σημαντικές αποστολές για τον Στρατό .

Α' Περίοδος

Το 1947 θεωρείται ώς χρονική αφετηρία[4] της Αεροπορίας Στρατού[5] . Τον Ιανουάριο του 1947 θα μεταβούν στην Αγγλία , στην Σχολή Αεροπορίας οι πρώτοι δύο αξιωματικοί Πυροβολικού ώστε να εκπαιδευτούν ώς χειριστές και στο 'Αντοβερ (RAF Andover)[6] ως εναέριοι παρατηρητές . Η διάρκεια εκπαίδευσης ήταν ένας χρόνος . Το 1948 θα δημιουργηθεί ένα τμήμα Ε.ΠΑΡ[7] με την επάνδρωση ενός αξιωματικού του Πυροβολικού ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στην Αγγλία[8] και αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας . Διοικητής ήταν ο Υποσμηναγός Καραθανάσης Σταμάτιος . Τα αεροπλάνα της μονάδας ήταν AUSTER και Harvard .

  • Το Ε.ΠΑΡ. θα εκτελέσει τις πρώτες του αποστολές στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τον Εμφύλιο στις περιοχές της Ρούμελης , Κορωνίδας , Γράμμου και Βίτσι . Σκοπός της αποστολής ήταν η αναγνώριση και η επιτήρηση εδάφους .

Το 1949 με μέριμνα του ΓΕΑ θα δημιουργηθεί άλλο ένα τμήμα Ε.ΠΑΡ το οποίο με ενέργειες της Διεύθυνσης Πυροβολικού και το ΓΕΣ θα ονομαστείΣμήνος ΣυνεργασίαςΣμήνος Ε.ΠΑΡ με έδρα το Α/Δ Κοζάνης[9] και θα επανδρωθεί με προσωπικό του Πυροβολικού (7) και της Αεροπορίας (6) .

  • Το 1949 το Σμήνος Ε.ΠΑΡ θα λάβει μέρος στην στρατιωτική επιχείρηση " Πυρσός " και αμέσως μετά θα διαλυθεί .

Στα Τέλη του 1949 μετά από προσπάθειες της Διεύθυνσης Πυροβολικού θα αποφασισθεί η δημιουργία Μοίρας Ε.ΠΑΡ στον Ελληνικό Στρατό ώς ανεξάρτητη μονάδα του Πυροβολικού βασισμένη στα πρότυπα στρατών ξένων χωρών και η οποία δεν θα έχει καμία εξάρτηση από την Πολεμική Αεροπορία . Τον Απρίλιο του 1950 θα κληθούν αξιωματικοί του Πυροβολικού να εκπαιδευτούν[10] στην Σχολή Αεροπορίας στο Τατόι ώς χειριστές αεροσκαφών .

Β' Περίοδος

Τον Αύγουστο του 1950 θα συγκροτηθεί η πρώτη Μονάδα Εναέριας Παρατήρησης 190 Μ.Ε.ΠΑΡ και θα ανήκει στο Πυροβολικό, με έδρα το βοηθητικό αεροδρόμιο Μεγάρων . Σ’αυτήν θα χορηγηθούν τα πρώτα οκτώ αεροσκάφη τύπου Piper L-18B και θα επανδρωθεί με χειριστές (Ε.ΠΑΡ) αξιωματικούς Πυροβολικού[11]και χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας . Μέχρι τα τέλη του 1951 η Μοίρα θα διαθέτει 22 χειριστές και 15 αεροσκάφη .

Η εκπαίδευση των χειριστών γινόταν στην Σχολή Αεροπορίας και των τεχνικών σε διάφορες άλλες μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας. Αποφασίσθηκε λοιπόν να σταλούν χειριστές στη σχολή Αεροπορίας οι οποίοι θα έπαιρναν το πτυχίο[12] του εκπαιδευτή πτήσεων και αργότερα θα αναλάμβαναν την εκπαίδευση των υπολοίπων Αξιωματικών Πυροβολικού . Με αυτό τον τρόπο θα άρχιζε σιγά-σιγά να ανεξαρτητοποιείται ο Στρατός από την Αεροπορία. To 1952 ιδρύεται στα Μέγαρα η Σχολή Εναέριας Παρατήρησης, με αποστολή την εκπαίδευση χειριστών Ε.ΠΑΡ Πυροβολικού[13].

To 1953 θα συγκροτηθούν Σμήνη Ε.ΠΑΡ. σε κάθε Διοίκηση Πυροβολικού Σώματος Στρατού και Μεραρχίας . Το 1954 η 190 Μοίρα Ε.ΠΑΡ θα πάψει να είναι ανεξάρτητη και θα υπαχθεί στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο , ως Πτέρυγα Ε.ΠΑΡ της Σχολής Πυροβολικού .

Την ίδια χρονιά θα συγκροτηθεί η 200 Μοίρα Ε.ΠΑΡ.[14] με έδρα το Α/Δ Βόλου , με σκοπό την συντήρηση των αεροσκαφών . To 1956 θα συγκροτηθούν οι 197 , 198 και 199 Μοίρες Ε.ΠΑΡ και οι οποίες θα τοποθετηθούν στην Α' Β' και Γ' Στρατιά .

Αποστολή των Ε.ΠΑΡ

    • Παρατήρηση Βολών Πυροβολικού
    • Συλλογή Πληροφοριών
      • Παρατηρήσεις δραστηριότητας
      • Αναγνώριση εδάφους
      • Αναγνώριση περιοχών μελλοντικής ανάπτυξης Πυροβολικού
      • Πτήσης Διοικητών και Επιτελείου
    • Πτήσεις Επαφής
      • Για καθορισμό θέσεων στρατιωτικών τμημάτων
      • Υποβοήθηση τμημάτων τεθωρακισμένων
    • Λήψη αεροφωτογραφιών
    • Έλεγχο μονάδων και παραλλαγής
    • Εκτύλιξη τηλεφωνικών γραμμών
    • Βελτίωση δικτύου ασύρματων επικοινωνίας με την χρήση αεροσκαφών ως σταθμός αναμετάδοσης
    • Ρίψη εφοδίων και μεταφορά Υλικού

Γ΄Περίοδος

Η δεκαετία του ΄60 θα αποτελέσει σταθμό για την Αεροπορία Στρατού , τα Ε.ΠΑΡ θα μετονομαστούν σε Αεροπορία Στρατού καθιερώνοντας ΄το όνομα μέχρι και σήμερα , ενώ την ίδια χρονιά θα αποφασισθεί στην Σχολή χειριστών Μοίρας Ε.ΠΑΡ. να εκπαιδεύονται χειριστές όλων των Όπλων Σωμάτων . Έτσι . οι Μοίρες Ε.ΠΑΡ. θα διαλυθούν και θα ανασυγκροτηθούν[15] με την ονομασία Λόχοι Αεροπορίας Στρατού(Λ.Α.Σ.).[16] Αποτέλεσμα της ανασυγκρότησης αυτής είναι η Πτέρυγα Ε.ΠΑΡ να μετονομαστεί το 1961 σε Σχολή Αεροπορίας Στρατού(Σ.Α.Σ). Το 1968 θα συγκροτηθεί στο ΓΕΣ η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού , στην οποία και θα ανατεθεί ο έλεγχος και η παρακολούθηση των Μονάδων .

Ελικόπτερο OH-13 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Το 1969 θα συγκροτηθεί ο πρώτος Λόχος Ελικοπτέρων Λ.Ε/Π με έδρα το Στρατιωτικό ΑεροδρόμιοΒόλου στην περιοχή του Στεφανοβίκειου με την απόκτηση ελικοπτέρων τύπου Bell OH-13την ίδια χρονιά θα έρθουν και τα πρώτα ελικόπτερα του Αμερικανικού Στρατού τύπου UH-1H ή όπως παγκοσμίως ειναι γνωστά ως " ΧΙΟΥΙ ".

Αναδιοργάνωση

Την δεκαετία του '70 του ΄80 και του ΄90 θα γίνουν πολλές αλλαγές στην Αεροπορία Στρατού . Το 1971 θα συγχωνευθεί ο Λόχος Ελικοπτέρων με το 24ο Λ.ΑΣ και θα συγκροτήσουν το 1ο Τ.Ε.Α.Σ.. Το 1974 θα συγκροτηθεί το 307 Τάγμα Συντήρησης Αεροπορικού Υλικού (Τ.ΣΥ.Α.Υ.) Το 1975 θα καταργηθούν οι Λ.Α.Σ των Μεραρχιών και το 1977 θα συγκροτηθεί το 2ο Τ.Ε.Α.Σ με την συγχώνευση του 25ου Λ.Α.Σ' .

Το 1982 θα συγκροτηθεί η Διμοιρία Μέσης Μεταφορικής Ικανότητας με την απόκτηση 5 Boeing CH-47 Chinook . Την ίδια χρονιά οι Λ.Α.Σ. των Σωμάτων Στρατού θα καταργηθούν .

Μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D Chinook της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού

Το 1995 εκπαιδεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οι πρώτοι χειριστές Ε/Π AH-64 Apache[17] και θα συγκροτηθεί το 1ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων.

Το 1996 είναι η σημαντικότερη στιγμή της Αεροπορίας Στρατού γιατί οι συνθήκες πλέον επιβάλουν η Αεροπορία Στρατού να γίνει ξεχωριστό Όπλο , έτσι στα πλαίσια Ανασυγκροτήσεως του Ελληνικού Στρατού η Αεροπορία Στρατού γίνεται το 6ο Όπλο ως όπλο υποστηρίξεως Μάχης . Το 1998 συγκροτείται η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατούη οποία υπάγεται στο Β' Σώμα Στρατού και είναι ο πρώτος επιχειρησιακός σχηματισμός της Αεροπορίας Στρατού έχει ώς αποστολή την οργάνωση , τον συντονισμό και την εκτέλεση των επιχειρήσεων της Αεροπορίας Στρατού . Σε αυτήν ανήκουν όλες οι Μονάδες Αεροπορίας Στρατού (Μ.Α.Σ.)και φροντίζει για την διοίκηση των έλεγχο και την εκπαίδευση αυτών . Την ίδια χρονιά συγκροτείται και το Τάγμα Υποστήριξης Τ.ΥΠ/1ης ΤΑΞ.Α.Σ. το οποίο το 2006 θα μετονομασθεί σε 1ο Τάγμα Υποστήριξης . Το 2006 συγκροτείται το 2ο Τ.Ε.Ε/Π με έδρα τα Μέγαρα και την απόκτηση 12 νέων AH-64D Apache.

Ελικόπτερο τύπου AH-64D Apache

Αποστολή

Αποστολή της Αεροπορίας Στρατού είναι η εκτέλεση αποστολών Μάχης , η διεξαγωγή επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα άλλα όπλα του Στρατού Ξηράς η υποστήριξης Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας .

Mετακινήσεις υψηλών προσώπων και μετακινήσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας .

Σημαντική είναι και η προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις μεταφοράς ασθενών από διάφορες περιοχές της Ελλάδος . Σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης , δασοπροστασίας και σε περιπτώσεις όπου πληγείσες από θεομηνίες περιοχές χρειάζονται άμεσης βοήθειας παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια .

Οργάνωση και Μονάδες

  • Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού (ΔΑΣ) - Έδρα: Γενικό Επιτελείο Στρατού
  • Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ) - Έδρα: Στεφανοβίκειο Μαγνησίας
  • 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) - Εδρα: Στεφανοβίκειο Μαγνησίας
    • 1o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (1o ΤΕΑΣ)
    • 2o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (2o ΤΕΑΣ)
    • 3o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (3o ΤΕΑΣ)
    • 4o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4o ΤΕΑΣ)
    • 1o Tάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (1o ΤΕΕ)
    • 2o Tάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (2o ΤΕΕ)

Πηγές - Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Σημειώσεις - Παραπομπές

<references>

  1. Στη περίοδο 1910-1930, υπήρχαν δύο αεροπορίες, η Αεροπορική Υπηρεσία Στρατού (ΑΥΣ) και το Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα (ΝΑΣ)
  2. (Ν 3995/7.1.12)
  3. Η ΗΧΩ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ, έτος Α’ τεύχος 2, Αθήναι εκ του Στρατιωτικού τυπογραφείου Τγχη(ΠΒ) Προφίλη Δ. , Ιστορία ΕΠΑΡ
  4. αναφορά ίδρυσης
  5. περιοδικό ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ, τεύχος 1ο , Ιανουαρίος 1971, της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού
  6. http://en.wikipedia.org/wiki/RAF_Andover
  7. στις 20-2-1948 έγινε από τη Σχολή Πυροβολικού, στους μαθητές της Ανωτέρας επίδειξη των Ε.ΠΑΡ, με αεροσκάφη AUSTER και στη συνέχεια εκτελέσθηκε βολή πυροβολικού με Ε.ΠΑΡ
  8. O Δημουλίτσας Ανδρέας Τγχης (ΠΒ)
  9. Ένα απόσπασμα του Σμήνους αυτού ενεργεί από από το αεροδρόμιο του ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ επ’ωφελεία του Β’ ΣΣ και ένα άλλο από το αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ επ’ ωφελεία του Γ’ ΣΣ
  10. Τον Σεπτέμβριο του 1950, εκπαιδεύονται για 6 μήνες στη Σχολή Αεροπορίας άλλοι 13 Αξιωματικοί του ΠΒ και πέρνουν πτυχίο χειριστού στις 4 Μαϊου 1951, σε επίσημο τελετή
  11. το 1950, το ΠΒ διαθέτει 9 χειριστές Ε.ΠΑΡ ( 1 χειριστής με πτυχίο από την Αγγλία και 8 από τη σχολή αεροπορίας της Ελλάδας)
  12. Στις αρχές του 1952, το όπλο του ΠΒ απέκτησε τους 3 πρώτους χειριστές-εκπαιδευτές πτήσεων
  13. Τον Ιούλιο του 1952, καλούνται για εκπαίδευση Αξιωματικοί του ΠΒ, και μετά από φοίτηση 5 μηνών (13-12-1952), πέρνουν πτυχίο χειριστού Ε.ΠΑΡ 8 Αξιωματικοί
  14. το σημερινό 307 Τεχνικό Συγκρότημα Υποστηρίξεις Αεροπορικού Υλικού
  15. συγκροτείται από ένας Λόχος Αεροπορίας Στρατού (ΛΑΣ), σε κάθε Μεγάλη Μονάδα (Μεραρχία).
  16. με την ίδια διαταγή συγκροτήθηκαν άλλοι 8 ΛΑΣ (2,6 8, 9, 10, 11, 15 και 20 ΛΑΣ)
  17. η Αεροπορία Στρατού θα αποκτήσει 20 ελικόπτερα αυτού του τύπου